Nogomet

Na sve ili ništa: Ispadanje iz Kupa i Osijek i Hajduk vodi u samo još dublju krizu

Branimir Korać • srijeda, 01.03.2023.
Na sve ili ništa: Ispadanje iz Kupa i Osijek i Hajduk vodi u samo još dublju krizu
Foto: FaH

Dvoboj između Osijeka i Hajduka slobodno se može nazvati utakmicom sezone za jedne i druge. Kup je prilika i Osijeku i Hajduku da se podignu i iskupe za posljednje loše rezultate, a poraz pak vodi u još veće probleme...

Osijek i Hajduk spašavaju sezonu i popravljaju dojam u današnjem susretu četvrtfinala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa. I jedni i drugi su u lošoj situaciji, potpuno uzdrmanog samopouzdanja i ispadanje iz Kupa bio bi samo novi udarac koji bi dodatno produbio krizu.

Igraj na Osijek - Hajduk na SuperSport.hr (18+)

Hajduk se visokim porazom na Maksimiru potpuno udaljio od naslova prvaka i ponovno je ovo natjecanje idealna prilika za osvajanje trofeja i spašavanje sezone. Prošle sezone Hajduk je uzeo ovaj trofej, a Osječani čekaju na svoj tek drugi.

Prošlo kolo bilo je traumatično za obje momčadi, Hajduk je na Maksimiru izgledao izgubljeno i otužno, a Osijek je pak u Gradskom vrtu poražen od Varaždina. Niti on nije izgledao puno bolje i očito je da niti Osječani nisu u optimalnom stanju.

I dok Hajduk izgleda u drugom dijelu potpuno raštimano, veliki problemi s izostancima, promjenom taktike i općenito problematičnim nekim pozicijama u kadru, Osijek s druge strane prvenstveno izgleda vrlo jalovo i skromno u igri prema naprijed.

Nakon odlaska niza bitnih igrača, u Osijeku nisu pronašli adekvatne zamjene i sa skromnim igrama i rezultatima opadalo je i samopouzdanje pa je sada u situaciji da posebno na protivničkoj polovici nema ideje i dovoljnog preuzimanja rizika. Samim time teško dolazi do prilika, a kada se u njima i nađe, ne realizira ih. U zadnja četiri susreta Osijek nije postigao nijedan pogodak.

Baš zbog svega ovog očekuje se jako zanimljiv dvoboj. Sastaju se veliki rivali, ali uzdrmani i svjesni kako moraju na bilo koji način ovdje do pobjede. Ako je nešto sigurno, borbenosti neće nedostajati.

Što su rekli

Rene Poms, trener Osijeka: "Situacija nije kakvu smo željeli, svlačionica zna da trenutno zauzvrat ne dobivamo ono što ulažemo kroz treninge i vidim da je momčad ljuta zbog toga. Za mene je to pozitivan znak, mislim da puno dajemo i nedostaje malo sreće da se sve nadogradi. Kada se taj trenutak dogodi, a svi vjerujemo da hoće, stvari će biti onakve kakve želimo. Za mene je uvijek važnije kakvi ćemo mi biti. Na suparnika ne možemo utjecati iako vidimo da rezultatski ni kod njih nije optimalna situacija. Ali to može biti i opasno jer ne znamo ni što možemo očekivati pa mi je draže kada je fokus na mojoj momčadi i našim ciljevima. Hajduk je uvijek Hajduk, sigurno dolaze u Osijek sa željom da naprave dobar rezultat, ali bit ćemo spremni i na to je usmjeren moj fokus uoči utakmice."

Ivan Leko, trener Hajduk: "Ovdje si pobjednik ili gubitnik, čeka nas jako teška utakmica. Nakon nedjeljne utakmice dobro je što je nova utakmica brzo. Očekujem dobru reakciju nakon svega što se dogodilo. Pričamo jako puno, ali to nema smisla jer imamo teren na kojem trebamo sve pokazati. Trebamo pokazati koliko nam je stalo i koliku kvalitetu imamo, igrati hrabro i napraviti sve da dođemo do pobjede. Gledamo samo sebe, možda je sva ta priča nas i napravila mekanima. Trebamo izaći na teren i napraviti sve da pobijedimo. Umjetnički dojam nije prevažan, posebno u trenutku u kakvom smo mi. Trebamo vratiti pobjednički gard. Njima će biti isto kao i nama. Imali smo odličan teren na Maksimiru pa nam nije donijelo ništa dobro. Nećemo tražiti isprike nego ići naprijed hrabro i pokazati što sve imamo u sebi."

Mjesto, vrijeme, suci

Osijek, Gradski vrt, 18:00

Suci: Igor Pajač (Zelina), Jerko Crnčić (Vrbovec), Vedran Đurak (Zelina). VAR: Patrik Kolarić (Čakovec), AVAR: Ivan Mihalj (Velika Gorica)

Nedostaju

Osijek: Mierez (crveni karton), Fiolić (bolestan), Gržan, Cvijanović, Brlek (ozljede)

Hajduk: Awaziem, Prpić, Sahiti, Kalik, Borevković, Elez, L.Kalinić (ozljede)

Prošli međusobni dvoboj

Prošli dvoboj na Poljudu pripao je Hajduk koji je slavio s 3:1. Osječani nisu bili dobri, ali su bili nakon susreta i ljuti na suđenje. Hajduk je poveo golom Sahitija da bi Leovac izjednačio u završnici prvog dijela. U drugom poluvremenu ipak Livaja i Mlakar vode Hajduk do pobjede.

Prognoza

I jedni i drugi su daleko od onog gdje bi htjeli biti, a pitanje je tko se može barem malo izdići iz toga i odigrati dobru utakmicu. Igrat će se čvrsto i borbeno, nitko ovdje niti ne pomišlja na bilo što osim pobjede.

FOTO: HINA/Marko MRKONJIĆ

SuperSport Hrvatski kup

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!