Košarka

Dijele se pozicije uoči doigravanja: Cibona i Split u važnom međusobnom dvoboju

Branimir Korać • petak, 05.05.2023.
Dijele se pozicije uoči doigravanja: Cibona i Split u važnom međusobnom dvoboju
Foto: Marin Sušić

Danas počinje deseto kolo HT Premijer lige za prvaka, u njemu se sastaju Cibona i Split, dva kandidata za prvo mjesto. Oslabljeni Cibosi pokušat će iznenaditi goste i uzeti vrijednu pobjedu...

Cibona i Split sastaju se u desetom kolu HT Premijer lige za prvaka, u jednom od dva susreta koji će odlučiti o poretku uoči doigravanja. Cibona, Split i Zadar su na identičnom omjeru i odlučivat će o plasmanu na prve tri pozicije.

Igraj na Cibona - Split na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Split je u najboljoj poziciji jer jedini ovisi samo o sebi. On ako upiše pobjedu u Domu Dražena Petrovića, ući će u doigravanje s prve pozicije. Zadru za prvo mjesto treba pobjeda u subotu protiv Furnira i poraz Splita od Cibone, a Ciboni za vrh treba pobjeda protiv Splita i poraz Zadra kod Furnira.

U cijeloj toj računici u najtežoj poziciji je Cibona koja igra protiv snažnih Splićana, a osim toga treba poraz favoriziranog Zadra u Dubravi. Ne samo da je sve to težak posao sam po sebi, Splićani su u boljoj formi, a Cibona ima velikih problema sa svojim rosterom.

Priča o Ciboni i njenim problemima poznata je već predobro, roster je skrpan brzinski i momčad je odigrala čak iznad očekivanja što je svakako Sesarova zasluga koliko god bio osporavan. Momčad koju su mnogi vidjeli na snu ABA lige i u domaćem prvenstvu u velikim problemima, ostvarila je rezultate kakve joj nisu predviđali.

Cilj u ABA ligi je ostvaren, Kup Krešimira Ćosića je osvojen i sada je potpuni fokus na hrvatskom prvenstvu. Međutim problem Ciboni predstavljaju izostanci, a što je najgore oni su akumulirani na visokim pozicijama gdje je ostao praktički usamljen Krešimir Ljubičić.

Split bi bio favorit i da je Cibona u punom sastavu, riječ je o vrlo dobro posloženoj momčadi koja je pogodila sa strancima koji igraju važnu ulogu. Možda manji problem stvara mu ta rotacija od maksimalno dva stranca na parketu u isto vrijeme, ali dosad su se već trebali tome i prilagoditi.

Što su rekli

Josip Sesar, trener Cibone: "Utakmica koja je jako važna za konačni poredak. Split je trenerski odlično vođen od strane kolege Subotića i zaista imaju dobru i uspješnu sezonu iza sebe s dva izrazita individualca na šuterskim pozicijama Mavrom i Shorterom. Potpomognuti Sullivanom i Nelsonom pod koševima jako dobro funkcioniraju u tom sustavu igre kojega je Subotić postavio. Protiv njih smo igrali dosta puta ove sezone, nema obostrano nekih nepoznanica, a ono što je nama važno – moramo staviti utakmicu u naš ritam, da se odvija u intenzitetu kojega mi želimo. Na probleme koje imamo već neko vrijeme sada se nadovezala i ozljeda Perasovića i nećemo ga, nažalost, imati u preostalim dvobojima. Navijače pozivam da dođu u što većem broju i pomognu nam na tom putu do pobjede."

Srđan Subotić, trener Splita: "Jasno je kolika je važnost ove utakmice. Znamo da nam pobjeda donosi prvo mjesto uoči doigravanja. Neće biti nekih iznenađenja, dobro se poznajemo, odigrali smo već šest međusobnih dvoboja ove sezone. Cibona je vrlo opasna na svom parketu, jako dobro ga koristi i tu je uvijek favorit. Međutim vidimo i mi svoju priliku u ovom susretu."

Mjesto, vrijeme

Zagreb, Dom Dražena Petrovića, 17:00

Nedostaju

Cibona: Bundović, Vuković, Perasović (ozljede)

Split: -

Prošli međusobni dvoboj

Cibona i Split prošli dvoboj odigrali su u Splitu prije manje od mjesec dana, a Cibona je iznenadila domaćina slaveći 77:75. Ljubičić i Aranitović odigrali su dobru utakmicu, a za razliku od tog dvoboja, Cibona će biti bez Perasovića i Vukovića.

Prognoza

Cibona se muči, roster je vrlo kratak i nekako se čini umorno i izmučeno. Split s druge strane dolazi u punom sastavu i puno toga mu govori u prilog, ali ne treba potpuno otpisati domaćina koji je više puta ove sezone iznenadio kada je bio otpisan.

HT Premijer liga, Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Cibona76:81Split
Cedevita Junior86:78Šibenka
Dubrava66:76Zadar
1Zadar (+40)82+396
2Split (+40)82+383
3Cibona (+40)73+387
4Cedevita Junior (+40)46+165
5Šibenka (+35)19-131
6Dubrava (+33)28-142

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!