Ostali sportovi

Filip Bermanec pobjednik drugog turnira Prvenstva Hrvatske u snookeru

Sportnet, Branimir Korać • petak, 24.03.2023.
Filip Bermanec pobjednik drugog turnira Prvenstva Hrvatske u snookeru

Zagrebački Snooker klub Nugget bio je domaćin 2. turnira Prvenstva Hrvatske, na kojem su nastupili najbolji domaći igrači snookera...

Nakon završetka grupne faze natjecanja, koja je manje više donijela očekivane rezultate, uslijedila su brojna iznenađenja. Najprije su reprezentativci, koji su predstavljali Hrvatsku na netom završenom Europskom prvenstvu u snookeru na Malti, izgubili odlučujuće frameove.

Igraj na snooker mečeve na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Alexandera Sabljaka je u osmini finala svladao Ivan Švehla (oba Nugget), a do završnice i borbe za trofeje nije stigao niti aktualni prvak Hrvatske, Imran Ayaz (Nugget), kojeg je u iznimno uzbudljivom meču pobijedio Davor Antičić (Zlatar).

Seriju neočekivanih rezultata zaokružio je sve bolji Anto Lozančić, koji je imao mirniju ruku u završnici protiv finaliste na prvom ovosezonskom turniru, Marinka Gojića (oba Nugget).

Malo je nedostajalo da istu sudbinu doživi i pobjednik prvog turnira, Filip Bermanec (Metropolis), budući da je Saša Šturbek (Nugget) imao ogromnu prednost od 40-ak poena u decideru. No, u tom trenutku je Bermanec odigrao najbolju sekvencu cijelog turnira te čišćenjem od 49 poena ostvario vrijednu pobjedu koja ga je usmjerila prema drugom ovosezonskom pobjedničkom trofeju.

Iako je na papiru izgledalo kao da će dvoboj Bermanca i Lozančića biti jednosmjerna ulica, prvi frame je pokazao da Lozančić nije u meč ušao s idejom da izgubi i prije nego što je susret počeo. Nakon nekoliko uspješno ostvarenih kombinacija te male nervoze koje je njegov protivnik pokazao, Lozančić je poveo s 1:0 i dokazao da nije zalutao u svoje prvo polufinale. U nastavku stvari ipak sjedaju na svoje mjesto te Bermanec, bez da je protivniku pružio previše prilika da ga ozbiljnije ugrozi, prolazi u finale.

Drugi polufinalni meč između Filipa Vidmara (Nugget) i Davora Antičića također je odlučen u decideru, no, za razliku od prvog, pobjednik se nije znao do posljednjeg trenutka. Vidmar je bio jednu kuglu udaljen od pobjede bez izgubljenog framea, no, nekoliko njegovih nesigurnosti pomoglo je Antičiću da se dočepa trećeg framea, u kojem su se često izmjenjivali u vodstvu. I kao što je na kraju prethodnog framea ruka zadrhtala Vidmaru, sad se dogodilo njegovom protivniku te je mladi igrač, koji je posljednjih mjeseci u odličnoj formi, uspio meč riješiti u svoju korist.

Neosporna kvaliteta Filipa Bermanca, kao i vrlo neizvjesni i iscrpljujući mečevi koje je njegov imenjak odigrao na putu do finala (uz opisano polufinale, meč slične težine i neizvjesnosti imao je i kolo ranije protiv klupskog kolege Ivana Švehle), bili su presudan faktor te je susret završio maksimalnom 3:0 pobjedom Bermanca.

Time je, ako računamo i posljednji turnir prošle sezone, osvojio svoj treći turnir u sklopu Prvenstva Hrvatske zaredom i najavio kandidaturu za preuzimanje vodećeg mjesta na rang listi, što je, ako nastavi s ovakvim rezultatima, samo pitanje trenutka.

U travnju igrače očekuje Prvenstvo Hrvatske u konkurenciji parova, a nastavak sezone za pojedince na rasporedu je u svibnju.

Rezultati:

Četvrtina finala: Ayaz (Nugget) - Antičić (Zlatar) 1:2, Vidmar (Nugget) - Švehla (Nugget) 2:1, Lozančić (Nugget) - Gojić (Nugget) 2:1, Bermanec (Metropolis) - Šturbek (Nugget) 2:1

Polufinale: Vidmar (Nugget) - Antičić (Zlatar) 2:1 , Bermanec (Metropolis) - Lozančić (Nugget) 2:1

Finale: Bermanec (Metropolis) - Vidmar (Nugget) 3:0

Rang lista:
1. Imran Ayaz (Nugget) 5380
2. Alexander Sabljak (Nugget) 4536
3. Saša Šturbek (Nugget) 4532
4. Davor Antičić (Zlatar) 4393
5. Filip Bermanec (Metropolis) 4200
6. Aleksandar Vučetić (Nugget) 3856
7. Filip Vidmar (Nugget) 3820
8. Ivan Gavočanov (Nugget) 3812
9. Marinko Gojić (Nugget) 3732
10. Ivan Švehla (Nugget) 3720

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!