Nogomet

Hajdukovi juniori ispisali su povijest, a AZ im je posljednji korak za ulazak u legendu

Krešimir Milić • ponedjeljak, 24.04.2023.
Hajdukovi juniori ispisali su povijest, a AZ im je posljednji korak za ulazak u legendu
Foto: EPA

S nestrpljenjem se čeka 18 sati i utakmica finala Lige prvaka mladih između Hajduka i AZ-a. Bijele će s tribina bodriti veliki broj navijača, a svi vjeruju da pehar iz Ženeve danas seli u Split...

Milan je riješen i sad s nestrpljenjem čekamo taj zadnji korak. Trenutak kojim Hajdukovi juniori nakon što su ispisali povijest mogu ući u legendu. Svi to priželjkujemo, a na tom putu stoji im još jedna prepreka nizozemski AZ Alkmaar danas od 18 sati na stadionu u Ženevi.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Proći put s ovim mladićima bilo je odlično iskustvo za svakog navijača od izbacivanja Šahtara, Manchester Cityja na Poljudu pa onda i onog gostovanja u Dortmundu do dolaska u Ženevu. Nije baš da je ovaj kraj svima pristupačan, no ni to se nije pokazalo kao problem još jednom kad je Hajduk u pitanju.

U polufinalnoj utakmici mladi hajdukovci imali su gromoglasnu podršku od preko pet tisuća navijača na tribinama. Danas se očekuje još bar duplo toliko. Vjerujemo u to jer u Ženevi smo od četvrtka, a broj poznatih lica od jučer je bitno porastao.

Tresle su se ulice Ženeve u petak od hajdučke pjesme, a danas će se dodatno pojačati decibeli. I sve to da bi svjedočili povijesnom trenutku voljenog kluba. U trenutku koji će nam svima ostati urezan u sjećanju bez obzira na ishod, a vjerujemo svi u samo jedan. Onaj trenutak kad će Capan podignuti pehar Lige prvaka mladih.

Ne smijemo zanemariti ni dosadašnje utakmice AZ-a koji je na putu do finala izbacivao Crvenu zvezdu, Eintracht Frankfurt, Barcelonu, Real Madrid i Sporting iz Lisabona. Dakle radi se o momčadi koja je prošla jednako težak put kao i Hajduk. U najavi utakmice rekao je trener Marijan Budimir da im zna slabosti, a znamo da je to i razlog za optimizam.

Pronalazili su dosad Bijeli slabosti svima i odlično ih koristili kad im se nisu davale prevelike šanse. Ipak, Hajduk je u finalu i dijeli ih 90 minuta od najveće titule u povijesti na ovoj razini nogometa. Vjerujemo svi i nadamo se na koncu da će se to i ostvariti.

Što su rekli?

Wouter Goes, kapetan AZ-a: "Hajduk je fizički vrlo jak i njihove jake strane su udarci iz daljine i protunapadi. Nastojat ćemo uzeti posjed u igri, a to je nešto u čemu smo dobri. Bit će više pritiska, naravno, ali bit će to i potpuno druga utakmica od polufinala. Sporting je, naprimjer, pritisnuo jako visoko, a mislim da će Hajduk igrati dublje. Pokušat će iskoristiti naše pogreške, tako da ćemo morati biti više usredotočeni kada imamo loptu i pokušati zadržati posjed. Mislim da će to biti prava borba."

Marijan Budimir, trener Hajduka: "Izbacili su Real, Barcelonu, Sporting... Što više reći o njima? Imaju jako brza krila, Meerdink koji je vrhunski igrač. On bi im se trebao vratiti za finale. S njim je to potpuno drugačija momčad. Vratar im je također sjajan. Pritisnete li ih visoko, on poput Edersona iz Manchester Cityja pogađa sa 70 metara. I Poku također. To je kompletna ekipa. Ne smijemo dozvoliti da nam oni diktiraju tempo. A kada budemo imali loptu, moramo se čuvati njihove tranzicije. Tu su najopasniji. Izbacili su Real koji je po meni bio jedan od najvećih favorita za osvajanje naslova prvaka. Istina, iskontrirali su ih, ali to su odigrali odlično. U finalu su šanse uvijek 50-50. Ali naša vjera, karakter, bezobraznost i navijači su zalog za optimizam. Morat ćemo odigrati vrhunsku utakmicu kako bismo izašli kao pobjednici.“"

Mjesto, vrijeme, suci

Stade Geneve, Ženeva, 18 sati

Suci: Willy Delajod, Erwan Finjean, Cyril Mugnier, 4. sudac: Thomas Leonard (svi Francuska)

Zadnji susret

AZ je do finala stigao nakon bolje izvođenja penala protiv Sportinga iz Lisabona. Nakon 90 minuta igre bilo je 2:2. Hajduk je s 3:1 bio bolji od Milana u već opjevanom polufinalu.

Prognoza

Naravno, pobjeda Hajduka. Ovdje smo subjektivni, ali i objektivni. Kad putem do finala izbacite sve favorite, klubove čiji uvjeti rada su veći i od svih seniorskih momčadi HNL-a, onda postoji jako dobar razlog zašto vjerujemo da pehar može danas ići za Split.

FOTO: EPA/SALVATORE DI NOLFI

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!