Nogomet

Vrijeme je za novi ciklus kvalifikacija, Vatreni na prepunom Poljudu dočekuju Wales

Petar Jenjić • subota, 25.03.2023.
Vrijeme je za novi ciklus kvalifikacija, Vatreni na prepunom Poljudu dočekuju Wales
Foto: FaH

Prije nekoliko dana krenule su kvalifikacije za plasman na predstojeće Europsko prvenstvo, a došlo je vrijeme i na utakmicu Hrvatske. U prvom kolu skupine D, Vatreni će na Poljudu ugostiti Wales...

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom početak je kvalifikacija za Europsko prvenstvo. U prvoj utakmici nakon osvajanja bronce na Svjetskom prvenstvu Vatreni će na Poljudu ugostiti reprezentaciju Walesa.

Igraj na Hrvatska - Wales na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Do sada su odigrali ukupno šest međusobnih utakmica, a Wales nikada nije stigao do pobjede. U posljednje dvije datiraju iz kvalifikacija upravo za prošlo Europsko prvenstvo kada su se upravo Velšani s drugog mjesta uz Hrvatsku plasirali na završni turnir.

U prvoj međusobnoj utakmici odigranoj u Osijeku izabranici Zlatka Dalića slavili su s 2:1, autogolom Jamesa Lawrencea i pogotkom Ivana Perišića, dok je poraz ublažio David Brooks. U drugoj utakmici nije bilo pobjednika, susret je završen rezultatom 1:1.

Za današnju utakmicu sve je više manje poznato. Wales dolazi su ambicijama asimilirati nove igrače u ovom kvalifikacijskom ciklusu, a Hrvatska startati pobjedom pred ispunjenim Poljudom koji je rasprodan danima prije susreta.

Izbornik nije puno toga otkrivao na press konferenciji, ali istaknuo je da nema dvojbe oko toga tko će krenuti u napadu. Bit će to Marko Livaja, a Dalić ističe da mu treba igrač "koji će više ulaziti u 16 metara i šansu."

Velšani u Split stižu na valu velikih promjena unutar reprezentacije. Od iste su se oprostili Gareth Bale, Chris Gunter, Jonny Williams i Joe Allen, dok izbornik Rob Page muku muči i s izostancima.

Ukupno sedam igrača u kadru nije nikada zaigrao za Wales. S obzirom na to da je u posljednji trenutak otpao igrač Nottingham Foresta Brennan Johnson, Velšani će vrlo vjerojatno u napadu imati nekog igrača koji se ove sezone na klupskom nivou bori za minutažu.

Fulhamovi Daniel James i Harry Wilson upisali su samo 196 minuta nogometa u 2023. godini, Kieffer Moore odigrao je tek minutu u zadnja dva mjeseca, dok je u najboljoj formi Tom Bradshaw koji igra za Millwall, a ovo mu je prvi poziv za reprezentaciju od ožujka 2018. godine. Ove sezone u Championshipu zabio je 14 golova, uključujući i dva hat-tricka.

Neuspjeh na Svjetskom prvenstvu i osvajanje tek jednog boda samo je produbilo krizu momčadi koja je posljednju pobjedu upisala u razigravanju za plasman u Katar protiv Ukrajine. Nakon toga, što u prijateljskim, što u natjecateljskim utakmicama, upisala je šest poraza i dva remija.

Istaknimo i to da će se hrvatska reprezentacija nakon ove utakmice zaputiti prema Turskoj, točnije Bursi, gdje će odigrati susret drugog kola, dok će Wales biti domaćin Latviji u Cardiffu.

Što su rekli

Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske: "Imali smo pet dana vremena pa smo uspjeli malo više raditi. Igrači su jako dobro sve odradili, danas sam na sastanku rekao da je ovo jako opasna utakmica, za mene je jako bitna. Prva utakmica i u njoj ne smijemo kiksati. Favoriti jesmo i od toga ne bježimo. Imaju opasnog napadača koji može zadržati loptu, zatim brze igrače koji su sigurno opasni, bit će vrlo teška utakmica."

Rob Page, izbornik Walesa: "Ova je momčad mlada i puna talentiranih igrača, ali jasno je da će nam nedostajati oni iskusniji. Međutim, to je ujedno i prilika da ostali pokažu što mogu. Znamo što nas čeka i nadamo se da možemo pokazati svoju snagu, iako je Hrvatska izuzetno jaka."

Mjesto, vrijeme, suci

Split, stadion Poljud, 20:45

Suci: Joao Pinheiro, Bruno Jesus, Luciano Maia; 4. sudac: Vitor Ferreira (svi Portugal)

Nedostaju

Hrvatska: Ivušić (viroza), Petković pod upitnikom

Wales: Johnson, Davies, Hennessey (ozljeda)

Zadnji susret

Hrvatska i Wales igrali su i u kvalifikacijama za prošli Euro. Zadnja međusobna utakmica odigrana je u Cardiffu, a završila je bez pobjednika 1:1. Nikola Vlašić zabio je za vodstvo Hrvatske, a remi Velšanima donio je Gareth Bale.

Prognoza

Danas bi svaki drugačiji ishod osim pobjede Hrvatske bio veliko iznenađenje. Vatreni su u dobrom trenutku, igraju pred svojim navijačima te bi trebali upisati tri boda na startu novog kvalifikacijskog ciklusa.

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!