Nogomet

Dojmovi sa starta polusezone: Dinamo i dalje favorit, Leki treba vremena, Istra postaje ugodna priča

Branimir Korać • ponedjeljak, 30.01.2023.
Dojmovi sa starta polusezone: Dinamo i dalje favorit, Leki treba vremena, Istra postaje ugodna priča
Foto: FaH

Dva su kola nastavka sezone iza nas i polako se može vidjeti gdje su momčadi u odnosu na prvi dio i kakvim su smjerom krenule u nastavak...

Nikada ranije nije završio prvi dio sezone u SuperSport HNL-u i nikada ranije nije počeo drugi. Krivac za to je Svjetsko prvenstvo koje je poremetilo tijek priprema na koje su prvoligaši navikli. Malo su se klubovi pripremali u prosincu, pa to presijecali za blagdane i onda nakon Nove godine krenuli sa završnim pripremama.

Vremena za pripreme bilo je sasvim dovoljno i svi su imali dosta vremena dočekati spremni taj nastavak sezone. Određeni pomaci se uglavnom vide, kod nekih više, kod nekih manje, neki imaju i lagani pad, a sve to ima svoje razloge.

Dinamo opterećen borbom za vlast

Dinamo je u nastavak sezone krenuo razočaravajućim remijem protiv Gorice i pobjedom protiv Lokomotive. U te dvije utakmice odigrao je jedno odlično poluvrijeme, prvo protiv Lokomotive, dok su ostala tri ispod njegove razine. Modri su ostali bez Mislava Oršića, a taj izostank nije lako nadoknaditi, u tim susretima nije bilo niti ozlijeđenog Petkovića, no ono što je pokazao u prvom dijelu protiv Lokomotive daje za pravo Čačiću i igračima da i dalje čvrsto vjeruju da problema u utrci za naslov prvaka neće biti.

Oršić je otišao i koliko god je bio važan za Dinamo, treba prestati plakati za njegovim odlaskom i u klubu se moraju okrenuti tome kako će ga nadomjestiti. Hoće li to biti Špikić, Bočkaj, Rukavina ili netko deseti, nije bitno, ali čim se brže momčad ponovno standardizira i gospoda s kata prestanu s divljanjem po klubu i medijima na dnevnoj bazi, to će Dinamo imati lakši posao u utrci za naslov prvaka.

Čačić je iskusan stručnjak koji je već pokazao kako zna što radi kada je u pitanju teren, a narednih tjedana bit će na ispitu i kao sportski direktor. Već je više puta isticao kako jedino Livaković od nositelja može napustiti klub i u tom će slučaju biti zanimljivo vidjeti kome će namijeniti jedinicu, Zagorcu ili Nevistiću. Tko god to bilo, Livija će jako teško nadomjestiti.

Plus: Dinamo i dalje ima najjači kadar u ligi.

Minus: Borba za vlast nešto je što utječe i na momčad, ma koliko god se igrači ne žele s njome opterećivati.

Leko je u Hajduku tek na početku

U Hajduku su dugo sanjali dolazak Ivana Leke na klupu i to se u konačnici i dogodilo. Nekako se odmah stvorila predodžba u smislu kako će Hajduk odmah sve do kraja pobijediti, uzeti titulu, Kup i ući u Ligu prvaka. Međutim, takve stvari ne dolaze preko noći i Leko je odmah upozorio kako će biti lijepih, ali i ružnih dana. Za početak, tu je novi sustav igre, potpuno drugačiji zahtjevi i igrači trebaju sve to usvojiti, a za to treba vremena.

Splićani su u Puli napravili veliki korak unazad s rezultatske strane jer su ovim porazom izbrisali ono dobro iz prošlog kola kada su iskoristili kiks Dinama protiv Gorice i približili mu se na ljestvici. Sada je Dinamo u tom smislu otišao korak dalje u odnosu na početnu poziciju i ukoliko svlada Istru u zaostalom dvoboju može pobjeći na vrlo velikih deset bodova razlike. Međutim, ne mora taj poraz biti totalna katastrofa ako Leki posluži za ispraviti neke loše stvari u igri.

