Nogomet

West Ham i AZ Alkmaar u borbi za mjesto u finalu Konferencijske lige

Branimir Korać • četvrtak, 11.05.2023.
West Ham i AZ Alkmaar u borbi za mjesto u finalu Konferencijske lige
Foto: EPA

U prvom polufinalnom dvoboju Konferencijske lige West Ham u Londonu dočekuje AZ Alkmaar. Zanimljiv par u kojem šanse za finale imaju i jedni i drugi...

West Ham je prošle sezone imao veliku priliku za izboriti svoje prvo veliko finale od 1976. godine, stvarala se velika euforija oko cijele priče, ali u konačnici nije uspio, zaustavljen je na posljednjoj prepreci do finala Europske lige.

Igraj na West Ham - AZ Alkmaar na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Tada je bolji bio Eintracht koji je kasnije i osvojio trofej pobjednika, a sada se West Ham bori za finale Konferencijske lige gdje mu na putu stoji AZ Alkmaar. Nizozemci su protivnik koji je vrlo neugodan i oni površniji pratitelji nogometa skloni su ih bespotrebno podcijeniti što u West Hamu zasigurno neće biti slučaj.

West Ham u svojim vitrinama ima jedan europski trofej i to iz 1965. godine kada je osvojio Kup kupova. Alkmaar ima finale iz 1981. godine kada je u Kupu Uefe poražen od Ipswicha, a ove godine može se pohvaliti osvajanjem juniorske Lige prvaka gdje je u finalu bio bolji od Hajduka.

No ovo je neka sasvim drugačija priča, West Ham u polufinale ulazi u statusu favorita, iskusniji je, ima više jakih utakmica u nogama i u konačnici ima kvalitetniji igrački kadar na papiru.

U prošlom kolu West Ham je kroz dvije utakmice bio bolji od Genta, presudila je utakmica u Londonu koju je dobio s vrlo uvjerljivih 4:1. U Belgiji je bilo 1:1, ali kod kuće je West Ham odigrao znatno kvalitetnije.

S druge strane AZ Alkmaar je imao dramatične utakmice protiv Anderlechta, prvu je u Bruxellesu izgubio, ali je u uzvratu na svom travnjaku bio bolji nakon penala.

Što su rekli

David Moyes, trener West Hama: "AZ ima sjajnu sezonu i pred nama je jako težak protivnik, svaka nizozemska momčad je uvijek vrlo kvalitetna, igra jako dobar nogomet i ima odličnog trenera. Velika je stvar dohvatiti finale i uvjeren +sam da ćemo i mi i oni napraviti sve da dođemo do tog postvarenja."

Pascal Jansen, trener AZ Alkmaara: "Puno bi nam značilo da dođemo do finala. Već polufinale je veliki rezultat koji se ne ostvaruje svaki dan i ponosni smo na njega. Znamo da nas očekuje velika bitka, ali i da imamo šanse."

Mjesto, vrijeme, suci

London, London Stadium, 21:00

Suci: Halil Umut Meler (Turska)

Nedostaju

West Ham: Coufal, Scamacca (ozljede), Zouma (upitan)

AZ Alkmaar: Kerkez (kartoni), Karlsson, Martins Indi, Odgaard, Westerveld, de Wit (ozljede)

Prošli međusobni dvoboj

Ovo je prvi put da se ovi protivnici susreću.

Prognoza

West Ham je favorit na svom travnjaku i pokušat će doći do prednosti kako bi što mirnije dočekao uzvrat.

FOTO: EPA/ANDY RAIN

Konferencijska liga, nokaut faza

polufinale - prve utakmice

West Ham 2:1AZ Alkmaar
Fiorentina1:2Basel

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!