Vodeni sportovi

U srijedu kreće Svjetski kup, slijedi primjena novih vaterpolskih pravila

Sportnet, Petar Jenjić • utorak, 07.03.2023.
U srijedu kreće Svjetski kup, slijedi primjena novih vaterpolskih pravila
Foto: FaH

Hrvatski vaterpolski reprezentativci, njih 18, okupili su se tijekom nedjeljnog poslijepodneva u Zagrebu uoči Svjetskog kupa gdje ćemo vidjeti primjenu novih pravila...

Ponedjeljak i utorak su predviđeni za treninge te brzinsko uvježbavanje za turnir Svjetskog kupa koji počinje u srijedu.

Igraj na Hrvatska - SAD na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Za hrvatske vaterpoliste sve kreće utakmicom protiv SAD-a od 19 sati. U nedjelju navečer se ipak još nije treniralo, već su prvi sati okupljanja bili rezervirani za kratak sastanak, ali i upoznavanje za početak prvenstveno naših trenera s primjenom novih odnosno nekih izmijenjenih vaterpolskih pravila.

Slijedi kratak, letimičan pregled izmjena pravila. Važno jest za suce, trenere i igrače, ali jednako tako i za sve gledatelje radi razumljivijeg praćenja utakmica i sudačkih odluka.

Izmijenjena pravila

Bivša FINA, sada World Aquatics, u listopadu je prihvatila određene promjene pravila vaterpolske igre i koje su stupile na snagu 1. siječnja 2023. Kako je to ipak polovica klupske sezone, u Europi se još nije igralo po tim pravilima, ali upravo će zagrebački (kao i istodobni podgorički turnir Svjetskog kupa) biti europska premijera primjene novih pravila. Skrećemo pozornost na neke najbitnije.

Dva metra

Prostor u kojem vrijedi pravilo dva metra je malo sužen. On se sada odnosi na prostor dva metra od gol-crte prema sredini bazena (kao i dosad), ali bočne su strane ograničene na po dva metra od lijeve odnosno desne vratnice. Gledatelji će odmah to uočiti budući da će na dva metra od lijeve i desne vratnice postojati jasna oznaka, najvjerojatnije u crvenoj boji. Kada bi to usporedili s nogometom, to je nešto nalik prostoru peterca unutar kaznenog prostora.

To konkretno znači da igrač (s loptom ili bez nje) ukoliko se nalazi primjerice tik do korner crte, ali dalje od 2 metra od vranice, NIJE u 2 metra. Pozicija igrača se gleda prema glavi, a ne nekom drugom dijelu tijela.

Peterac

Vrlo zanimljiva i dobra odluka. Dosad bi sudac u slučaju počinjenja prekršaja za kazneni udarac, istog trenutka prekidao igru, sudio peterac neovisno tomu što je možda napadač postigao već gol (iako pod prekršajem) ili je u izglednoj situaciji za postizanje gola.

Sada sudac može odgoditi odluku o označavanju kaznenog udarca i pričekati vidjeti akciju napadača do kraja (primjerice, protunapad), ali obvezno mora cijelo vrijeme, i u trenutku same akcije, podignutom rukom označiti da se radi o potencijalnom petercu.

Ukoliko napadač postigne gol, pogodak se priznaje i nema potrebe za petercem, ali ostaje jasno osobna pogreška počinitelju prekršaja. Ako napadač u puštenoj akciji ne postigne gol, sudac tada dosuđuje kazneni udarac.

Izvođenje peterca

Tijekom izvođenja kaznenog udarca, osim vratara i izvođača peterca, svi ostali igrači moraju biti udaljeni na liniju 6 metara, ne kao dosad pet metara od crte gola, te udaljeni od izvođača najmanje tri metra, ne kao do sada dva metra. Teorijski dakle, neki igrač može biti na šest metara od linije gola ili gol-auta, ali ujedno i tri metra sa strane. Ovo daje značajno veću mirnoću igraču pri izvođenju peterca, ali ga stavlja i u bitno povoljniji položaj ako se lopta odbija od vratnice, grede ili ju odbije vratar.

Isključenje bez lopte

Situacija koja je dosad u vaterpolu bila bolja od peterca. U gužvi pred golom, sudi se prekršaj na primjerice centru momčadi koja napada. Njegov čuvar napušta igru, a momčad koja napada to vješto i brzo koristi tako da vanjski igrač brzo asistira centru koji je posve nečuvan. Sada sudac mora pokazati broj isključenog igrača, te nakon toga dati znak napadaču za izvođenje.

Kartoni

Žuti karton sada može dobiti i igrač i službene osobe na klupi. Dosad su oni odmah dobivali crveni karton. Iznimka je dakako, kao i dosad, glavni trener koji može dobiti žuti, kao i crveni karton. Ukoliko glavni trener dobije crveni karton, njegovu ulogu može preuzeti pomoćni trener ili i druga službena osoba s klupe, ali i kapetan momčadi.

Nasilna akcija

To je novi termin koji mijenja dosadašnji koji se na engleskom zvao “brutality” ili brutalnost. “Violent action” ili nasilna akcija nosi automatski jednu do dvije utakmice zabrane nastupa.

AUTOR: Hrvatski vaterpolski savez

FOTO: HINA/Mario Strmotić

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!