U odnosu na prvi dio sezone Hajduk je puno agresivniji, visoko napada, drži visok ritam, a Istra je pokazala kako se to može kazniti. Neće Splićani moći protiv svakoga igrati na taj način. Tehnički moćnije momčadi koje znaju kvalitetno iznijeti loptu to će jako okrutno kažnjavati ako se ne postigne dramatičan pomak u veznoj i obrambenoj liniji.

Plus: Leko ima ogromnu podršku navijača, a svi znamo za što je Hajduk sposoban kada se stvori ona eksplozivna euforija za koju je dovoljno tek nekoliko velikih rezultata.

Minus: Prijelazni rok. Za sada je, što se Splićana tiče, na ovom polju zatišje, došao je tek veznjak iz francuskog Nimesa koji je zasad potencijalno pojačanje. Uprava čim prije mora početi zaokruživati kadar za nastavak sezone jer te nove igrače treba i uigrati i uklopiti, a vrijeme leti.

Osječani ostali bez niza važnih igrača

Posljednjih godina u Osijeku smo navikli da dolaze pojačanja, gradi se stadion, ulaže se, uglavnom Osijek raste i postaje sve jači. Međutim došlo se do točke kada su Mađari malo podigli nogu s gasa i odlučili se za drugi smjer. Troškovi gradnje stadiona su nadmašeni od onih prvotno planiranih, što je u Hrvatskoj pod normalno, klub ima Fifinu suspenziju i ne može dovoditi igrače, a otišli su neki od vrlo važnih aduta poput Ivice Ivušića, Laszla Kleinheislera, Diona Drene Belje...

Rene Poms oživio je Josipa Špoljarića i Kristijana Lovrića za kojeg u Osijeku vjeruju da će biti najveće pojačanje u nastavku sezone. U klubu su prošle godine u ovo vrijeme sigurno očekivali da će dobiti veći novac za one koji su otišli, međutim na kraju su se morali zadovoljiti s ovim što su dobili. Priče o borbi za naslov prvaka od prije početka sezone sada su sanak pusti, ali nekako se čini kako je Osijek čvrsto treći i da su jako velike šanse da tu i ostane.

S obzirom da je transfer politika takva da je teško za predvidjeti s kakvom bi momčadi Osijek mogao igrati na Pampasu sljedeće sezone, sve što Poms može do kraja ove je ostati u utrci za trofej Kupa što je duže moguće te u prvenstvu držati bez stresova ovu poziciju i pritom sve više promovirati mlađe igrače koliko god to bude moguće. S tim je već i krenuo.

Plus: Osijekova pozicija nekako se čini komotnom, Poms se čini kvalitetnim i stabilnim trenerom koji ima povjerenje igrača, Osječani u ovom trenutku nisu dovoljno moćni da napadu prve dvije pozicije, ali su jači od društva iza sebe.

Minus: Najveći problem je taj što u Osijeku u ovom trenutku ne možete biti sigurni da već u sljedećem satu neće još netko od bitnih igrača napustiti klub.

Varaždinci ne pokazuju znakove posustajanja

Kako sada stvari stoje, Varaždin, Slaven Belupo i Istra 1961 vodit će borbu za pozicije koje vode u Europu, a planove im žele pokvariti Lokomotiva i Rijeka. Varaždinci su povratnici u najviši rang, ali vrlo brzo su se prilagodili zahtjevima igranja na elitnoj hrvatskoj razini, eksplodirao je Tonio Teklić i postao prva zvijezda momčadi, a Mario Kovačević zarađivao je pohvale zbog načina igre i rezultata.

Sa zanimanjem se čekao nastavak sezone kako bi se vidjelo što od Varaždina možemo očekivati do njenog kraja, može li nastaviti gdje je stao. I ako je suditi prema sadašnjoj situaciji, itekako može. Varaždin ima takav profil igraća da može svakome stvoriti probleme, vrlo je neugodan protivnik i više nikome ne predstavlja nepoznanicu ili da bi itko ušao u dvoboj protiv njega s podcjenjivanjem.

