Nogomet

Poljska i Albanija s novim izbornicima u potrazi za prvim bodovima

Petar Jenjić • ponedjeljak, 27.03.2023.
Poljska i Albanija s novim izbornicima u potrazi za prvim bodovima
Foto: EPA

Na nacionalnom stadionu u Varšavi reprezentacija Poljske odigrat će prvu domaću kvalifikacijsku utakmicu za odlazak na Europsko prvenstvo. Protivnik će joj biti Albanija...

Očekuje nas iznimno zanimljiva utakmica u skupini E gdje se nalazi pet reprezentacija. Svoj dvoboj drugog kola odigrat će Poljaci, a protivnik će im biti Albanija kojoj će ovo biti premijera.

Igraj na Poljska - Albanija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Poljaci su odigrali jedan susret u kvalifikacijama, ali utakmicu koju definitivno žele što prije zaboraviti. Na gostovanju u Pragu s 3:1 svladala ih je Češka koja je već u prve tri minute utakmice postigla dva gola, a kasnije samo potvrdila pobjedu. Jedini gol za Poljsku zabio je Damian Szymanski. Problem će stvoriti i ozljeda Mattyja Casha koji je izašao iz igre nakon samo devet minuta.

Albancima će ovo biti prva utakmica u 2023. godini, a posljednju su odigrali sada već dalekog 19. studenog. Tada su na domaćem terenu u Tiranu bili bolji od Armenije s 2:0. Golove su zabijali Xhuliano Skuka i Kristjan Asllani.

S obzirom na to da su u skupini još Moldavija i Farski Otoci, jasno je da upravo Albanija predstavlja najveću prepreku Poljacima za plasman na Euro, tako da je sigurno da će ovo utakmicu shvatiti itekako ozbiljno te uz apsolutno maksimalan pristup pokušati doći do pobjede.

Obje reprezentacije imaju nove izbornike. Poljaci su krajem siječnja ove godine na tu poziciju doveli sada već nekadašnjeg izbornika Portugala Fernanda Santosa koji je s tom reprezentacijom osvojio naslov europskog prvaka i Ligu nacija. Ranije je kroz karijeru bio prvak Portugala s Portom, dvostruki osvajač nacionalnog Kupa i Superkupa te osvajač Kupa s AEK-om.

Albaniju će s klupe voditi Sylvinho koji je stigao na izborničku poziciju početkom ove godine i potpisao ugovor na 18 mjeseci. Uz njega će na klupi kao pomoćnici biti Doriva i Pablo Zabaleta, a ranije je kroz trenersku karijeru imao samo dva posla. Bio je trener Lyona pet mjeseci te Corinthiansa nešto više od pola godine.

Iza današnjih gostiju izuzetno je loš natjecateljski period, s obzirom na to da su u Ligi nacija osvojili tek dva od 12 bodova, a jedini razlog zašto nisu ispali iz Lige B jest izbacivanje Rusije iz svih natjecanja.

Posljednje međusobne utakmice ove dvije reprezentacije odigrale su u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Katru. U prvoj je Poljska pred svojim navijačima lakoćom slavila s 4:1, dok je u uzvratu to ipak išlo nešto teže, a susret je odlučio jedan pogodak.

Što su rekli

Fernando Santos, izbornik Poljske: "Sada je najvažnije da se igrači odmore i regeneriraju fizički i mentalno. Trebao nam je reset, to je normalno nakon teških utakmica. Moramo poštivati svakog protivnika i to dugujemo navijačima koji žele da budemo jači od naših protivnika. Navijači će nas potaknuti da budemo jači i da se borimo, tako to treba biti. Mi smo Poljska koja ima svoju snagu i svoj karakter."

Sylvinho, izbornik Albanije: "Znamo da nas čeka teška utakmica, protivnik je snažan, ali sretni smo što radimo sa svim igračima koje smo pozvali i na atmosferi koju s njima pokušavamo stvoriti. Bit će teška utakmica, Poljska je favorit skupine i ne želim izvlačiti zaključke isključivo na temelju njihovog dvoboja s Češkom."

Mjesto, vrijeme, suci:

PGE Narodowy, Varšava, 20:45

Sudac: Slavko Vinčić (Slovenija)

Forma

Češka - Poljska 3:1
Francuska - Poljska 3:1
Poljska - Argentina 0:2
Poljska - Saudijska Arabija 2:0
Meksiko - Poljska 0:0

Albanija - Armenija 2:0
Albanija - Italija 1:3
Katar - Albanija 1:0
Saudijska Arabija - Albanija 1:1
Albanija - Island 1:1

Zadnji susret

Ove dvije reprezentacije igrale su u kvalifikacijama za posljednje Svjetsko prvenstvo, a u utakmici odigranoj u Tirani do minimalne pobjede stigli su Poljaci. Jedini gol na susretu zabio je Karol Swiderski.

Prognoza

Poljaci žele isprati gorak okus poraza od Češke, dok su Albanci još uvijek nepoznanica s novim izbornikom. Očekujemo da će danas domaćin pred svojim navijačima stići do pobjede i stići do prva tri boda.

FOTO: EPA/MARTIN DIVISEK

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!