Ostali sportovi

Danci otkazali veliki međunarodni turnir u mačevanju zbog povratka Rusa u natjecanje

HINA, Mihaela Bradovski • četvrtak, 30.03.2023.
Danci otkazali veliki međunarodni turnir u mačevanju zbog povratka Rusa u natjecanje
Foto: EPA

Međunarodni mačevalački turnir "Trekanten International", koji se u listopadu trebao održati u Kopenhagenu, otkazan je nakon što je Međunarodna mačevalačka federacija (FIE) dopustila povratak na natjecanja ruskih i bjeloruskih sportaša.

Međunarodni mačevalački savez (FIE) sredinom ožujka je postao prvi međunarodni savez koji je otvorio vrata mogućem nastupu ruskih i bjeloruskih predstavnika. Na izvanrednom online kongresu 89 od 136 delegata glasovalo je da se ruskim i bjeloruskim sportašima dopusti sudjelovanje na pojedinačnim natjecanjima FIE.

Razočarani takvom odlukom, čelnici Danskog mačevalačkog saveza otkazali su Trekanten International, turnir rangiran odmah ispod razine Svjetskog kupa.

"Došli smo do zaključka da to nažalost ne možemo provesti", rekao je predsjednik odbora Danskog mačevalačkog saveza Jan Sylvest Jensen za dansku novinsku agenciju Ritzau.

"Ne možemo to učiniti kada su pravila takva kakva su sada, kada je Rusima i Bjelorusima dopušteno biti dio toga. Ne vidimo se u tome. Vjerojatno nije tajna da smo glasali protiv toga da im se dopusti sudjelovanje," dodao je.

Jensen je poručio kako je svjestan da ovim potezom Danci riskiraju gubitak turnira u budućnosti.

"Možda nećemo moći održati međunarodni događaj u Danskoj na seniorskoj razini," poručio je.

Nedavno je od organizacije FIE Svjetskog kupa odustala Njemačka, a Poljska razmišljala učiniti isto.

Prije nekoliko dana više od 300 mačevalaca zatražilo je u otvorenom pismu upućenom Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) da "zadrži svoje preporuke o suspenziji" ruskih i bjeloruskih sportaša kojima je početkom ožujka odobren povratak na međunarodne turnire.

Među potpisnicima ovog pisma je i "Global Athlete", skupina sportaša izvan tradicionalnih sportskih institucija koja je nastala u vrijeme dopinških skandala koji se tiču Rusije. Tu su Amerikanka Lee Kiefer, olimpijska prvakinja u floretu u Tokiju 2021., Francuskinja Manon Brunet, osvajačica brončane medalje u sablji i olimpijska prvakinja iz 2008. Ukrajinka Olga Kharlan.

"Uz potpuni prijezir prema mišljenju sportaša, dopustili ste povratak Rusije i Bjelorusije u FIE natjecanja", oštri su u osudi mačevaoci.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!