Četvrta pozicija nešto je što ni najveći optimisti nisu očekivali. Momčad je puna samopouzdanja i osim "incidenta" s Božidarom Radoševićem, u Varaždinu vlada blagostanje. Ambicije su sada porasle, ali svjesni su u "baroknom gradu" kako ne smiju poletjeti jer bi to moglo biti kobno.

Plus: Varaždin je nadmašio sva očekivanja, ima sjajnu atmosferu u klubu i oko njega, kemija u momčadi je odlična jer da nije tako, ne bi bilo niti ovakvih rezultata. Jako dobro se zna koliko je ona bitna u sportu i to je velika prednost za klub u nastavku sezone.

Minus: Incident s Radoševićem nije se smio dogoditi, trebalo se sve riješiti razgovorom između trenera i njega, ovako je ispalo vrlo ružno, poletjele su svakakve riječi i to je, po pogledu atmosfere, bilo definitivno nešto što se trebalo izbjeći.

Zoran Zekić i dalje glavna snaga Slaven Belupa

Kako s gol razlikom -11 dijeliti četvrto mjesto na ljestvici, zna Slaven Belupo. Belupo je prvi dio sezone odradio iznad svih očekivanja, predviđali su mu grčevitu borbu za opstanak, a on je u jednom trenutku držao drugo mjesto. Zoran Zekić je dovoljno iskusan i inteligentan da je svjestan kako to nije realna slika, ali mjesto u sredini ljestvice nešto je što će odmah potpisati.

Nastavak sezone nije bio onako dobar kao prvi i to se vidjelo na rezultatima. Nula u Puli je dobar rezultat, ali poraz u Varaždinu nešto je što su Koprivničanci htjeli izbjeći. Pogodak u drugom dijelu sezone još uvijek nije došao, ali ono što treba zabrinuti Zekića je manjak prilika. Slaven se dosta muči u kreaciji, nekako se čini da nedostaje one pozitivne agresivnosti iz prvog dijela sezone.

27 bodova je dobra zaliha za miran nastavak sezone, ali za dobar dojam i dobar plasman, Koprivničanci će morati pronaći igru iz prvog dijela. Doduše tek im slijede domaći susreti, a odmah imaju priliku za pozitivu jer im dolazi u goste Dinamo te bi dobar nastup sigurno poboljšao raspoloženje. Zaboravit ćemo na rezultat protiv Dinama iz prvog dijela sezone u Koprivnici.

Plus: Nekako se čini da je Slaven Belupo već u dobroj mjeri ispunio svoje ovogodišnje ciljeve. U nastavku sezone nema neki veliki imperativ i može raditi na sebi i rasti.

Minus: Slaven ima dosta tanak kadar koji je u prvoj polovici sezone igrao u dobroj mjeri na gornjoj razini svojih mogućnosti. Samo tako i dalje može bilježiti dobre rezultate, pad u prosječnost mogao bi dovesti do niza lošijih, pada samopouzdanja, atmosfere, povjerenja i kompromitirao bi sve dobro dosad napravljeno.

Istru je ponekad stvarno užitak gledati

Gonzalo Garcia, jednako kao i Zoran Zekić, velika je snaga svog kluba. Garciji su često spočitavali kako se previše drži svog stila igre i bez obzira na ime protivnika igra preotvoreno i - naivno. Međutim, Istra s takvom igrom može stvoriti velike probleme - pitajte Ivana Leku. Primjer iz ovog susreta s Hajdukom, a koliko je momčad napredovala, je jedna sekvenca u kojoj je Istra s 5-6 sjajnih brzih dodavanja iz prve riješila problem i izbacila "pola momčadi" s Poljuda iz igre. To se ne može slučajno.

Općenito Istra cijele sezone izgleda dobro i više nije ona simpatična momčad za koju se unaprijed zna da će završiti na devetom mjestu. Istra je sada ozbiljan protivnik, ima nekoliko vrlo ozbiljnih igrača i napokon pokazuje znakove napretka. Majkić je izvrstan vratar, Perkovića ne prati bez veze jedan Šahtar, Erceg se preporodio, Vuk je jako dobro pojačanje, a u drugom dijelu sezone vraća se i oporavljeni Lisica. Još je tu niz vrlo neugodnih igrača.

