Rukomet

PPD Zagreb ima novog sportskog direktora: Damir Bičanić naslijedio Josipa Valčića

Mihaela Bradovski • srijeda, 22.03.2023.
PPD Zagreb ima novog sportskog direktora: Damir Bičanić naslijedio Josipa Valčića
Foto: FaH

Bivši hrvatski reprezentativac i bivši igrač PPD Zagreba, Damir Bičanić, imenovan je novim sportskim direktorom. Sada je to i službeno, a Bičanić već neko vrijeme radi na slaganju igračke križaljke za sljedeću sezonu...

Dojučerašnji direktor za Međunarodne odnose i odnose s EHF-om i SEHA ligom Damir Bičanić i službeno je preuzeo ulogu sportskog direktora PPD-a Zagreb. Bičanić je na toj poziciji zamijenio Josipa Valčića kojem se novi sportski direktor zahvalio na dosad odrađenom poslu.

Igraj na rukometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"On je odradio vrhunski posao i ja ću ustrajati na tome da klub nastavi istim putem, a ukoliko nam to financije dozvole, pokušat ćemo svi skupa dignuti priču na još veću razinu", oistaknuo je Bičanić.

Bičanić nije poput nekih odlučio postati trenerom, njegovi planovi su drugačiji.

"Još pri kraju igračke karijere znao da nisam spreman krenuti u trenerske vode i da taj posao nije najbolja moguća odluka za mene. Tijekom karijere sam se i školovao, potom završio fakultet i već sam znao da su neki moji interesi i znanja ipak usmjereni prema upravljačkim vodama. Tako da sam spreman dočekao priliku kada mi se ukazala, kako za ulazak u upravu kluba tako i sada za ovu funkciju."

Bičanić je dobar dio karijere proveo u Španjolskoj u Ademaru te Francuskoj u Chamberyju i iskustva iz tih klubova svakako mu mogu pomoći u nastavku posla.

"To mi pomaže u obavljanju ovog posla kojeg zapravo obnašam već skoro mjesec dana, samo je sada to postalo i službeno. Činjenica da govorim tri strana jezika može mi pomoći u ovom poslu, ali isto tako i brojna poznanstva i prijateljstva koja sam stekao u tim godinama. Igrajući gotovo deset godina vani vidio sam mnoge pozitivne, ali i neke negativne stvari u smislu organizacije i vođenja kluba i to je svakako vrijedno iskustvo koje će mi ovdje dobro doći."

Bičanić smatra da Hrvatska može puno toga naučiti na primjeru Francuske.

"U njoj sam proveo najviše vremena i mogla bi nam na neki način biti i uzor u smislu kako se kod njih rukomet razvijao. Primjerice, kada sam došao u Francusku 2010. godine, liga i većina klubova bili su na nekom prosječnom nivou. Sedam godina kasnije, kada sam se vraćao u Zagreb, većina tih klubova bila je u samom vrhu europskog rukometa. Tada sam govorio, a to i danas mislim, da je francuska liga i po kvaliteti i po organizaciji preskočila Bundesligu koja je oduvijek sinonim za sam vrh našeg sporta."

Novi sportski direktor je u punom pogonu i slaže se križaljka za novu sezonu. Neka od pojačanja već su predstavljena.

"Putem medija već smo izvijestili o nekim novim pojačanjima, o tome da su neki igrači produžili ugovore, ali i o tome da nas neki nažalost napuštaju na kraju sezone. Tu se ne bih ponavljao, ali u ovom trenutku mogu reći da smo blizu potpisa ugovora s jednim desnim vanjskim i jednim pivotom. Također, moja je želja da se dovede i još jedan kvalitetan i iskusniji šuter. Mislim da bismo tako mogli upotpuniti sliku Zagreba za sljedeću sezonu."

Jednom u budućnosti, Bičanić želi Zagreb vidjeti ponovno u vrhu europskog rukometa.

"Što se tiče nekog dugoročnijeg plana želja je svih nas u upravi da vratimo Zagreb tamo gdje smatramo da klub zaslužuje biti. Želja je biti dio Final Four turnira Lige prvaka ili barem što bliže tomu što je to moguće. Što se regije tiče mislim da smo u ovom trenutku ipak stepenicu iznad hvalevrijednih konkurenata poput Celja, Nexea ili Vardara. Iznad nas su, treba i to reći, klubovi poput Veszprema i Szegeda, ali činjenica jest i da su njihove financije bitno drugačije od naših."

"Nažalost, dok god se ne nađe neko kvalitetno rješenje za bolje financiranje gotovo svih sportskih klubova u Hrvatskoj, teško da se mi možemo nositi s protivnicima koji imaju po tri ili četiri puta veće budžete. Mi u ovakvom omjeru snaga možemo iznenaditi u jednoj od šest ili sedam utakmica, ali realnost je da imamo drugi najmanji budžet u Ligi prvaka. Ambicije jesu velike, ali mi se nadamo da će se situacija u Hrvatskoj što se tiče financiranja sportskih klubova popraviti. Ako do toga dođe, onda ne vidim razloga da naše ambicije i želje u relativno kratkom roku i ispunimo."

FOTO: HINA/ Daniel KASAP

Paket24 Premijer liga, Liga A

1RK Zagreb 14509:374+13528
2Sesvete 14445:378+6723
3Varaždin 1930 14428:442-1415
4Gorica 14410:405+511
5Trogir 14369:387-1811
6Karlovac 14363:432-699
7Osijek 14370:434-648
8Moslavina 14379:421-427

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!