Košarka

Nema popusta: Milwaukee Bucksi uručili otkaz treneru koji ih je vodio do titule

Branimir Korać, HINA • petak, 05.05.2023.
Nema popusta: Milwaukee Bucksi uručili otkaz treneru koji ih je vodio do titule
Foto: EPA

Mike Budenholzer, stručnjak koji je 2021. s Milwaukee Bucksima osvojio drugi naslov NBA prvaka u klupskoj povijesti, a prvi nakon pola stoljeća čekanja, u četvrtak je otpušten s pozicije glavnog trenera, što je posljedica ispadanja u prvom kolu doigravanja u koje su Bucksi s učinkom 58-24 ušli kao najbolja momčad osnovnog dijela sezone.

Milwaukee je u pet utakmica poražen od Miami Heata, a Budenholzeru se već treći put dogodilo da su Bucksi nakon odličnih izdanja i osvajanja prvog mjesta u osnovnom dijelu sezone, ostali bez prlike da se bore za naslov. Dvaput ih je izbacio Miami, a prvi put je to momčad pod vodstvom Erica Spoelstre učinila 2020., kad su u skraćenoj sezoni zbog izbijanja pandemije izazvane širenjem koronavirusa, sve utakmice igrane u tzv. "balonu" u Orlandu.

Igraj na utakmice NBA doigravanja na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Već tada je bilo riječi o mogućoj Budenholzerovoj smjeni, ali je ostao na dužnosti glavnog trenera i godinu dana poslije odveo momčad do naslova NBA prvaka, prvog nakon 1971.

No, dvije godine poslije Miami mu je ipak presudio.

"Odluka o ovoj promjeni bila je vrlo teška", rekao je glavni menadžer Bucksa Jon Horst u priopćenju.

"Bud je pomogao voditi našu momčad kroz pet nevjerojatnih sezona do prve titule Bucksa u 50 godina, i uvesti je u eru kontinuiranog uspjeha. Zahvalni smo na kulturi pobjeđivanja i vodstva koje je Bud pomogao stvoriti u Milwaukeeju", dodao je Horst.

Pod Budenholzerovim vodstvom momčad je u osnovnom dijelu sezone ostvarila 271 pobjedu uz 120 poraza (69,3% uspješnosti), što je tijekom proteklih pet godina ukupno gledano najbolji učinak u ligi. No, neuspjesi u doigravanju su, očigledno, bili neoprostiv grijeh 53-godišnjem stručnjaku.

Budenholzer je 2021. nakon osvojenog naslova potpisao produženje ugovora, prema kojem je trebao voditi momčad do kraja sezone 2024./2025.

Prema pisanju američkog ESPN-a, dosdašnji glavni trener Milwaukee Bucksa je u sljedeće dvije godine trebao zaraditi oko 16 milijuna američkih dolara.

FOTO: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!