Zimski sportovi

Matej Vidović ispao iz hrvatske skijaške reprezentacije

Sportnet, Mihaela Bradovski • utorak, 18.04.2023.
Matej Vidović ispao iz hrvatske skijaške reprezentacije
Foto: EPA

Danas je održana sjednica Alpskog odbora Hrvatskog skijaškog saveza na kojoj je imenovana reprezentacija za sljedeću sezonu, a u njenom sastavu nema više Mateja Vidovića...

Sezonu 2022/2023 obilježile su svojim sjajnim nastupima prije svega hrvatske skijašice. Leona Popović ostvarila je čak šest plasmana u Top 10 na utrkama Svjetskog kupa, a na finalu u Andori popela se na svoje prvo postolje u karijeri u Svjetskom kupu osvojivši drugo mjesto i time se upisala u povijest hrvatskog skijanja ostvarivši najbolji rezultat hrvatskog ženskog skijanja nakon 16 godina i drugog mjesta Ane Jelušić sa Sljemena 2007., što joj je sve zajedno donijelo sjajno šesto mjesto u poretku slalomašica u Svjetskom kupu.

Mlada nada Zrinka Ljutić u sezoni 2022/2023 je također ostvarila svoje prvo postolje u karijeri u Svjetskom kupu (treće mjesto u slalomu u Spindleruvom Mlynu), a fantastičan timski rezultat upotpunila je Leona Popović osvojivši na istoj utrci peto mjesto što je najbolji ekipni rezultat u povijesti hrvatskog ženskog skijanja!

Zrinka je ove sezone ostvarila još tri Top 10 plasmana, te je na kraju sezone zauzela 12. mjesto u poretku slalomašica u Svjetskom kupu.

U muškoj konkurenciji Filip Zubčić je imao pet Top 10 plasmana, te je na kraju sezone završio deseti u poretku veleslalomaša u Svjetskom kupu, a na Svjetskom prvenstvu u Courchevelu/Meribelu zauzeo je odlično osmo mjesto također u veleslalomu.

Samuel Kolega ostvario je svoj prvi Top 10 rezultat u Svjetskom kupu osvojivši deveto mjesto u slalomu u Chamonixu te se po prvi puta u karijeri plasirao na završnicu Svjetskog kupa.

Uz njega i Istok Rodeš je, usprkos ozljedi, nastavio ostvarivati Top 15 plasmane na utrkama Svjetskog kupa u slalomu te će njih dvojica, uz Filipa biti naše glavne muške uzdanice sljedećih sezona.

Sve to su jasni rezultatski pokazatelji na osnovu kojih nastavljamo čvrsto vjerovati u njihov daljnji napredak i blistavu skijašku budućnost kao što i nastavljamo graditi njihov put prema samom svjetskom vrhu, što nam je i krajnji cilj.

Na današnjoj sjednici Alpskog odbora određeni su natjecatelji i treneri koji će biti članovi Hrvatskih alpskih skijaških reprezentacija u sljedećoj sezoni 2023/2024 te se raspravljalo i o planovima rada i ciljevima.

Osnovni ciljevi su dati što bolju logističku i trenersku potporu prvenstveno natjecateljima koji nastupaju u Svjetskom kupu kako bi im se omogućio daljnji napredak prema samom svjetskom vrhu te osvajanje jedne medalje na FIS Svjetskom prvenstvu u Saalbachu 2025. te Zimskim olimpijskim igrama u Milanu-Cortini 2026., a u nadolazećoj sezoni osvajanje postolja na utrkama Svjetskog kupa.

U sezoni 2023/2024 u sastavu reprezentacija je osam natjecateljica i natjecatelja. Žensku A reprezentaciju činit će: Leona Popović i Zrinka Ljutić, mušku A reprezentaciju: Filip Zubčić, Istok Rodeš i Samuel Kolega, a mušku B reprezentaciju: Tvrtko Ljutić. Mlade nade Hrvoje Ljutić i Ziggy Vrdoljak, koji prelaze iz kadetske u FIS (juniorsku) kategoriju uvršteni su u C reprezentaciju, što su zaslužili svojim odličnim rezultatima i postoljima na međunarodnim kadetskim natjecanjima, a vizija i politika Hrvatskog skijaškog saveza je uvijek bila, sukladno mogućnostima, ulaganje u mlade.

Od natjecatelja u reprezentacijama više neće biti dosadašnjeg člana A reprezentacije Mateja Vidovića koji nije uspio ostvariti zacrtane ciljeve i očekivane rezultate u sezoni 2022/2023. Ovom prilikom zahvaljujemo Mateju na svim rezultatima koje je ostvario za hrvatsko skijanje no nažalost u sezoni 2022/2023 nije uspio ostvariti bodove u Svjetskom kupu niti zadovoljiti kriterije za reprezentaciju.

Sljedećih dana održavaju se sastanci vezani uz planove rada, a reprezentativci, da bi iskoristili hladno vrijeme i dobre snježne uvjete koji su trenutno na skijalištima, nastavljaju s pripremama već krajem tjedna u austrijskom Reiteralmu i talijanskom Livignu.

AUTOR: Hrvatski skijaški savez

FOTO: EPA/ANNA SZILAGYI

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!