Automoto

U Karlovcu otvorena rally sezona: Istinski spektakl u gradu na četiri rijeke

Sportnet • srijeda, 05.04.2023.
U Karlovcu otvorena rally sezona: Istinski spektakl u gradu na četiri rijeke

Quattro river rally Karlovac 2023. otvario je novu domaću rally sezonu nastupom 62 posade...

Drugim izdanjem Quattro river rallyja Karlovac 2023., potvrdilo se novim spektaklom na kotačima u širem karlovačkom okruženju, otvorena je ovogodišnja automobilistička sezona u nas. Na međunarodnom rallyju na četiri rijeke, u organizaciji zagrebačkog Autokluba Delta, nastupile su 62 posade iz 13 zemalja, a pobjednik je rješavan u samoj završnici.

Rus latvijskog porijekla Nikolaj Grjazin uz suvozača Konstantina Aleksandrova, nastupivši pod neutralnom zastavom, prestižnom Škoda Fabiom RS Rally 2 trijumfirao je, poslije 12 brzinskih ispita duljine 112.42 km, u vremenu 1:05:45.3 sata vožnje. Do pobjede je stigao uz minimalnu, ali i zasluženu prednost tek 22.8 sekundi ispred očito najvećeg mu i ravnopravnog rivala britansko-irskog tandema Gus Greensmith-Chris Patterson u identičnom automobilu. Obje su posade u samom vrhu skupine WRC-2, a karlovački rally izvrsno im je došao kao proba za predstojeći nastup na trećem hrvatskom izdanju WRC-a, kroz dva tjedna, dijelom na istim dionicama kojima su, uz promjenjive vremenske uvjete, uspješno odradili ovaj nastup.

Prvog se dana vozilo dva puta praktično središtem Karlovca, a između i novom dionicom brzinca Rastoke, koja je mnoge sudionike oduševila. Pred zapaženim brojem ljubitelja kraljevske automobilističke discipline sam start prvog brzinca nije bio u znaku najbolje dvije posade. Upisali su sekundu, sekundu i pol slabije vrijeme od Mađara Norberta Hercziga i Ramona Ferencza (Škoda Fabia Rally2 Evo) koji su nastavak pratili uglavnom s treće pozicije, da bi u cilj ušli tek kao peti. No, kasniji pobjednik Gryazin već je na Rastokama, a potom i karlovačkoj reprizi naznačio da želi pobjedu. Bila su to tek prva dva od ukupno deset najboljih vremena svih brzinaca. Prvi je dan na vodećoj poziciji zaključio Britanac, ispred Rusa i Talijana Maura Miele (Škoda Fabia R5).

Greensmith je drugi dan i samo prvi jutarnji brzinac dionice Kučer-Vrškovac započeo najboljim vremenom, zadržavši čelnu poziciju do sredine natjecanja, kada je nakon brzinca Mrežnica (Pećurkovo Brdo-Gornje Bukovje) Grjazin preuzeo vodstvo ne ispuštajući ga do kraja. Do tada su razlike među njima bile od jedne do osam sekundi, ali očito krivim odabirom guma u samoj završnici Britanac gubi tempo i do cilja zaostatak povećava na više od 22 sekunde. Konstantno izvrstan, držeći priključak s vodećima bio je i višestruki slovenski prvak Rok Turk sa suvozačicom Blankom Kacin (Hyundai i20 1.6), tri kruga prije kraja preotevši treću poziciju Mađarima s početka priče i osvojivši tako pobjedničko postolje rame uz rame sa svjetskom elitom WRC-2, ali i pobjedu u konkurenciji Međunarodnog zonskog prvenstva Hrvatske.

Zanimljiv je bio i ogled hrvatskih posada kojih je na startu sezone bilo 33 iz 14 klubova. Najviše se očekivalo od najtrofejnijeg domaćeg rally asa Juraja Šebalja koji je uz suvozača Marijana Stublića, pod okriljem nove ekipe AK Delta, održavao konstantu oko desete pozicije ukupnog poretka. No, tehnički kvar nakon desetog brzinca bio je koban i natjerao naše favorite na odustajanje.

Tako se najboljim domaćim predstavnicima karlovačkog rallya ove godine upisala posada AKK Sveta Nedelja, brat i sestra Martin i Dora Ravenščak (Ford Fiesta Rally3) osvojivši 11. mjesto. Četiri pozicije niže, dobrim izdanjem plasirao se mladi i perspektivni Zagrepčanin Jan Pokos uz suvozača Slovenca Vilija Ošlaja ovog puta u Peugeotu 208 Rally4 i okriljem novog mu kluba AK Opatija Motorsport. Unutar iste sekunde, poziciju niže, ali za PH trećim mjestom generalke plasirao se iskusni mađarski tandem iz AK Delta Sport Zagreb Janos Szilagyi-Alexandra Katlin Varadi u identičnom automobilu.

Posada Martin i Dora Ravenščak pobjednici su i klase 1 hrvatskog prvenstva, Pokos je slavio u klasi 2, a prošlogodišnji pobjednici PH klase 3 Tomas Hrvatin-Đani Simčić (AK Rijeka) u Renaultu Clio RS 2.0 pobjedom su otvorili novu sezonu. Višestruki prvaci klase 4 Marsel Katić i Denis Rubinić (AK Opatija Motorsport) u VW Polo 1.4 ponovo su pobjednički zaključili nastup, što su u klasi 5 učinili još jedni iz redova doajena Nenad Lončarić i Tajana Vojvodić Pinky (AKK Sveta Nedelja) u legendarnoj Subaru Imprezi STI. Unutar iste klase dvije pobjede istarskih posada, dva bračna para. Gupa S2 pripala je Nenadu Hrvatinu i Doris Labinjan (AK Prorace Sv.Lovreč, Peugeot 306 2.0), a Grupa 1 Sandiju i Nensi Jugovac (AK Istra racing team Pazin) u Peugeotu 106 XS 1.4. Ekipna pobjeda AKK Sveta Nedelja, ispred AK Opatija Motorsport i AK Delta Sport.

Do cilja je uspješno sigla 51 posada, odustajanja su bila uglavnom tehničke naravi, osim jednog izlijetanja s kroviranjem posade Eris Marotti-Goran Glad (AK Opatija Motorsport), bez posljedica po vozače.

Sezona je počela, otvorenje i više nego uspješno uz zavidan broj vrhunskih posada i automobila, pred mnogo gledatelja duž dionica u okruženju Korane, Kupe, Dobre i Mrežnice, simbola ovog očito respektabilnog natjecanja. Sada su, do kraja travnja, sve oči uprte u WRC Croatia rally i svjetske asove, među kojima će biti čak 17 posada koje su se oprobale na karlovačkoj premijeri.

Miroslav KRPAN

FOTO: Uroš Modlic

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!