Automoto

Prvenstvo Europe na brdskim stazama: Pobjeda Matije Jurišića u Francuskoj

Sportnet • utorak, 18.04.2023.
Prvenstvo Europe na brdskim stazama: Pobjeda Matije Jurišića u Francuskoj

Riječanin Matija Jurišić pobjednički je u Grupi 4 otvorio sezonu Europskog prvenstva...

Mladi 20-godišnji Riječanin Matija Jurišić, matično vozač Autokluba RI autosport, pobjedom je u Francuskoj otvorio ovogodišnje nastupe na europskim brdskim stazama u okviru FIA EHC – European Hill Climb Championshipa na utrci St.Jean du Gard-Col St.Pierre, prvoj u nizu deset u kalendaru ovogodišnjeg prvenstva Starog kontinenta.

Jurišić je bio jedini hrvatski vozač i ostvario je izvrsne nastupe u svim vožnjama, počev od treninga do zaključne i odlučujuće druge bodovne vožnje na dionici Bannieres-Col St.Pierre, dugoj 5.080 metara, s visinskom razlikom 366 metara i prosječnim usponom 6.6 posto. Poslije prve bodovne vožnje upisao je drugo mjesto vozeći Škoda Fabiu S2000 FIA Grupe 4, s zaostatkom od pola sekunde iza najvećeg mu rivala Poljaka Macieja Serafina koji je nastupio sa znatno snažnijim Mitsubishi Lancerom Evo X. Međutim, Jurišić je drugu vožnju odradio maestralno, vozeći 2:53,998 minuta, znatno nadoknadio razliku i u konačnici s prednošću 1,437 sekunde ostvario svoju drugu pobjedu grupe u trećoj natjecateljskoj sezoni nastupa na Europskom brdskom prvenstvu.

"Izuzetno sam zadovoljan. Nije bilo nimalo lako ako se zna snaga automobila konkurenata, no primjenio sam svo iskustvo i znanje, vozio bez pritiska i stigao do pobjede. Zahvalan sam cijelom timu i pratećoj ekipi na dobro obavljenom poslu, a sad su misli već na drugoj utrci koja je kroz desetak dana u Austriji", kazao je po povratku na redovne studentske obveze mladić koji će krajem ovog tjedna proslaviti svoj 20. rođendan.

Među više od 150 sudionika utrke, njih 30 bilo je u konkurenciji europskog prvenstva. Ukupni pobjednik, ujedno pobjednik Kategorije II (formule i prototipovi) je višestruki europski prvak Talijan Christian Merli (Osella FA30) vozeći i najbolje vrijeme dana 2:17,573 minute, prosjekom 133 km/sat. U Kategoriji I (turistički automobili) pobjedu je slavio Francuz Nicolas Werver (Porsche 997 GT3R) FIA Grupe 2, dok je u Grupi 3 pobjedu odnio nekadašnji europski prvak i prošlogodišnji suparnik našeg Jurišića Makedonac Igor Stefanovski (Hyundai i30 TCR).

AUTOR: Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!