Nogomet

Prošlosezonski finalisti u borbi za finale DFB Pokala: Gvardiolov Leipzig u gostima kod Freiburga

Branimir Korać • utorak, 02.05.2023.
Prošlosezonski finalisti u borbi za finale DFB Pokala: Gvardiolov Leipzig u gostima kod Freiburga
Foto: EPA

Danas ćemo saznati prvog sudionika finala DFB Pokala. U Freiburgu istoimeni domaćin u polufinalnom dvoboju dočekuje RB Leipzig...

Repriza prošlogodišnjeg finala DFB Pokala ove godine dogodit će se u polufinalu. Freiburg dočekuje na svom travnjaku RB Leipzig i ima priliku uzvratiti mu za prošlosezonski poraz u finalu. Leipzig je tada bio bolji u raspucavanju s 11 metara, a Freiburg je propustio veliku priliku za osvajanje trofeja.

Igraj na Freiburg - RB Leipzig na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Bilo mu je to prvo finale DFB Pokala i poveo je u 19. minuti pogotkom Maximiliana Eggesteina, a kada je u 57. minuti Marcel Halstenberg zaradio isključenje i ostavio Leipzig s igračem manje, činilo se da je priči kraj. No u 76. minuti Christopher Nkunku zabija za 1:1, izdržao je Leipzig i produžetke te se dovukao do jedanaesteraca gdje je nagrađen i dolazi do trofeja.

Što nisu napravili tada, u Freiburgu će pokušati napraviti ove godine. Imat će vrlo težak posao jer ih čeka vrlo težak protivnik, ali na svom travnjaku uz veliku podršku navijača pokušat će napraviti novi veliki rezultat i drugu sezonu zaredom upisati se u svoje tek drugo finale u klupskoj povijesti.

Freiburg je trenutno u dobroj formi i u zadnjih pet susreta upisao je četiri pobjede. Sve je počelo velikom pobjedom u Münchenu u Kupu protiv Bayerna 2:1 golom Lucasa Holera u 95. minuti, zatim mu je Bayern uzvratio u prvenstvu minimalnom pobjedom 1:0 da bi nakon toga Freiburg upisao pobjede 2:1 kod Werdera, 4:0 protiv Schalkea i 1:0 kod Kölna.

Vrlo slična priča s formom je i kod Leipziga. Naime i on u zadnjih pet utakmica ima četiri pobjede i poraz. jedini koji ga je uspio svladati je Bayer Leverkusen koji je slavio s 2:0 u susretu u kojem je Leipzig kolektivno podbacio. Upisane su pobjede 2:0 protiv Borussije Dortmund, 1:0 kod Herthe, 3:2 protiv Augsburga i 1:0 protiv Hoffenheima.

Osim što se bore za mjesto u finalu DFB Pokala, ove dvije momčadi bore se i za pozicije koje vode u Ligu prvaka kroz njemačko prvenstvo. Freiburg je trenutno četvrti s dva boda prednosti nad petoplasiranim Leipzigom.

Što su rekli

Christian Streich, trener Freiburga: "Naporno smo radili da bi došli u ovu poziciju. Igramo kod kuće, osjećamo se dobro, spremni smo za utakmicu i jedva čekamo početak. Nevjerojatno smo ambiciozni, ovi igrači će ići kroz zid jedni za druge. Prošle sezone imali smo neka fantastična iskustva, igranje u finalu DFB Pokala bilo mi je najljepše iskustvo u životu. U polufinalu smo i ove sezone unatoč velikom broju odigranih utakmica u prvenstvu, Europskoj ligi i Kupu."

Marco Rose, trener Leipziga: "Obje momčadi pod svaku cijenu žele doći do finala. Ovo je velika utakmica za obje momčadi, a ulog je ogroman. Radi se o trofeju, prestižu i iskustvu igranja u finalu Kupa. Ne trebam dečke posebno motivirati, jako su motivirani i uvjeren sam da će znati kontrolirati svoje emocije na travnjaku jer vam one mogu poboljšati izvedbu, ali vas i sputati."

Mjesto, vrijeme, suci

Freiburg, Europa-Park Stadion, 20:45

Sudac: Sven Jablonski

Nedostaju

Freiburg: Kyereh (ozljeda)

RB Leipzig: Gulacsi, Schlager (ozljede)

Prošli međusobni dvoboj

U prvom dijelu sezone Leipzig je ugostio Freiburg i upisao je pobjedu 3:1. Bio je to susret u kojem je Joško Gvardiol zaradio neugodnu ozljedu lica zbog koje je morao igrati na SP-u u Kataru s maskom. Pobjedu Leipzigu donijeli su Mohamed Simakan, Nkunku i Emil Forsberg dok je jedini strijelac za goste bio Lukas Kubler.

Prognoza

Jako težak dvoboj za prognozirati. Leipzig ima jači igrački kadar, ali i dosta oscilacija u svojoj igri. Freiburg je domaćin i to mu je mala prednost, ali Leipzig definitivno nije autsajder u ovom susretu.

FOTO: EPA/FILIP SINGER

DFB Pokal

polufinale

Freiburg1:5RB Leipzig
Stuttgart2:3Eintracht Frankfurt

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!