Kako se čini, nema naznaka da bi Istra mogla posustati i nema niti razloga za to. Ova momčad sigurno nije slabija od Varaždina i Slaven Belupa koji su trenutno ispred. Neće uvijek imati rezultat, ali zanimljivo je vidjeti neke sheme u igri koje nisu tako česte u hrvatskom nogometu. Garcia je donio određene novosti i svakako će biti jedan od stručnjaka koji su ostavili trag. Još jedno ime koje treba vezati uz Istrine dobre rezultate je i Saša Bjelanović koji radi dobar posao kao sportski direktor.

Plus: Istra je rezultatski i dojmom daleko ispred onog gdje je bila prošlih godina i svakako je ostvarila veliki napredak. Radilo se u miru, nije bilo pritiska rezultata. Dok se govorilo se o nekima drugima, Istra je iskočila.

Minus: Koliko sve to može biti plus, slično kao i kod Slavena, ploča se može okrenuti. Na Istru će se malo drugačije gledati, kao što se gledalo i na Slaven, te će i protivnici drugačije pristupati utakmicama protiv nje. Znalo se da je dobra, ali pobjeda protiv Hajduka na ovaj način baš je odjeknula.

Lokomotiva je konstanta u filozofiji i igri

Lokomotiva je priča za sebe, isprofilirala se posljednjih godina kao klub koji dobro promovira mlade igrače i to čini i ove sezone. Šteta što je Kačavenda zaradio tešku ozljedu, od njega se očekuje povratak tijekom drugog dijela sezone, ali u njegovom odsustvu iskočio je prvenstveno Stojković kao sljedeći mladi igrač Lokomotive od kojeg se očekuju velike stvari.

Silvijo Čabraja radi jako dobar posao u stabilnom klubu u kojem ima mir, ima mogućnost raditi kako želi bez petljanja sa strane i nema pritisak rezultata. Lokosi igraju dobar nogomet i pokazali su to više puta ove sezone. Pokazali su to i na Maksimiru protiv Dinama u drugom poluvremenu kada su stvorili dosta problema Modrima i Čabraja je mogao biti djelomično zadovoljan unatoč porazu.

I u nastavku sezone očekuje se slična priča oko Lokosa, oni su konstanta u svojim nastupima, a s nestrpljenjem se očekuje spomenuti povratak Kačavende koji će do kraja sezone hvatati formu i pokušati se čim prije vratiti na stare staze.

Plus: Najveći plus je to što u Lokomotivi mogu raditi mirno i bez velikog pritiska, dovoljno su kvalitetni da se ne mogu dovesti u situaciju da se bore za opstanak, a opet uvijek ima prostora za gurnuti nekog od mlađih i pružiti mu priliku. P.S. Lokomotivin twitter profil je apsolutni lider u SuperSport HNL-u.

Minus: Koliko god u Lokomotivi dobro radili i igrali dobro, još uvijek ima premalo onih koje zanimaju i koji ih dođu pogledati. Često to zna biti frustrirajuće.

Riječani spašavaju što se spasiti može

Ljetni prijelazni rok Riječana jedan je od najvećih promašaja u povijesti HNL-a. Stigao je velik broj igrača, a na kraju se novi trener rješava dobrim dijelom upravo njih. Rijeka je potpuno bacila u vjetar cijelu sezonu lošom pripremom iste, lutanjem s trenerima, sve je to dovelo do potpunog disbalansa u momčadi i sada Sergej Jakirović pokušava ispraviti što se može ispraviti.

Riječani su u novom ruhu krenuli u nastavak sezone, ponovno je došlo dosta igrača, oni koji ne mogu pratiti Jakirovićeve zahtjeve su otpisani i trebat će vremena da sve sjedne na svoje mjesto. Upisao je pobjedu u Šibeniku u prošlom kolu, remizirao na početku nastavka u Osijeku i za početak može biti zadovoljan. Nije to bilo ništa spektakularno, ali dok se sve ne posloži, najvažnije je da se skupljaju bodovi.

