Tenis

Davis Cup: Veliki preokret Južne Koreje, Wawrinka donio pobjedu Švicarskoj

HINA, Petar Jenjić • nedjelja, 05.02.2023.
Davis Cup: Veliki preokret Južne Koreje, Wawrinka donio pobjedu Švicarskoj
Foto: EPA

Stan Wawrinka donio je Švicarskoj prvi plasman u grupnu fazu završnice Davis Cupa otkako je promijenjen format. Veliki preokret napravila je i Južna Koreja protiv Belgije...

Švicarska teniska reprezentacija po prvi se puta u novom formatu plasirala grupnu fazu završnice Davis Cupa pobjedom 3:2 na gostovanju u njemačkom Trieru. Pobjednički bod gostima je u odlučujućem, petom meču donio veteran Stan Wawrinka koji je sa 6:3, 5:7, 6:4 svladao Daniela Altmaiera.

Švicarci su okrenuli zaostatak od 2:1, a preokret je pokrenuo 26-godišnji Marc-Andrea Huesler koji je sa 6:2, 7:6 (4) svladao Alexandera Zvereva.

Jednako dramatičan bio je i dvoboj Mađarske i Francuske u Tatabanyi, gdje su Mađari nakon igre parova vodili s 2:1, ali su gosti preokrenuli ishod u pojedinačnim susretima. Prvo je Adrian Mannarino svladao Martona Fucsovicsa sa 7:6 (6), 6:2, a u odlučujućem meču je Ugo Humbert svladao Fabiana Marozsana sa 6:3, 6:3.

Tenisači Južne Koreje su u nedjelju u Seoulu preokrenuli protiv Belgije zaostatak od 2:0 te drugu godinu zaredom izborili nastup u grupnoj fazi završnog turnira Davis Cupa.

Prvo su u meču parova Ji Sung Nam i Min-Kyu Song svladali Sandera Gillea i Jorana Vliegena sa 7:6 (3), 7:6 (5). Na 2:2 je izjednačio najbolji južnokorejski tenisač Soonwoo Kwon svladavši Davida Goffina sa 3:6, 6:1, 6:3, da bi u odlučujućem meču Seong Chan Hong pobijedio Zizoua Bergsa sa 6:3, 7:6 (4).

Uvjerljivim pobjedama su plasman u grupnu fazu završnog turnira izborile reprezentacije SAD-a i Srbije koje su slavile s 4:0 na gostovanjima u Uzbekistanu i Norveškoj. Švedska je kao domaćin svladala reprezentaciju Bosne i Hercegovine s 3:1, a istim je rezultatom Velika Britanija pobijedila na gostovanju u Kolumbiji.

Izravan plasman u grupnu fazu ovogodišnjeg završnog turnira Davis Cupa izborili su branitelj naslova Kanada i prošlogodišnji finalist, reprezentacija Australije, a pozivnice su dodijeljene Italiji i Španjolskoj.

Natjecanje po skupinama bit će održano od 12. do 17. rujna u četiri različita, za sada još uvijek nepoznata grada. Po dvije najbolje reprezentacije iz svake od četiriju skupina izborit će plasman u četvrtfinale, na turnir kojem će od 21. do 26. studenoga domaćin, kao i prošle godine, biti Malaga.

FOTO: EPA/PETER SCHNEIDER

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!