Nogomet

Uzdrmana Slovačka dočekuje raspoloženu Bosnu i Hercegovinu, Džeko i dalje pod upitnikom

Branimir Korać • nedjelja, 26.03.2023.
Uzdrmana Slovačka dočekuje raspoloženu Bosnu i Hercegovinu, Džeko i dalje pod upitnikom
Foto: EPA

Bosna i Hercegovina ima priliku za savršen ulazak u kvalifikacije. Nakon pobjede protiv Islanda, igra protiv uzdrmane Slovačke koja je samo remizirala s Luksemburgom...

U drugom kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo, u skupini J sastaju se Slovačka i Bosna i Hercegovina. Ako je Portugal jasni favorit za prvo mjesto u skupini, BiH, Slovačka i Island vide svoju priliku i šanse u borbi za drugo mjesto.

Igraj na Slovačka - BiH na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Bosna i Hercegovina tu je napravila veliki posao nakon prvog kola, krenula je domaćom pobjedom protiv Islanda s 3:0 i to je do pobjede došla iako je nastupila bez tri iskusne zvijezde Edina Džeke, Miralema Pjanića i Seada Kolašinca.

Ta pobjeda sigurno puno znači za samopouzdanje momčadi, ali i za dobro raspoloženje novog izbornika Faruka Hadžibegića. Bosna i Hercegovina u tom susretu je bila bolja, Rade Krunić bio je junak s dva postignuta pogotka i momčad je prema Slovačkoj otputovala puna vjere kako može nastaviti u tom ritmu.

I dok je Bosna i Hercegovina slavljem na Bilinom polju u Zenici napravila sjajan posao i krenula pobjednički u kvalifikacije, Slovaci su napravili upravo suprotno. Oni su ugostili Luksemburg i odigrali samo 0:0.

Luksemburžani su značajno napredovali posljednjih godina, ali i dalje su bili veliki autsajderi, no uspjeli su zadržati čistu mrežu te uzeti veliki bod u Trnavi. Nakon susreta bilo je dosta kritika prema igračima i izborniku Francescu Calzoni te je Slovačka večeras pod imperativom pobjede.

Do nje neće doći lako, BiH je protiv Islanda izgledala dobro, definitivno bolje nego Slovačka protiv Luksemburga.

Što su rekli

Francesco Calzona, izbornik Slovačke: "Znamo sve o Bosni i Hercegovini, to je dobra reprezentacija s kvalitetnim igračima od kojih puno njih igra u najvećim ligama. Pobjeda protiv Islanda sigurno je podigla samopouzdanje. Ne smijemo misliti kako je njihov napad samo Edin Džeko, tu su i Krunić, Dedić, imaju puno dobrih igrača."

Faruk Hadžibegić, izbornik BiH: "Kolašinac se vratio, a Džeku ćemo pričekati, liječnici će odlučiti. Puno je lakše krenuti pobjedom, lakše se pripremati za dalje, ali ako pobijedimo i ovdje, nismo svejedno još na Euru. Ima još puno posla, mi smo kao narod poznati po euforiji nakon jedne pobjede, a nema razloga za to."

Mjesto, vrijeme, suci

Bratislava, Tehelné pole, 20:45

Suci: Marco Di Bello (Italija)

Forma

Slovačka:

Slovačka - Luksemburg 0:0
Slovačka - Čile 0:0
Crna Gora - Slovačka 2:2
Slovačka - Bjelorusija 1:1
Slovačka - Azerbajdžan 1:2

BiH

BiH - Island 3:0
Rumunjska - BiH 4:1
BiH - Crna Gora 1:0
BiH - Finska 3:2
Crna Gora - BiH 1:1

Prošli međusobni dvoboj

BiH i Slovačka prošli put susreli su se još 2013. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Slovaci su kod kuće poveli golom Mareka Hamšika, ali BiH je došla do preokreta i pobjede 2:1 golovima Ermina Bičakčića i Izeta Hajrovića.

Prognoza

BiH je puno bolje otvorila kvalifikacije, u boljem je izdanju i ne bi bilo nikakvo iznenađenje da dođe ovdje do pobjede.

FOTO: EPA/ROBERT GHEMENT

EP 2024., skupina J

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Island0:7Lihtenštajn
Luksemburg0:6Portugal
Slovačka2:0Bosna i Hercegovina
1Portugal 1036:2+3430
2Slovačka 1017:8+922
3Luksemburg 1013:19-617
4Bosna i Hercegovina 109:20-119
5Island 1010:23-137
6Lihtenštajn 108:21-133

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!