Automoto

Otvorenje sezone kronometar vožnji, vikend s dva natjecanja

Sportnet • petak, 31.03.2023.
Otvorenje sezone kronometar vožnji, vikend s dva natjecanja

Tijekom vikenda, 1. i 2. travnja, na stazi u Taru, odvijaju se dva zasebna natjecanja na startu ovogodišnjeg Državnog prvenstva...

Nije šala, ali službena bodovna automobilistička sezona u Hrvatskoj ove godine počinje "prvog travnja". Iako je administrativni dio registracije relijaša u Karlovcu već u petak, natjecateljski ipak prvi startaju sudionici vikend programa kronometar vožnji i to u subotnje prijepodne 1. travnja. Domaćin i organizator istoimene manifestacije Nagrada Tar-Vabriga 2023., što se održava po 22., odnosno 23. puta na stazi Motodroma Poreč u Taru, je Autoklub Poreč Motorsport uz suorganizatora AKOK Skok racing 1993, a sve pod pokroviteljstvom Općine Tar-Vabriga i domicilne Turističke zajednice.

Svaki se dan vozi zasebno natjecanje, tako da su to prva dva ogleda najboljih vozačica i vozača kronometar vožnji u kalendaru Hrvatskog auto i karting saveza koji objedinjava čak osam natjecanja discipline koja se prošle godine ojačala sudionicima iz različitih krajeva Hrvatske.

Pored bodovanja Prvenstva Republike Hrvatske, vozi se i za bodove Prvenstva Auto i karting lige Zapad HAKS-a (Istra, Kvarner i Gorski kotar), Prvenstva Auto i karting saveza Istre, te pozivno i tradicijsko Prvenstvo Istarske rivijere.

Prijavilo se ukupno 179 vozačica i vozača, od čega na PH prvog dana otpada 60, a drugog 63 sudionika. Zastupljeno je 14 klubova, 18 juniora, ali tek pet vozačica. Vozila su raspoređena u osam klasa, a unutar klupskih ekipa, s po desetak vozača izdvajaju se prošlogodišnji prvak zagrebački AKK Fly With Kolman, AK Klek Ogulin, domaćin AKOK Skok racing 1993 i najtrofejniji klub kronometra pazinski AK Istra racing team.

Elitu predvodi prošlogodišnji državni prvak Vrsaranin Karlo Pelicar (AKOK Skok racing 1993), ujedno proglašen najuspješnijim juniorom sezone 2022.godine u okvirima automobilizma Hrvatskog auto i karting saveza. Sa starta sezone izostat će neka već znana imena, ima dosta novih, pa se u tome kriju moguća iznenađenja. Pored Pelicara, koji brani naslov ukupnog prvaka, pobjednika klase i juniorske konkurencije, u obranu naslova od starta sezone kreću pobjednici preostalih klasa: Dejan Podreka (AK Buzet), Siniša Baksa (AKK Fly with Kolman), Dean Jurasić (AK Istra racing team), Mateo Ivošević (AKOK Skok racing 1993), Maurizio Bajerić (IRT Pazin) i Kristijan Fićor (Fly with Kolman). U posebnim konkurencijama status najboljih brane, među vozačicama najuspješnija automobilistkinja Hrvatske protekle sezone Ogulinka Marija Erika Kušić (AK Klek) među, te u konkurenciji veterana Palmiro Medica (AK Buzet Autosport).

Na stazi Motodroma Tar, za konačni rezultat svakog bodovnog dana, predviđene su tri bodovne vožnje po tri kruga. Svakog dana verifikacija i tehnički prijam odvijaju se od 7:45 do 9 sati, trening je od 10:30 sati, a prva vožnja starta u 12:30 sati. Proglašenje najuspješnijih je svakog dana, subotu i nedjelju, oko 19 sati.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!