Vodeni sportovi

Svjetski kup ponovno na Jarunu, nastupaju i najbolji hrvatski veslači

HINA, Petar Jenjić • srijeda, 15.03.2023.
Svjetski kup ponovno na Jarunu, nastupaju i najbolji hrvatski veslači

Svjetska veslačka elita okupit će se u Zagrebu gdje će se na Jarunu od 5. do 7. svibnja održati Svjetski kup u veslanju. Nastupit će i najbolji hrvatski predstavnici predvođeni braćom Sinković i Damirom Martinom...

Radi se o godišnjoj seriji od tri regate koje su svojevrsna uvertira Svjetskom veslačkom prvenstvu, a održavaju se tijekom tri dana s ubrzanim sustavom napredovanja od kvalifikacija do finala.

Pred hrvatskim veslačima uzbudljiva je natjecateljska godina. Na svakoj regati tempirat će se sportska forma za Svjetsko prvenstvo na kojem će svi tražiti svoju "kartu" za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Prva postaja na tom putu Svjetski je kup koji će se održati upravo u Hrvatskoj.

"Ponosni smo i sretni što će se Svjetski veslački kup po drugi put održati u Zagrebu, na Jarunu, ovaj put uz prisustvo navijača. Budući da će se utrka diljem svijeta prenositi u izravnom TV prijenosu, to je zasigurno i izvrsna promocija Hrvatske pred sam početak turističke sezone. Uvjeren sam da će nam naše veslačke uzdanice, kao i uvijek, napuniti srca ponosom i osvijetliti obraz pred cijelim svijetom", rekao je predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza Branimir Bašić.

Na zagrebačkom Jarunu okupit će se najpoznatije svjetske posade koje će predvoditi olimpijski, svjetski i europski pobjednici braća Martin i Valent Sinković u dvojcu na pariće te Damir Martin u samcu. Za Hrvatsku će sigurno nastupiti sestre Ivana i Josipa Jurković, koje su na dobrom putu postati prva ženska veslačka posada koja se plasirala na Olimpijske igre, te Anton i Patrik Lončarić u dvojcu bez kormilara.

Svi oni s nestrpljenjem čekaju dolazak svojih svjetskih konkurenata jer će za razliku od 2021. natjecanju moći prisustvovati i gledatelji. Podsjetimo, Svjetski veslački kup se prvi put u povijesti u Hrvatskoj održao 2021. godine, ali zbog pandemije gledateljima nije bilo dozvoljeno prisustvovati.

"Veselim se utrci na Jarunu, uvijek je lijepo veslati doma, a još ljepše je kada na svojoj strani imate i navijače, što uslijed pandemije nije bio slučaj 2021. godine. Ova regata važna je samim tim što smo u kvalifikacijskoj godini za nastup na Olimpijskim igrama i ja vjerujem da ćemo se moje kolege iz reprezentacije i ja predstaviti u najboljem svjetlu. Isto kao i u rujnu u Beogradu gdje će se u sklopu Svjetskog prvenstva održati i kvalifikacije za Olimpijske igre", izjavio je proslavljeni hrvatski olimpijac Damir Martin.

Svjetski veslački kup je najveće veslačko natjecanje nakon Svjetskog prvenstva, a očekuje se nastup oko tisuću najboljih svjetskih veslača. Slike grada Zagreba, samog srca Europe, otići će u 50 zemalja, a gledatelji će u izravnom TV prijenosu imati priliku uživati u veslačkom spektaklu.

FOTO: Darko Zibar

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!