Vodeni sportovi

Jug pod velikim pritiskom: Jadran dolazi u Dubrovnik po titulu prvaka Hrvatske

Branimir Korać • utorak, 09.05.2023.
Jug pod velikim pritiskom: Jadran dolazi u Dubrovnik po titulu prvaka Hrvatske
Foto: FaH

Finalna serija hrvatskog prvenstva u vaterpolu došla je do četvrte utakmice. Jadran vodi 2-1 u seriji i jedna pobjeda dijeli ga od naslova prvaka...

Jadran ima prvu meč loptu u doigravanju za prvaka Hrvatske, a da bi odnio titulu, morat će upisati pobjedu u gostima kod Juga. Ako i ne uspije, serija će se vratiti u Split gdje će se igrati majstorica.

Igraj na Jug - Jadran na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Iz tog razloga Jadranu je lakše uoči ovog dvoboja, za njega poraz ujedno ne znači kraj nadanja o tituli prvaka već će imati još jednu priliku u Splitu. S Jugom je drugačija stvar, sav pritisak je na njegovim leđima i ovo je Dubrovčanima utakmica biti ili ne biti. Igra im samo i jedino pobjeda, poraz završava sezonu i Jadranu daje titulu prvaka Hrvatske.

Jug je u Gružu vrlo dobar i teško ga je ovdje pobijediti. Pokazao je to i u drugoj utakmici serije gdje je odigrao fantastičnu obranu s kojom je potpuno uništio nade Jadrana da može doći do breaka. Ništa slabija obrana morat će biti odigrana i večeras, uz onaj dodatni začin u igri prema naprijed.

Sva tri dosad odigrana dvoboja bila su vrlo neizvjesna i nijedan nije završio s više od dva gola razlike. Domaćini su zasad uspješni, dobro brane svoj bazen, a takav rasplet zasad savršeno odgovara Jadranu koji ima prednost domaćeg bazena u ovoj seriji.

Međutim Jug je više puta pokazivao kako se dobro snalazi u situacijama kada je stjeran uza zid i kada se čini da je u teškoj poziciji. Ima vrlo kvalitetnu momčad, baš u pravom smislu tvrdnje o spoju mladosti i iskustva, a glavni minus u odnosu na Jadran je u širini kadra, tu se Jadran čini jačim.

Jug će još jednom biti pod pritskom i ponovno će morati pokazati karakter. Jadran može biti nešto opušteniji, ali nema dvojbe da će pokušati već večeras završiti posao.

Što su rekli

Vjekoslav Kobešćak, trener Juga: "Jadran pokazuje svoju širinu, pokazuje glad za pobjedom i naslovom. Bez obzira što smo ih pobijedili u dosadašnjim finalima u tri različita natjecanja, svaki put je to bilo sve teže i teže, a ovaj put je najteže. Zato očekujem još jednu tešku, neizvjesnu i vrlo kvalitetnu utakmicu. Iskreno se nadam da možemo očekivati i puno boljeg Juga, puno bolju igru od one zadnje u Splitu. To je bila naša najslabija utakmica u susretima za prvaka."

Jure Marelja, trener Jadrana: "Na papiru djeluje da smo jako blizu, samo jedna pobjeda nedostaje, međutim zaista s velikim, velikim oprezom ulazimo u utakmicu. Bez puno kalkulacija, pametovanja, filozofije. Idemo odigrati najbolje što možemo. Budu li svi naši aduti, od centara do vanjske linije, vratara, bekova, na razini na kakvoj su bili u Splitu u prethodnoj utakmici, zaista možemo imati razloga za optimizam. Jug je u Dubrovniku druga momčad. Bit će goropadni, bit će opasniji. Mi ćemo morati odigrati sigurno puno bolje, još bolje nego u Splitu."

Mjesto, vrijeme

Dubrovnik, plivalište u Gružu, 18:50

Forma

Jug:

Jadran - Jug 9:7
Jug - Jadran 11:9
Jadran - Jug 14:13
Jadran - Jug 12:14 (10:10)
Jadran - Jug 11:9

Jadran

Jadran - Jug 9:7
Jug - Jadran 11:9
Jadran - Jug 14:13
Jadran - Jug 12:14 (10:10)
Jadran - Jug 11:9

Prošli međusobni dvoboj

Prošli dvoboj bio je ujedno i treći dvoboj u finalnoj seriji, a odigran je u Split. Jug je tamo stigao nakon sjajne prezentacije u drugoj utakmici u Gružu, međutim, nije odigrao dobro. Obrana je još funkcionirala, ali napad nije bio dobar i Jadran je zasluženo slavio s 9:7.

Prognoza

Velika prilika za Jadran da osigura naslov prvaka, ali Jug je ipak blagi favorit zbog svog bazena u kojem je ipak znatno bolji i kvalitetniji. No, to ne znači da Jadran u ovom susretu nema šansi, dapače.

FOTO: HINA/ Mario STRMOTIĆ

1. HVL, doigravanje

finale

Jadran Split14:13Jug AO
Jug AO11:9Jadran Split
Jadran Split9:7Jug AO
Jug AO13:6Jadran Split
Jadran Split11:8Jug AO

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!