Jakirović je kvalitetan trener što je već i dokazao tijekom karijere, principijelan je i igrači ga moraju pratiti. Rijeka pod njegovim vodstvom može napredovati u svakom pogledu i za očekivati je da će se s vremenom samo dizati.

Plus: Najveći plus je u tome što je dobila provjerenog trenera i jednostavno ne može biti lošija od onog kakva je bila.

Minus: Prvi dio sezone je ogroman uteg i veliki minus, a Rijeka je tu vrlo lako moguće izgubila borbu za Europu.

Šibenčani se s novim vlasnikom nadaju boljim danima

U Šibeniku nikako nema mira. Ako se ne smjenjuju igrači i treneri, izmjenjuju se vlasnici. Sada je u klubu nova vlasnička struktura, Marino Jurić prodao je svoj udio Željku Karajici i Hrgovićev menadžer vodit će brigu o ekipi sa Šubićevca.

Za početak su stigli na posudbu Hiroš i Đorić te Čanađija kao slobodan igrač, ali od miksa igrača koje ima Mario Cvitanović mora čim prije stvoriti momčad. Nisu daleko od posljednjeg mjesta, ne može se reći kako "cvjeta cvijeće u njihovo poduzeće", pred Šibenčanima je teška borba za ostanak u društvu najboljih. Cvitanović je tražio pojačanja, ali ona su kasno počela stizati i trebat će sada vremena da se sve to i uigra. A čini se kako tu nije kraj dovođenju igrača i još neko vrijeme trebat će slagati momčad i igru.

Majstori remija imaju deset neodlučenih rezultata za deset bodova na kontu i samo jednu pobjedu te moraju pronaći načina kako doći do punog plijena. U 18 od 19 kola, nisu to znali, ali i dijelom zbog dosta pragmatične igre u kojoj je misao vodilja bila "hoćemo pobjedu, dobar je i bod".

Plus: Stabilnost na vidiku? Cvitanović je ostao na klupi, Šibenik je nastavak otvorio s istim stožerom s kojim je i zaključio prvu dionicu sezone. Za sada ima mir, ako počne stvarati rezultate, tu će i ostati.

Minus: Igrački kadar, pojačanja koja su stigla tek se trebaju uigrati i tek treba vidjeti na što će to izgledati. Svakako ima prostora i u komunikaciji prema van, bilo bi vrlo zgodno kada bi mogli neposredno nakon susreta pročitati izjave trenera ili pogledati video izjavu.

Gorica ima jedan cilj - ostati u ligi

Pad Gorice krenuo je onog trenutka kada su olako uručili otkaz Samiru Toplaku i 12 sati kasnije instalirali na klupu Igora Angelovskog. Još neko vrijeme Goričani su nešto igrali i stvarali prilike, ali realizacija je bila očajna, a onda se polako počela gubiti i igra te je dva kola prije Svjetskog prvenstva i Makedonac ispraćen s klupe.

U nastavak sezone krenulo se sa Željkom Sopićem na klupi i nizom novih igrača, trojica su stigla na posudbu iz Osijeka, angažirano je zvučno ime, Slovenac Tim Matavž kojem će trebati vremena da se dovede u poželjno natjecateljsko stanje i pred Goricom je i dalje neizvjesnost. Sopić mora uklopiti nove igrače i podići razinu igre, vidio se neki pomak protiv Varaždina i Dinama, ali protiv Osijeka je to ponovno bilo jako tanko.

U svakom slučaju, pred Goričanima su teški dani, a cilj je samo jedan - ostati u ligi. Bit će teško, ali ne i nemoguće jer Šibenik se ne čini neuhvatljivim i mogla bi to biti mrtva utrka do samog kraja.

Plus: Najveći plus za Goricu je taj što unatoč svemu Šibenčani nisu previše odmaknuli i ne djeluju ništa puno bolje.

Minus: Prvenstveno realizacija. Sopić mora pronaći čovjeka koji će zabijati golove. Nebitno hoće li to biti Matavž, Jurić ili Steenvoorden i Krizmanić, Gorica mora početi kreirati prilike i zabijati golove. 11 pogodaka u 19 kola je premalo.

FOTO: HINA/ Tomislav PAVLEK

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!