Ostali sportovi

Objavljen širi popis muške i ženske odbojkaške reprezentacije za vrlo izazovno ljeto

Sportnet, Mihaela Bradovski • utorak, 18.04.2023.
Objavljen širi popis muške i ženske odbojkaške reprezentacije za vrlo izazovno ljeto
Foto: EPA

Ove subote u Hrvatskoj kreće finalna serija za prvakinje i prvake Hrvatske, koja se igra na tri dobivena susreta, i gdje bi, u slučaju maksimalnih pet susreta, Superliga završila najkasnije 6. svibnja. A već za dan kasnije zakazane su pripreme reprezentativki Hrvatske. Od 14. svibnja kreću i reprezentativci...

Oba izbornika sastavila šire popise reprezentativki i reprezentativaca, na koje računaju ovo ljeto. Tako je Ferhat Akbas, izbornik ženske nacionalne vrste, sastavio popis od potencijalnih 30 igračica, na kojem su:

Igraj na odbojkaške mečeve na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Organizatorice igre: Lea Deak, Lara Štimac, Karla Antunović, Ana Prkačin, Marija Vrban i Jurja Vlašić.

Srednje blokerice: Martina Šamadan, Božana Butigan, Ema Strunjak, Mirta Freund, Viktoria Ana Trcol, Lara Dežulović i Bianca Lulić.

Primačice-pucačice: Laura Miloš, Natalija Tomić, Lucija Mlinar, Dijana Karatović, Josipa Marković, Lea Cvetnić, Ana Burilović i Mia Bušić.

Korektorice: Samanta Fabris, Barbara Đapić, Marijeta Runjić, Andrea Mihaljević, Nina Strize i Mara Štiglić.

Liberi: Izabela Štimac, Tia Kovčo i Carla Stošić.

Ženska seniorska reprezentacija trenirat će u zagrebačkom Domu odbojke Bojan Stranić, a izbornik i njegov prvi pomoćnik dolaze tek nakon finala CEV Lige prvakinja 20. svibnja, jer se Akbasov Eczacibasi, za koji igra i Samanta Fabris, sastaje u borbi za zlato s Vakifbankom. Prije odlaska na prvi turnir Lige nacija VNL 20. svibnja reprezentativke odlaze u Italiju odigrati prijateljske utakmice.

Prvi turnir VNL igra se u Osaki, a u Japan se kreće 27. svibnja, drugi je turnir u Braziliji, kamo se odlazi direktno iz Japana, a igra od 13. do 18.lipnja, dok je treći u Bangkoku kamo reprezentacija odlazi 25. lipnja.

Europsko prvenstvo pak očekuje ih 14. kolovoza u Monzi i Torinu.

Kod odbojkaša, koji kreću s okupljanjem 14. svibnja u Mariboru, na širem popisu je 24 imena. Izbornik Cedric Enard pozive je poslao:

Tehničari: Petar Višić, Bernard Bakonji, Gabrijel Ivančić i Ivo Mustapić.

Srednji blokeri: Kruno Nikačević, Ivan Mihalj, Dominik Brčić, Sven Jakopec i Stipe Perić.

Korektori: Petar Đirlić, Tomislav Mitrašinović, Gabrijel Cvanciger i Ivan Raič.

Primači-pucači: Marko Sedlaček, Filip Šestan, Marino Marelić, Ivan Zeljković, Tino Hanžić, Ante Kulušić, Karlo Jakovac i Ivan Đirlić.

Liberi: Hrvoje Pervan, Tino Busak-Vidaković i Marko Repek.

Tijekom lipnja hrvatske reprezentativce očekuju susreti Zlatne europske lige s Ukrajinom, Makedonijom i Belgijom te Final four u Zadru 24. i 25. lipnja. Oni pak na svoje Europsko prvenstvo putuju 28. kolovoza.

Predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Frane Žanić uoči ponovno još jednog iznimno bogatog i napornog reprezentativnog ljeta kaže:

"Ove nas godine očekuje veliki broj natjecanja u seniorskim, ali i mlađim dobnim kategorijama. Mušku seniorsku reprezentaciju očekuje Final Four Zlatne europske lige te Europsko prvenstvo, dva ključna natjecanja. U Zlatnoj ligi očekujemo da će izbornik definirati konačan sastav za EP, no to ne znači da nam Final Four nije važan, naprotiv, želimo se kao finalisti uključiti u kvalifikacije za Challenger kup kako bi dogodine možda i muška reprezentacija igrala u prestižnoj Ligi nacija, što je naš dugoročni cilj. To u ovom trenutku možda zvuči preambiciozno, no uvjeren sam da ova momčad ima kvalitetu igrati dogodine u Svjetskoj ligi. Što se EP tiče, plan je proći skupinu i ući u drugi krug, a veliki bi rezultat bio doći do četvrtfinala."

Što se ženske reprezentacije tiče, predsjednik HOS-a Frane Žanić niti tu ne skriva visoke ambicije:

"Kod ženske reprezentacije stvar je puno kompleksnija i teža. Prvi puta u povijesti igramo u VNL-u i cilj nam je u prvoj sezoni izboriti opstanak, što neće nimalo biti lako, jer, kao što znamo, čak 12 ekipa ima zaštićen status, i ne može ispasti. Dakle, samo četiri ekipe mogu ispasti, pa je samim time to za nas ogroman izazov. No, vjerujem u ono što radi naš izbornik Akbas, i predvođeni našom kapetanicom Fabris mislim da ćemo uspjeti u tom naumu. Na EP pak, ono najmanje što od njih očekujemo je da igraju četvrtfinale, za što vjerujem da imaju snage i kvalitete. Djevojke su imale dobre sezone, neke su ozlijeđene, neke su igrale važne uloge u svojim klubovima pa očekujemo i da umor tu bude prisutan, ali ono što svi moramo imati u glavi je da se u reprezentaciji uvijek daje maksimum. Nadam se da ćemo na kraju ljeta biti zadovoljni ostvarenim rezultatima, kao još jednim pokazateljem dobrog rada svih selekcija, na čelu s Hrvatskim odbojkaškim savezom."

AUTOR: Hrvatski odbojkaški savez

FOTO: EPA/Adam Warzawa

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!