Automoto

Odrađen ceremonijalni start, otvoreno treće izdanje Croatia Rallyja

HINA, Mihaela Bradovski • četvrtak, 20.04.2023.
Odrađen ceremonijalni start, otvoreno treće izdanje Croatia Rallyja
Foto: FaH

Ceremonijalnim startom ispred Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu u četvrtak je otvoreno treće izdanje automobilističkog spektakla WRC Croatia Rally...

Riječ je o jednoj od najvećih sportskih manifestacija ikad održanih u Hrvatskoj koju će po najavama i predviđanjima ove godine uživo pratiti oko 500.000 navijača iz Europe i svijeta, a desetine milijuna rally zaljubljenika putem izravnih TV prijenosa u 166 zemalja.

Brojnim okupljenim ljubiteljima automobilizma obratili su se predsjednik Organizacijskog odbora Croatia Rallyja Daniel Šaškin, predsjednik Hrvatskog auto-moto i karting saveza Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i ministrica turnizma i sporta Nikolina Brnjac kao izaslanica premijera Andreja Plenkovića koja je i službeno otvorila natjecanje.

"Izrazito smo ponosni što imamo 54 posade iz 20 zemalja koje će proći kroz pet naših županija i pronijeti prekrasne slike Hrvatske u svijet. Vlada Republike Hrvatske stoji uz ovaj projekt od samoga početka podupirući ga s otprilike 3.2 milijuna eura, a nastavit će ga podupirati i dalje", naglasila je Brnjac, dok su se njezini prethodnici prvenstveno osvrnuli na pogobiju irskog vozača Craiga Breena koji je stradao prije tjedan dana prilikom neslužbenog treninga izrazivši sućut obitelji.

Croatia Rally je četvrta stanica ovogodišnjeg WRC kalendara u kojem se nalazi 13 utrka.

Sezona je startala u Monte Carlu, potom se vozilo u Švedskoj i Meksiku, a sada je na redu Hrvatska gdje će se od petka do nedjelje voziti kroz Zagrebačku, Karlovačku, Primorsko-goransku, Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju.

Za titulu prvaka borit će se 54 posade u automobilima čija se vrijednost procjenjuje na više od 12 milijuna eura, a koje u vikendu pred nama očekuje čak 20 brzinskih ispita raspoređenih na različitim terenima u pet hrvatskih županija ukupne dužine od 301.26 kilometara.

Dodajmo kako će hrvatske boje braniti osam posada predođenih Martinom Ravenščakom, koji je prijavljen s Ford Fiestom Rally3 u klasi WRC3.

Osim utrka posjetitelji i navijači mogu posjetiti i Servisni park u Novom Zagrebu kod Zagrebačkog Velesajma te iz neposredne blizine vidjeti kako se za utrku pripremaju najbolje svjetske rally momčadi, za koje svakodnevno brine više od 2400 stručnjaka i članova timova.

Nakon prva ti relija ove sezone vodi Francuz Sebastien Ogier s 56 bodova ispred Belgijca Thierryja Neuvilla (53) i aktualnog svjetskog prvaka Finca Kallea Rovanpere (52).

WRC Croatia Rally će trajati do nedjelje kad zadnja rally etapa već tradicionalno završava u Kumrovcu, a pobjednik će biti proglašen u 15:30 sati ispred zgrade INA-e na Aveniji Većeslava Holjevca u Zagrebu.

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!