Košarka

Sesar potvrđen za novog izbornika: 'Birali smo između dva kandidata, želimo imati dugoročno rješenje'

Sportnet, Krešimir Milić • četvrtak, 13.04.2023.
Sesar potvrđen za novog izbornika: 'Birali smo između dva kandidata, želimo imati dugoročno rješenje'
Foto: FaH

Hrvatski košarkaški savez imenovao je novog izbornika muške reprezentacije. Osim Sesara kandidat je bio i Dario Gjergja...

Na današnjoj popodnevnoj sjednici Upravnog odbora Hrvatskog košarkaškog saveza Josip Sesar je imenovan za novog izbornika muške seniorske reprezentacije Hrvatske.

Igraj na košarkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

„Imali smo dva jako dobra kandidata a ova neuobičajena situacija u koju nas je doveo sportski direktor Petrović, jer nikad Upravni odbor nije birao između više kandidata, donijela nam je dodatnu dinamiku i draž. Sportski direktor ih je kvalitetno predstavio obojicu i Bogu hvala da smo imali dvojicu kandidata jer još prije pola godine nismo imali niti jednog. I da je Gjergja izabran, vjerujem, ne bismo pogriješili a Sesar je očito bio bliže očiju članova našeg Upravnog odbora nego što je Gjergja koji godinama radi, i to vrlo uspješno, u Belgiji. Oni koji su glasovali za Sesara očito su prepoznali njegov odličan rad u Ciboni u kojoj je etabilirao igrače iz drugog plana koji sada igraju zapažene role u regionalnoj ABA ligi i HT Premijer ligi“, rekao je za Večernji list Nikola Rukavina, predsjednik HKS-a i dodao:

„ Dogovorili smo da ćemo evaluirati rad novog izbornika nakon Eurobasketa 2025. i vidjeti što i kako ćemo dalje. Mi želimo imati dugoročno rješenje i duže od te dvije godine.“

Podsjetimo, u rujnu 2022. Aleksandar Petrović je preuzeo funkciju sportskog direktora HKS-a te je, istovremeno tražeći dugoročnije rješenje za poziciju izbornika hrvatske reprezentacije, imenovan za v.d. izbornika. Tijekom sljedećih mjeseci odradio je mnoge razgovore s potencijalnim kandidatima za izborničko mjesto te je nedavno Upravnom odboru uputio dva prijedloga: uz u konačnici izabranog Josipa Sesara, drugi kandidat bio je Dario Gjergja, međunarodno prepoznat trenerskim radom u Belgiji, kako klupskim, tako i zapaženim rezultatima belgijske reprezentacije.

Josip Sesar je u reprezentativnom pogonu „od malih nogu“. Još kao četrnaestogodišnjak iz rodnog Mostara dolazi u KK Zagreb gdje počinje profesionalnu karijeru, a 1996. godine s juniorskom reprezentacijom Hrvatske osvaja europsko zlato i biva proglašen MVP-jem prvenstva. 1999. godine prelazi u Cibonu koju danas vodi kao glavni trener. Već u svojoj prvoj igračkoj Ciboninoj sezoni postiže zapažene rezultate, a baš te 1999./2000. sezone Cibona je igrala i četvrtzavršnicu Eurolige. Za mušku seniorsku reprezentaciju Sesar je zaigrao na Europskim prvenstvima 1997.,1999. i 2001. godine.

Danas već davne 2016. imenovan je glavnim trenerom muške U20 reprezentacije, a 2018. prvi put ulazi u seniorsku kao pomoćni trener Draženu Anzuloviću. U stožer se ponovno priključuje 2022. godine pod palicom v.d. izbornika i sportskog direktora Aleksandra Petrovića, a sada preuzima glavnu riječ u seniorskoj reprezentaciji. U svakom slučaju, očekuje ga vruće i neobično aktivno ljeto jer Hrvatska sudjeluje u dva službena natjecanja. Najprije je na rasporedu posljednji krug pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo između 19. srpnja i 5. kolovoza te Olimpijski pretkvalifikacijski turnir od 12. do 20. kolovoza.

AUTOR: HKS

FOTO: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ZagrebC13.04.2023. u 21:53
    Jos jedna sramota pri izboru a o nacinu da ne govorimo.Staviti u istu recenicu Gjergju i Sesara je sramotno. Pozdrav uhljebnicima nespisobnim izabrati izbornika.HKS I ACO , sramite se!!!
    ZagrebC
  • HorseWithNoName3313.04.2023. u 15:38
    Dabogda te voda odnjela Hrvatska košarko.
    HorseWithNoName33
  • replicant13.04.2023. u 15:21
    RIP
    replicant