Sportnet

El Clasico za kraj dana: Može li prvenstvo već sada praktički biti zaključeno?

Petar Jenjić • nedjelja, 19.03.2023.
El Clasico za kraj dana: Može li prvenstvo već sada praktički biti zaključeno?
Foto: EPA

Današnji nogometni program bit će zaključen poslasticom na Camp Nou gdje će Barcelona ugostiti madridski Real u još jednom El Clasicu...

Pred nama je novi El Clasico, dvoboj Barcelone i Real Madrida. Bit će to susret 26. kola španjolske Primere u koji katalonska momčad ulazi s devet bodova prednosti pred najvećim rivalom. Današnjom pobjedom, vjeruju u klubu, riješili bi pitanje prvaka za ovu sezonu.

Kraljevski klub slavio je u njihovoj prvoj međusobnoj utakmici u Primeri (3:1), ali Barcelona je uzvratila s dvije pobjede, jednom u Superkupu (3:1) i jednom u Kupu Kralja (0:1). Današnji bodovi doveli bi ih na 12 bodova viška.

Veliki motiv imaju Katalonci vratiti se na tron Španjolske gdje nisu bili od 2019. godine. Trener Xavi Hernandez, u svojoj prvoj punoj sezoni na klupi prve momčadi, sigurno želi izbjeći pretjerano samopouzdanje i opuštenost među igračima u ostatku sezone.

Dvije dijametralno suprotne europske sezone imaju ove dvije momčadi. S jedne strane, Barcelona se već ranije oprostila od Europske lige gdje ih je porazio Manchester United, dok je Real ušao u još jedno četvrtfinale.

Prije nekoliko dana "odradio" je uzvrat protiv Liverpoola i pred svojom publikom svladao ga s 2:0. Međutim, u prvenstvu ih baš ne ide tako dobro pa su tako, prije pobjede protiv Espanyola, remizirali s Real Betisom i Atletico Madridom.

U zadnje četiri Barcelonine utakmice rezultat je bio 1:0, a u tri navrata je slavila. Možda nije toliko učinkovita kao prethodnih godina, ali na koncu sezone, kada se sve bude zbrajalo i oduzimalo, nitko vas ne pita kako ste došli do toga.

U cijeloj sezoni upisala je dva poraza i dva remija, a sve ostalo bbile su pobjede. Pri tome primili su tek osam pogotka, što je pothvat vrijedan divljenja i nije nešto s čime se pojedina nogometna momčad u svijetu može pohvaliti u drugom dijelu sezone.

Što su rekli

Xavi, trener Barcelone: "Ovo bi mogla biti odlučujuća utakmica, ako pobijedimo. Međutim, ovo nije veliko finale. Ako pobijedimo, stvorit ćemo veliku razliku, ali matematički to neće ništa odlučiti. Znamo kakvu priliku imamo jer će to biti jedan veliki korak prema naprijed. Jako smo motivirani."

Carlo Ancelotti, trener Real Madrida: "Imat ćemo plan jer poznajemo jako dobro jedni druge. Nema tajni. Dobri su u obrani i ne primaju puno golova, a tako su uspjeli dobiti toliko utakmica. Jako je teško predvidjeti kako će se utakmica kretati jer je baš svaka drugačija. Moramo ići na Barcelonu kao lavovi, a ne kao mačke.

Mjesto, vrijeme, suci

Camp Nou, Barcelona, 21:00

Sudac: Ricardo de Burgos Bengeoetxea

Forma

Athletic Bilbao - Barcelona 0:1
Barcelona - Valencia 1:0
Real Madrid - Barcelona 0:1 (Kup)
Almeria - Barcelona 1:0
Manchester United - Barcelona 2:1 (EL)

Real Madrid - Liverpool 1:0 (LP)
Real Madrid - Espanyool 3:1
Real Betis - Real Madrid 0:0
Real Madrid - Barcelona 0:1 (Kup)
Atletico Madrid - Real Madrid 1:1

Nedostaju

Barcelona: Dembele (ozljeda)

Real Madrid: Rodriguez (suspenzija), Alaba pod upitnikom

Zadnja utakmica

U prvoj utakmici polufinala španjolskog Kupa, Barcelona je minimalno slavila na Santiago Bernabeu. Autogol je polovicom prvog poluvremena zabio Eder Militao.

Prognoza

Danas ćemo prognozirati pobjedu Real Madrida, sa željom da Kraljevski klub novim bodovima ipak malo zakomplicira borbu za titulu prvaka Španjolske.

FOTO: EPA/RAUL CARO

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!