Nogomet

Kovačićeva vrijednost za reprezentaciju je neprocjenjiva, a dobre igre su već konstanta

Branimir Korać • srijeda, 29.03.2023.
Kovačićeva vrijednost za reprezentaciju je neprocjenjiva, a dobre igre su već konstanta
Foto: EPA

Često je bio osporavan i često ga se kritiziralo, ali uglavnom zato što se znalo i osjećalo da Mateo Kovačić može i vrijedi više. Današnjem zrelijem i fizički moćnijem Kovačiću teško je pronaći zamjerku, a igre na najvišoj razini već su postale konstanta...

Od malih nogu pred Matea Kovačića stavljana su velika očekivanja. Još dok je odskakao u LASK-ovoj akademiji od svojih vršnjaka, pa isto nastavio i u Dinamu gdje ga je Vaha Halilhodžić priključio treninzima prve momčadi sa 16 godina nakon što je čuo puno pozitivnih stvari o njemu.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

I uvijek se od Kovačića očekivalo puno, više od onog što je nerijetko dolazilo na travnjaku. Pokazivao je talent i davao naznake što može, s vremenom je i rastao, ali nerijetko su ta očekivanja bila i nerealna, prerana. Već u Dinamu su se očekivala čuda, a pomalo se zaboravlja kako je u Inter otišao sa svega 18 godina, daleko od igrača koji je još psihički i fizički spreman u kontinuitetu nositi igru svoje momčadi.

Već tada je bio i na popisu reprezentativaca, preselio je u veliki klub, zatim u još jedan (Real Madrid) i svuda je igrao dobro, ali rijetki su bili potpuno zadovoljni. Razlog? Bilo je jasno kako su Kovačićeve mogućnosti veće i da može pružiti više od onog što pokazuje.

Tako se nerijetko i nalazio na metama kritika, najviše mu se zamjeralo to što ne pokazuje dovoljno inicijative i rizika u igri. U nekim trenucima to je definitivno i bio slučaj, ali nije baš uvijek Kovačić bio krivac za to, nekada je i igra tako koncipirana, ne znamo niti što je konkretno trener ili izbornik tražio od njega, ali je činjenica da su kritike uglavnom dolazile od strane navijača, vrlo rijetko od strane trenera. Dapače, treneri su uglavnom bili zadovoljni onim što je pružao.

No s vremenom je i Kovačić dobio novu ulogu, osjećao se sve slobodnije, izgledalo je to i za oko sve bolje i konkretnijim doprinosom njegova pozicija u reprezentaciji i klubu postajala je sve čvršća. Ta transformacija dogodila se nakon što je napustio Real Madrid i otišao u Chelsea na posudbu.

U Engleskoj se igra i drugačiji nogomet, od Kovačića su se tražile i drugačije stvari te je takav agresivniji i konkretniji nastup s vremenom preselio i u reprezentaciju. Frank Lampard puno mu je pomogao, Thomas Tuchel ga je konstantno hvalio i isticao kao jednog od ključnih igrača, a Graham Potter dao mu je i kapetansku traku te ga imenovao jednim od vođa svlačionice.

I prije je bilo bljeskova i odličnih nastupa, ali to je sada kod Kovačića već lijep kontinuitet. Jednostavno se osjeti kako ima više vjere u sebe, puno je zreliji i taktički i mentalno jači. Rijetki igrači imaju takav prvi korak i mogu nizati protivničke igrače u punoj brzini. To je njegov forte i kada tako krene prema naprijed. najčešće protivnik bude u problemima. Ranije je to koristio, znao je da može pobjeći, ali nerijetko se događalo da zapne s loptom i automatski ispadne i u fazi obrane pa su to protivnici znali koristiti.

Jučerašnja dva gola protiv Turske su lijepa vijest, ali ne i nešto što predstavlja nekakvo čudo i nešto što je neočekivano. Kovačić posjeduje osjećaj za igru, pokazivao je i da može ući iz drugog plana i biti opasan, a druga je stvar što bi svi mi voljeli da je to češće. Pred njim je još puno kvalitetnih utakmica i u klubu i u reprezentaciji i nagledat ćemo se, vjerujemo, i golova i dobrih igara.

U Chelseaju već sada ima jako važnu ulogu i londonski klub u svom ovom kaosu kroz koji prolazi napravit će veliku grešku ako ga pusti u ljetnom prijelaznom roku kako dio medija nagađa. Kovačić je već sada u Londonu jedan od najcjenjenijih igrača, jedan od onih koji su i najduže u klubu od trenutne garniture, igra jako dobro i Chelsea bi jako pogriješio kada bi ga pustio i s igračke i s ljudske strane.

Što se tiče reprezentacije, malo su već iritantna pitanja koja dolaze posljednjih nekoliko godina, je li Mateo Kovačić sporeman zamijeniti Luku Modrića. Kovačić mu je u reprezentaciji već sada ravnopravan. Naravno, teško da će ostvariti sve što je ostvario Modrić, ali Kovačićeva vrijednost i važnost za reprezentaciju nerijetko se podcjenjuje. Igrač takve klase i sa stalnim rastom kvalitete svoje igre, a ona je već sada na vrhunskoj razini, je neprocjenjiv.

Jučer je postigao dva pogotka, ali i da njih nije bilo, Kovačić bi imao odličnu utakmicu. I prema naprijed i u fazi obrane bio je primjetan i poduzetan, najsigurniji hrvatski veznjak s loptom i svakako prvo ime na travnjaku. Međutim ovo nije nešto što se nije viđalo i ranije od Kovačića, novost su jedino ta dva pogotka, ali samom igrom to je sada već uobičajena visoka Kovačićeva razina.

FOTO: EPA/Tolga Bozoglu

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!