Automoto

Ususret WRC Croatia rallyju: Za spektakl se pripremaju i suci

Sportnet • utorak, 28.03.2023.
Ususret WRC Croatia rallyju: Za spektakl se pripremaju i suci

Od trećeg izdanja najvećeg automobilističkog spektakla, što se i ove godine održava u Hrvatskoj, četvrtog ovogodišnjeg natjecanja WRC Prvenstva svijeta u rallyju, dijeli nas manje od mjesec dana.

Ovogodišnji Croatia rally odvijat će se od 20. do 23. travnja na području pet županija – Zagrebačke, Karlovačke, Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Primorsko-goranske, kao i Grada Zagreba, gdje će na prostorima pored upravne zgrade INA Industrije nafte d.d. i Zagrebačkog velesajma biti smješten Servisni park svih timova. U Zagrebu će se, pored Nacionalne i sveučilišne biblioteke, prvog dana upriličiti ceremonijalni start, dok će ciljna rampa biti u okruženju Servisa.

Pripreme su u punom jeku, a protekli vikend u Društvenom domu Janko Gržinić u Veprincu okupljena je i većina sportskih sudaca Hrvatskog auto i karting saveza iz klubova Istre, Kvarnera i Gorskog kotara. Ovo je samo jedan od susreta, bilo uživo ili online, sa sucima iz većeg dijela Hrvatske, kao i zemalja okruženja iz kojih će pristići kao ispomoć u realizaciji najvećeg automobilističkog spektakla ovog dijela Europe. Predavanja o načinu rada i posebnostima koje zahtijeva realizacija natjecanja svjetskog rally prvenstva, uz brojne primjere zadataka što ih očekuju, prenio je zamjenik direktora i voditelj sigurnosti Croatia rallya Goran Vujisić.

Brojno sudačko osoblje ovih klubova prvog natjecateljskog dana očekuje realizacija brzinskih ispita Krašić (dva prolaza) na području Karlovačke županije, a potom drugog, u subotu 22. travnja, brzinac Platak, na kojem se i ove godine očekuju, uz prvenstveno povoljne vremenske prilike, tisuće ljubitelja rallya.

Sigurnost svih subjekata – natjecateljskih posada, sudaca i tehničkog osoblja duž staza brzinskih ispita i u službama organizatora, stotina novinara, snimatelja i fotoreportera, a ponaosob gledatelja, kojih se ove godine tijekom hrvatskog WRC tjedna očekuje i više od 400 tisuća, prioritet je svih radnji i postupaka. Ovako zahtjevan automobilistički spektakl objedinjuje rad više od 1.500 ljudi među kojima će zapaženu ulogu činiti i stručno osposobljene interventne ekipe, ali i veliki broj volontera. Na dobrim iskustvima dosadašnja dva izdanja hrvatskog WRC-a, potkrijepljenih i pohvalama za rad iz najviših FIA tijela, te Promotora WRC-a, temelji se priprema svih službi kako bi još jednom pokazali da s pravom zaslužujemo jedno od prestižnih svjetskih automobilističkih natjecanja i u našoj zemlji.

Nositelji organizacijskog projekta WRC-a, u ime Hrvatskog auto i karting saveza, su Autoklub D.T. Motorsport Poreč i Autoklub CRO Dakar Team Zagreb, dok je tehnički realizator zagrebački Autoklub Delta Sport. Na startu se očekuje 57 posada iz velikog broja zemalja svijeta, među kojima i domaćih, a u tri dana vožnje itinererom duljim od 1.600 km očekuje ih 20 brzinskih ispita na deset različitih lokacija, od kojih je ove godine nova u Gorskom kotaru, na dionici Ravna Gora-Skrad.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!