Automoto

Dvodnevni radno-svečani vikend hrvatskih automobilista, pozlaćeni uspjesi najboljih

Sportnet, Branimir Korać • utorak, 07.03.2023.
Dvodnevni radno-svečani vikend hrvatskih automobilista, pozlaćeni uspjesi najboljih

Bogata sezona auto sporta 2022. godine iznjedrila je najbolje, a to su Matija Jurišić, Erika Marija Kušić i Karlo Pelicar kao najuspješniji automobilist, vozačica i junior...

Hrvatski auto i karting savez okuplja 89 klubova i županijskih saveza širom Hrvatske, a tijekom dva je dana radnim, ali i svečanim skupovima u Zagrebu i Jastrebarskom zaključio i više nego uspješnu natjecateljsku sezonu, tijekom koje je održano gotovo 80 sportskih manifestacija u okvirima prvenstvenih i kup sustava deset disciplina auto sportova i kartinga.

Zagrebački Hotel Westin bio je domaćin trosatne redovne godišnje Skupštine HAKS-a u čijem je radu sudjelovalo 68 zastupnika klubova i županijskih saveza. Razmotrena su i velikom većinom usvojena izvješća za 2022. godinu koja su podnijeli Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza, Dragan Serden predsjednik Odbora za auto sportove i Mario Moslavac, predsjednik Odbora za karting sport. Usvojeno je temeljno financijsko izvješće za 2022., izvješće Nadzornog odbora, prijedlog programa rada za 2023. godinu, kao i neznata promjena i usklađenost Statuta s potrebama redovnog djelovanja.

Tijekom sjednice bilo je i svečanih trenutaka, prije svega predstavljanje novih kartinga Baby klase, kojih će ove sezone na raspolaganju biti čak 17 zahvaljujući osobnim zalaganjem i udjelom većeg dijela članova Upravnog odbora, same asocijacije, ali i HOK osiguranja.

Investicija vrijedna oko 50 tisuća eura osigurat će redovite nastupe uglavnom novih, ali najvažnije najmlađih vozača u oktanskoj obitelji na četiri kotača. Sam čin nazvan je svojevrsnom karting revolucijom kao temeljem naznaka revitalizacije kartinga u Hrvatskoj. Ujedno je pred skupštinarima uručeno posebno priznanje Juraju Popoviću iz AK Dubrovnik Racing kao najistaknutijem automobilističkom sucu sezone 2022. godine.

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO LJILJANI KAMENAR

Prvog je dana u večernjim satima prestižni zagrebački Hotel Westin po prvi puta ugostio i Noć državnih prvaka koja je okupila samo one najbolje od pobjednika u svim disciplinama. Na jednom su se mjestu tako našla 24 državna prvaka, kao i dobitnici najviših priznanja HAKS-a osnovom ostvarenih rezultata u protekle tri ili pet sezona.

Zlatnu kacigu HAKS-a za trostruko uzastopno osvajanje naslova državnog prvaka 2020., 2021. i 2022. godine primili su 20-godišnji mladi Riječanin Matija Jurišić (brdske utrke), te Krčanin Lovro Badurina (kružne utrke), dok je Nenad Lončarić (auto rally) zlato zaslužio za titule prvaka u pet sezona s prekidima od 2003. godine. Zlatni volan HAKS-a, što se dodjeljuje u nižim disciplinama osvojili su Igor Bogović (autoslalom) i Marko Palijan (ocjensko-spretnosne vožnje), dok je Dario Mučnjak, uz treći Zlatni volan, za uspjehe u autoslalomu primio i Dijamantni volan za tri zlatna, odnosne devet naslova prvaka. Zlatnu plaketu HAKS-a za trostruki naslov ekipnih prvaka u rallyu pripao je članovima AK Opatija Motorsport, za kružne auto utrke AK Dubrovnik Racing, a u kronometar vožnjama AK Istra racing teamu iz Pazina. Autoklub Mihovil Šibenik trostruki je uzastopni najuspješniji organizator auto utrka na brdskim stazama (Nagrada Skradina).

