Ostali sportovi

Mo Farah na najvećem svjetskom polumaratonu završava atletsku karijeru

Branimir Korać, HINA • ponedjeljak, 24.04.2023.
Mo Farah na najvećem svjetskom polumaratonu završava atletsku karijeru
Foto: EPA

Četverostruki olimpijski pobjednik Britanac Mo Farah (40) u rujnu će završiti svoju atletsku karijeru nastupom na najvećem svjetskom polumaratonu Great North Runu...

Great North Run će biti moje posljednje natjecanje i to će biti moj oproštaj, najavio je Farah u razgovoru za BBC.

Farah je na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. osvojio naslove na 5 i 10 km, a isto je ponovio i na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Janeiru. Također je osvojio "double" na Svjetskom prvenstvu 2013. i 2015. godine.

Ukupno je osvojio šest zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima, te pet zlata na europskim prvenstvima.

"Moja je karijera bila nevjerojatna, moja supruga i djeca bili su uz mene tijekom cijelog ovog putovanja i sada im želim posvetiti vrijeme, ali i uključiti se u masovni sport kako bi vratio ovom sportu," dodao je.

Farah je u nedjelju bio deveti na svom posljednjem maratonu u Londonu, a u rujnu će trčati na Great North Runu gdje je šest puta slavio.

"Dio mene želio je plakati. Nedostajat će mi taj osjećaj," kazao je otac četvero djece nakon londonskog maratona.

"Ovdje sam počeo s mini maratonom. Želio sam biti ovdje kako bih se zahvalio publici, a podrška je bila nevjerojatna. Da je netko tom klincu koji je trčao mini maraton rekao da ću biti olimpijski prvak, nikad ne bi povjerovao," dodao je.

Farah je rođen u Somaliji kao Husein Abdi Kahin, a s devet godina je ilegalno doveden u Veliku Britaniju pod imenom drugog djeteta Mohameda Faraha.

Iz zemlje ga je dovela žena koju nikada nije upoznao i natjerala ga da čuva djecu druge obitelji. Britansko državljanstvo dobio je u srpnju 2000. pod imenom Mohamed Farah.

Prvih godina u Britaniji nije mu bilo dopušteno ići u školu, a kada je sa 11 krenuo u školu, rečeno je kako je izbjeglica iz Somalije. Njegov atletski talent prvi je prepoznao profesor tjelesnog odgoja.

Ovi aspekti njegove prošlosti postali su poznati tek 2022. kada je javno objavio svoju priču. Farah je tada rekao da su ga vlastita djeca inspirirala da javno otkrije svoju osobnu priču.

FOTO: EPA/TOLGA AKMEN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!