Vodeni sportovi

Sve je spremno za veslački spektakl na Jarunu, očekuje se 223 veslača

Sportnet, Krešimir Milić • utorak, 02.05.2023.
Sve je spremno za veslački spektakl na Jarunu, očekuje se 223 veslača

Na Jarunu će se na Svjetskom veslačkom kupu okupiti najpoznatije svjetske posade. Predvnodit će ih olimpijski, svjetski i europski pobjednici braća Martin i Valent Sinković...

Svjetski veslački kup održava se na jezeru Jarun u Zagrebu od 5. do 7. svibnja 2023., a sudjeluje 29 zemalja – najveći kontingenti dolaze iz Španjolske, Švicarske i matične države Hrvatske. Tim povodom na Jarunu je održano press druženje hrvatskih veslača i veslačica.

Na zagrebačkom Jarunu okupit će se najpoznatije svjetske posade koje će predvoditi olimpijski, svjetski i europski pobjednici, braća Martin i Valent Sinković u dvojcu na pariće i Damir Martin u samcu. Za Hrvatsku će nastupiti i sestre Ivana i Josipa Jurković u disciplini dvojac bez kormilara, kao i Anton i Patrik Lončarić te brojni drugi veslačice i veslači.

„Prva regata svjetskog veslačkog kupa u 2023. godini, održat će se u Zagrebu. Očekujemo 223 veslača, koji će nastupiti u 121 posadi. Nadamo se lijepom vremenu za razliku od prije dvije godine kada nas je vjetar natjerao da malo skratimo program, a isto tako ove godine više nemamo Covid mjera, pa očekujemo da će gledatelji doći u velikom broju bodriti naše veslačice i veslače. Očekujemo vrlo zanimljive i atraktivne utrke, pogotovo ove finalne koje će se održati u nedjelju“, rekao je Goran Fruk, direktor regate Svjetskog kupa.

Ovo veslačko natjecanje ima i podršku Ministarstva za turizam i sport.

„Odlična uvertira u veslačku sezonu ove godine, prva od tri utrke Svjetskog kupa održava se u Zagrebu, zatim slijedi Europsko prvenstvo na Bledu, a najvažnije utrka sezone bit će ona u Beogradu gdje se nadamo i mogućim kvalifikacijama za Olimpijske igre sljedeće godine. Veslači imaju veliku podršku Ministarstva turizma i sporta i Vlade RH kao i sve druge manifestacije koje promoviraju sport, a kroz sport i Lijepu našu“, rekao je Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu za turizam i sport.

Kako je već navedeno jedna od natjecateljica i predstavnica Hrvatske bit će Josipa Jurković koja želi sa sestrom Ivanom ponovno biti na postolju kao i 2021. godine.

„Hvala svima koji su omogućili da se Svjetski kup opet održi u Zagrebu, da možemo nastupati pred domaćom publikom. Oduvijek nam je san na domaćem terenu predstavljati svoju zemlju i pokazati svima plodove svog napornog rada. Želja nam je opet biti na postolju, kao i 2021. godine, i ja se nadam da ćemo to uspjeti i ostvariti, tim više što nas je ove sezone i zdravlje poslužilo. Pozvala bih sve da nas dođu podržati u što većem broju, da pokažu koliko su dobri navijači, a mi ćemo zauzvrat pokazati koliko smo se kroz cijelu godinu trudili“, rekla je Josipa Jurković.

Kao prva ovosezonska svjetska veslačka regata, zagrebačka će biti prilika posadama da provjere koliko su napredovali u treninzima izvan sezone, te da pronađu svoj zamah u ovoj važnoj natjecateljskoj godini koja će kulminirati Svjetskim prvenstvom u veslanju gdje će ujedno biti prva prilika da se čamci kvalificiraju za Olimpijske igre u Parizu 2024.

Kvalifikacijske utrke počinju u petak, 5. svibnja, polufinala su na rasporedu u subotu, 06. svibnja, a finalni dan je u nedjelju 7. svibnja od 10:30 sati.

Naši veslači, ako dođu do finala, nastupit će prema sljedećem rasporedu u nedjelju, 07. svibnja:
10:35 – Ivana i Josipa Jurković (dvojac bez kormilara)
10:47 – Anton i Patrik Lončarić (dvojac bez kormilara)
11:19 – Martin i Valent Sinković (dvojac na pariće)
13:11 – Damir Martin (samac)

Foto: Darko Zibar

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!