Državnim prvacima proglašeni su: kružne auto utrke Mirko Pendo, Lovro Badurina, Maro Franjić i Nemanja Milovanović; brdske auto utrke Dejan Dimitrijević (dvostruki prvak), Laszlo Szasz, Nihad Seferagić, Matija Jurišić, Marino Poropat, Saša Radola, Filip Magdić i Dorijan Kljun (povijesna vozila); Alfred Kramer junior, Zoran Raštegorac, Igor Mandić i Denis Rubinić (auto rally); Roberto Zdrinšćak i Siniša Filčić (autocross), Filip Agić (ocjensko-spretnosne vožnje); Dario Merlić (autoslalom); Karlo Pelicar (kronometar vožnje); Hrvoje Belinić (formula driver); Teo Perica (utrke ubrzanja); Igor Perković i Luka Marković (digitalni motorsport).

Nagradu za životno djelo HAKS-a iz ruku predsjednika Davorina Štetnera, za 45 godišnju kontinuiranu vozačku i sudačku aktivnost primila je Riječanka Ljiljana Kamenar, a čestitari su bili i gosti prve automobilističke Noći prvaka Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta RH, te Damir Šegota ispred Hrvatskog olimpijskog odbora.

U JASTREBARSKOM URUČENO 372 PRIZNANJA

Drugi dan skupa automobilista odvijao se u Kongresnom centru Hotela Princess u Jastrebarskom. Prijepodnevni sati na jednom su mjestu okupili 90 najznačajnijih sudaca specijalističkog ranga na redovnom godišnjem seminaru obnove znanja, poslije kojeg su provedeni i ispiti za nove S suce, ali i po prvi puta edukacija s ispitima za novouvedenu specijalizaciju voditelja sigurnosti koju je uspješno okončalo 14 sudaca iz devet klubova.

Večernji sati bili su rezervirani za svečanost proglašenja svih automobilističkih disciplina u sezoni 2022. tijekom koje su uručena 372 priznanja za 198 pojedinaca i 24 kluba i tima.

Vrijedi istaknuti proglašenja najuspješnijih u kategoriji automobilist godine, vozačica i junior. Laskavu titulu automobiliste godine ponio je perspektivni 20-godišnji Riječanin, član AK RI autosport Matija Jurišić koji je u okvirima hrvatskog prvenstva branio boje AK Župa Dubrovačka, vozačica godine je Ogulinka Erika Marija Kušić iz AK Klek Ogulin, a najuspješniji junior sezone Vrsaranin Karlo Pelicar iz AKOK Skok racing.

Najuspješnijim organizatorima natjecanja proglašeni su: ASK Kastavac i Automotodrom Grobnik (kružne auto utrke), AK Mihovil Šibenik (brdske auto utrke), AK Delta Sport Zagreb (auto rally), AKORK Skok racing 1993 (autocross), AK Ragusa Racing Mokošica (ocjensko-spretnosne vožnje), AK Dubrava Zagreb (autoslalom), AK Poreč Motorsport (kronometar vožnje), AK Opatija Motorsport (formula driver).

Ekipni prvaci postali su: AK Dubrovnik Racing (krug), AK Župa Dubrovačka (brdo), AKK Rogoznica (brdo povijesna vozila), AK Opatija Motorsport (rally), ASK Kastavac (cross), AMK Zanatlija Zagreb (OSV), AKK Fly with Kolman (autoslalom i kronometar), AK Pelješac Racing (KUP povijesna vozila točnost) i AMK 600+ Zagreb (utrke ubrzanja).

Posebna priznanja Odbora za auto sportove pripala su i tvrtki Mireo d.o.o. Zagreb za doprinos u realizaciji auto rally natjecanja, AK D.T. Motorsport Poreč i AK CRO Dakar team Zagreb za organizaciju WRC Croatia rallya, AK Buzet za utrku Europskog prvenstva na brdskim stazama, te AK Makarska za organizaciju prve brdske utrke Nagrada Biokova 2022.

Na prigodan je način uz cvijeće, a uoči Međunarodnog Dana žena predstavljeno 19 žena vozačica, dobitnica priznanja u svojim disciplinama, kao i tri dužnosnice u Savezu.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!