Nogomet

Bišćanovi izabranici u Varaždinu protiv Izraela hvataju zamah za Europsko prvenstvo

Branimir Korać • četvrtak, 23.03.2023.
Bišćanovi izabranici u Varaždinu protiv Izraela hvataju zamah za Europsko prvenstvo
Foto: FaH

Mlada hrvatska nogometna reprezentacija odradit će još jednu prijateljsku utakmicu, a Igor Bišćan dobiti svježi uvid u kadar koji ima na raspolaganju. Protivnik je Izrael, također sudionik Europskog prvenstva...

Hrvatska nogometna reprezentacija do 21 godine nastupit će na ljeto na Europskom prvenstvu, a smještena je u skupinu B u društvu Rumunjske, Španjolske i Ukrajine. U ovoj reprezentativnoj stanci, izabranici Igora Bišćana odigrat će dvije prijateljske utakmice i to obje protiv reprezentacija koje su također izborile nastup na završnici.

Igraj na Hrvatska - Izrael na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prvi protivnik za Hrvatsku bit će reprezentacija Izraela, a zatim će igrati u gostima kod Engleske. Izrael je poput Hrvatske izborio nastup na Europskom prvenstvu kroz dodatne kvalifikacije. Hrvatska je to napravila eliminiravši Dansku nakon penala, a Izrael je bio uspješniji od Irske.

Izraelci su u kvalifikacijskoj skupini završili na drugom mjestu iza nedodirljive Njemačke koja je imala ogromnu prednost na vrhu, a iza Izraela završili su Poljska, Mađarska, Latvija i San Marino. U dodatnim kvalifikacijama Izraelci su morali na Irsku i poput Hrvatske prošli su dalje na penale. Prvi susret u Dublinu sudio je Dario Bel, a okončan je 1:1, a u uzvratu u Tel Avivu pogodaka nije bilo i odluka je pala s 11 metara.

I Hrvatska i Izrael odigrali su nakon tih dodatnih kvalifikacija još po dvije prijateljske utakmice. Hrvatska je svladala Poljsku s 3:1 uz dva gola Biuka te jedan Ljubičića dok je remizirala protiv Austrije 1:1 golom Jureškina.

Izrael je pak prvo slavio u prijateljskom susretu protiv Gruzije s 2:1 golovima Lemkina i Kanaana, a zatim je remizirao 1:1 protiv Ukrajine golom Shahara iz kaznenog udarca s igračem više.

Ovaj susret bit će prilika i jednom i drugom izborniku da prvenstveno isprobaju neke stvari i osjete kako ono što su radili na treningu izgleda u utakmici. Ujedno tu su i neka nova imena koje izbornici žele isprobati.

Što su rekli

Lukas Kačavenda, hrvatski reprezentativac: "Sada imamo dvije prijateljske utakmice da napravimo neku formu za šesti mjesec i da se dokažemo. Navodno će Izraelci doći u nekom drugom sastavu, ali sigurno je da pred svojim navijačima idemo po pobjedu. Englezi će biti poseban izazov, oni su jedan od favorita za osvajanje prvenstva. Idemo se nadmetati i po pobjedu. Već se dobro poznajemo, imat ćemo i u šestom mjesecu dva tjedna da se dobro spremimo. Mislim da će biti dovoljno. Prvo nas zanima prolazak skupine, a onda što bude."

Ante Palaversa, hrvatski reprezentativac: "Čim budete ovdje s momcima, spremni ste dati sve na terenu. Uvijek je predivan osjećaj. Slijede nam te dvije utakmice, mislim da ih treba odigrati maksimalno ozbiljno jer je Europsko prvenstvo blizu. Treba se što bolje pripremiti. Nismo ih još analizirali, ali mislim da, čim su na Euru, da su čvrsta i tvrda momčad. Nećemo nikoga podcijeniti. Zadnja utakmica prije prvenstva kod Engleza, isto ćemo pokušati dati sve od sebe, pokušati napraviti stvari najbolje što možemo."

Mjesto, vrijeme

Varaždin, Gradski stadion, 18:00

Forma

Hrvatska

Hrvatska - Austrija 1:1
Hrvatska - Poljska 3:1
Danska - Hrvatska 2:1 (4:5)
Hrvatska - Danska 2:1
Estonija - Hrvatska 0:4

Izrael

Ukrajina - Izrael 1:1
Gruzija - Izrael 1:2
Izrael - Irska 0:0 (3:1)
Irska - Izrael 1:1
Izrael - San Marino 2:0

Prošli međusobni dvoboj

2005. godine Hrvatska je gostovala u Jeruzalemu u prijateljskoj utakmici i izgubila 1:0. Igrali su tada između ostalih Luka Modrić, Ognjen Vukojević, Mario Grgurović, Josip Tadić...

Prognoza

Rezultat je ovdje manje bitan, ali nije potpuno nevažan. Hrvatska će pokušati pred svojim navijačima doći do pobjede i dobrog raspoloženja uoči puta u Englesku.

FOTO: HINA/ Marko JURINEC

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!