Ostali sportovi

Preminuo legendarni Dick Fosbury, čovjek koji je revolucionirao skok u vis

HINA, Petar Jenjić • ponedjeljak, 13.03.2023.
Preminuo legendarni Dick Fosbury, čovjek koji je revolucionirao skok u vis
Foto: EPA

U 76. godini preminuo je nekadašnji atletičar Dick Fosbury čija tehnika skoka u vis njegovo ime. Osvajač je olimpijskog zlata...

Bivši američki atletičar Dick Fosbury, olimpijski pobjednik iz 1968. godine, koji je revolucionirao skok u vis tehnikom koja sada nosi njegovo ime, preminuo je u nedjelju u 76. godini, objavio je u ponedjeljak njegov agent.

"Teška srca moram objaviti da je dugogodišnji prijatelj i klijent Dick Fosbury preminuo mirno u snu rano u nedjelju ujutro nakon kratkog povratka limfoma", napisao je njegov agent Ray Schulte na Instagramu.

Bio je jedan od najutjecajnijih sportaša u povijesti atletike. Osim što je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1968. u Mexico Cityju skokom od 2,24 metra što je bio olimpijski rekord, napravio je revoluciju u disciplini skoka u vis tehnikom "leđa-prvo", sada poznatom kao Fosbury Flop, koju su usvojili gotovo svi današnji skakači u vis.

Njegova metoda bila je sprint dijagonalno prema šipki, zatim zakrivljenje i skok unatrag preko, što mu je dalo mnogo niže središte mase u letu, nego tradicionalne tehnike. Atletičari su prije njega pri preskoku koristili prevrtanje na trbuh ili škare.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!