Automoto

Prvenstvo Europe na brdskim stazama: Hrvatski aduti na europskoj sceni

Sportnet, Mihaela Bradovski • petak, 05.05.2023.
Prvenstvo Europe na brdskim stazama: Hrvatski aduti na europskoj sceni

Samo sedam dana nakon Austrije vozi se u Španjolskoj, a na startu su ponovno Jurišić i Pereković...

Proteklog vikenda u Austriji, na stazi Rechberg, nastupom čak 242 automobilista u različitim konkurencijama, nastavljeno je i FIA EHC – European Hill Climb Championship, prvenstvo Starog kontinenta na brdskim stazama. Bila je to druga ovogodišnja utrka u kojoj su sudjelovala i tri hrvatska vozača, Matija Jurišić i Domagoj Pereković u Kategoriji I PE, Dorijan Kljun u FIA HHCC povijesnih automobila, te Mađar Laszlo Szasz, vozač s hrvatskom licencom u Kategoriji II (formule i prototipovi), ali u bodovanju Otvorenog prvenstva Austrije.

Naš mladi as Riječanin Matija Jurišić (AK RI autosport) nije imao sreće. Doživio je prvu nezgodu u automobilističkim nastupima posljednjih tri godine, te nakon dvostrukog udaranja u zaštitne betonske barijere zbog oštećenja svoje Škoda Fabie S2000 morao odustati u prvoj bodovnoj vožnji. Jurišić je do tada, na treninzima pokazao izvrsnu formu, u tri treninga skidao vrijeme, od početnih 2:34,465 minuta do 2:18,758 minuta, vremena s kojim bi se očito u svojoj FIA Grupi 4 borio najmanje za drugo mjesto.

Istovremeno, u FIA Grupi 1 do četvrte pozicije stigao je Zagrepčanin Domagoj Pereković (AMK Zanatlija) u Mitsubishi Lanceru Evo IX, ujedno osmoplasirani u Kategoriji I. Laszlo Szasz je u formuli Reynard 3000 ostvario izvrsna vremena, što ga je u ukupnom poretku utrke Kategorije II dovelo do 11. mjesta. Dorijan Kljun (AK Rijeka) je u konkurenciji povijesnih automobila vozeći Opel Kadett E GSI 2.0 16V bio četvrti u svojoj skupini.

Ukupni pobjednik utrke u Rechbergu bio je Talijan Christian Merli u prototipu Osella FA 30 Jud LRM, oborivši i novi rekord staze (4.460 metara) vremenom 1:43,575 minuta (prosjek 154,32 km/sat), ujedno pobjednik Kategorije II. Pobjedu u Kategoriji I ostvario je miljenik domaće publike Karl Schagerl (VW Golf Rally), najuspješniji i u FIA Grupi 1 s novim rekordom turističkih automobila.

Poslije dvije utrke Jurišić je zadržao lidersku poziciju svoje Grupe 4, dok je Pereković četvrti.

Ovog vikenda, od 5. do 7.svibnja, vozi se na sjeveru Španjolske, u mjestu Arriondas, pokrajine Asturias, 51. utrka Subida Internacional Al Fito, treće bodovno natjecanje ovogodišnjeg FIA EHC – European Hill Climb Championship. Staza je duga 5.350 metara, uz gotovo šest postotni uspon. Lista prijava znatno je skromnija od one u Austriji, za FIA EHC 32 sudionika, a nastup očekuju i dvojica naših prvaka. Matija Jurišić i njegov tim protekle je dane utrošio u potrazi za rezervnim automobilom, očekivano Škoda Fabia R5, kako bi nastavio s nastupima na europskoj sceni usprkos nesreći u kojoj je prošao bez ozljeda, ali s mislima na neugodnu situaciju u kojoj se našao. Uz Jurišića put Španjolske će i Domagoj Pereković. Svakog u svojoj grupi očekuje žestoka konkurencija. Treninzi su na rasporedu u subotu od 11,30 sati, tri tijekom dana, dok prva od dvije bodovne vožnje počinje u nedjelju od 9 sati.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!