Nogomet

Euroderby della Madonina za povratak tradicije

Krešimir Milić • srijeda, 10.05.2023.
Euroderby della Madonina za povratak tradicije
Foto: EPA

Veliki je vremenski period prošao otkako su Inter i Milan igrali ovu fazu natjecanja u Ligi prvaka. Baš tih godina kad su i igrali dizali su i trofej…

Dugo se čekalo polufinale u kojem ćemo vidjeti dva talijanska kluba. Dugo se čekalo i na više od dva u četvrtfinalu pa tako da ovaj rezultat je veselje svim ljubiteljima talijanskog nogometa. Nije talijanski nogomet, osim Juventusa jedno vrijeme, dugo isporučivao rezultate u Europi kakve smo navikli gledati godinama prije.

Igraj na Milan - Inter na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Taj dio se izgleda sad vraća ponovno, još od prošle sezone kad je Roma podignula europski trofej u Konferencijskoj ligi. No, to nije ni tema koliko vijest za sve romantike i ljubitelje talijanskog nogometa da se Derby della Madonina ove godine igra i u polufinalu Lige prvaka.

Iskreno je malotko očekivao takav ishod na početku sezone i toliko dalek plasman klubova koji su nekad bili osvajači ovog natjecanja. Posljednji put je Inter to postigao 2010., a Milan još dalje 2007. godine.

Dug je taj period posta ova dva kluba od kojih će jedan na kraju imati ponoviti uspjeh iz tih godina. I da se pitamo tko je favorit vjerojatno bi svi blago išli na stranu Intera.

Razlog tome je forma u kojoj je trenutno momčadi Simonea Inzaghija. Pet posljednjih utakmica ne znaju za poraz, a što je najbolje u svima su slavili.

Ni Milan nije poražen u posljednjih pet utakmica, ali momčad Stefana Piolija je u tim utakmicama ostvarila tri remija i dvije pobjede. Ipak, teške su prognoze kad igraju ovi gradski rivali, a ono što je zajamčeno je spektakl na San Siru za povratak tradicije doma.

Što su rekli?

Stefano Pioli, trener Milana: „Koncentracija i entuzijazam u isto vrijeme. Cijeli naš put koji smo napravili izuzetan u Ligi prvaka značio je doći u ovom trenutku i odigrati sve karte koje su nam na raspolaganju na najbolji mogući način. Ne bojim se ničega, ali imam veliko poštovanje. Na ovim razinama ovdje znamo da ako dođete do polufinala Lige prvaka imate velike kvalitete. Znači da ih i mi imamo i zato ćemo pokušati pružiti najbolju moguću igru, prije svega sa stajališta tehničke kvalitete, taktičke pažnje i važne odlučnosti.“

Simone Inzaghi, trener Intera: „Pobjeđivali smo, gubili, dolazili do polufinala, finala. Morat ćemo biti vrlo dobri u korištenju glave kada je to potrebno, jer uvijek je bilo neočekivanih događaja u tako važnim utakmicama: u zadnjih nekoliko smo uvijek bili dobri u tome da budemo lucidni.“

Mjesto, vrijeme, sudac

San Siro, Milan, 21:00

Sudac:Jesús Gil Manzano

Nedostaju

Milan:Ibrahimović, Pobega, Leao (ozljede)

Inter:Dalbert, Škriniar, D'Ambrosio, Gosens (ozljede)

Prethodni međusobni dvoboj

Prošli put igrali su u veljači, a izdominirao je u tom susretu Inter i pobijedio na kruju s minimalnih 1:0 golom Lautara Martineza.

Prognoza

Inter je u puno boljoj formi s nizom od pet pobjeda, a uz to ovdje nema prednost i domaćeg terena kad igraju ova dva kluba. S druge strane igrači Milana su nekad bili kraljevi ovog natjecanja, a ovo je prilika i ovoj generaciji da pokažu isto pa danas tipujemo na njih.

FOTO: EPA/MATTEO BAZZI

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!