Ostali sportovi

Zagreb domaćin jednog od najvećih turnira u boćanju

Sportnet, Petar Jenjić • petak, 24.03.2023.
Zagreb domaćin jednog od najvećih turnira u boćanju
Foto: Simon Maljevac

Od 25. ožujka do 2. travnja u dvorani II Doma sportova održat će se "World Boccia Intercontinental Challenger - Zagreb 2023.", jedan od najvećih svjetskih turnira u boćanju...

Bit će to prvi veliki turnir ove godine u svijetu u paraboćanju. Zagreb je domaćin jednog od samo pet "challengera", rang iznad su Svjetski kupovi, a njih će ove godine biti tri.

Ovim Challengerom ujedno započinje i službeno završno prikupljanje bodova za sudjelovanje na Paraolimpijskim igrama u Parizu, a lista se zaključuje 31. prosinca ove godine.

U Zagrebu će biti više od 100 natjecatelja iz 22 zemlje, među kojima i brojni osvajači medalja s paraolimpijskih igara i svjetskih prvenstava. Naravno, nastupit će i svi najbolji hrvatski paraboćari, a hrvatske boje branit će deset reprezentativaca (Dora Bašić, Nataša Županić, Dora Lovrić, Anamaria Arambašić, Milorad Kružić, Martin Frković, Marko Turković, Luka Wagner, Marko Arambašić, Davor Komar).

U Zagrebu će nastupiti i boccia reprezentacija Ukrajine koja je završne pripreme odradila u Prelogu u hotelu Panorama i njihovom rekreacijsko-sportskom centru DG Sport.

Glavna zvijezda turnira svakako je 34-godišnji Britanac David Smith, koji je od 2004. do danas osvojio ukupno 25 medalja s Paraolimpijskih igara (5), Svjetskih (10) i Europskih (10) prvenstava.

Najveća koncentracija kvalitete upravo je u dvjema kategorijama u kojima će se i Smith natjecati. U kategoriji BC1 muški, uz njega tu su i brončani sa SP 2022. Portugalac Andre Ramos i brončani sa SP-a 2018. i srebrni s POI 2016. Nizozemac Daniel Perez.

U kategoriji BC1/BC2 timova tu su aktualni svjetski doprvaci Britanci te aktualni europski prvaci i doprvaci Portugal i Nizozemska.

U BC1 kategoriji za žene glavna favoritkinja je svjetska doprvakinja, naša Dora Bašić, dok je u BC4 kategoriji kod muških glavni favoriti za medalje Davor Komar, trenutno četvrti igrač svijeta.

Glavna zvijezda BC3 kategorije za muške je Čeh Adam Peška, paraolimpijski pobjednik u Tokiju i brončani s prošlog SP. Žensku konkurenciji BC3 kategorije predvodi svjetska prvakinja Portugalka Ana Costa.

Službeno otvaranje "World Boccia Intercontinental Challenger - Zagreb 2023" je u nedjelju u 17 sati u dvorani II Doma sportova, a natjecanja službeno kreću u ponedjeljak.

Paraboćari će se natjecati u pojedinačnoj, ekipnoj, te konkurenciji parova podijeljeni u četiri kategorije prema stupnjevima oštećenja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!