Vodeni sportovi

Oxfordovci slavili na regati Svetog Duje ispred Afrikanaca i Azijaca

Sportnet, Branimir Korać • ponedjeljak, 15.05.2023.
Oxfordovci slavili na regati Svetog Duje ispred Afrikanaca i Azijaca

U skrovitoj atmosferi splitske lučice u Spinutu podno Marjana, održan je vrhunac 21. Međunarodne veslačke regate Sveti Duje.

Unatoč jakoj lebićadi i neodlučnom nebu koji su pozornicu zadnjeg dana Regate s tradicionalne pozornice na Rivi premjestile u dvorište veslačkog kluba Gusar, želja i snaga svih aktera uključenih u Regatu, još jednom su pobijedili vremenske (ne)prilike pa tako spektakl nije izostao.

Glavnu ulogu u dvije revijalne utrke imala su tri europska sveučilišta: Oxford, Cambridge i domaćini, Sveučilište u Splitu, te predstavnici afričkih, azijskih i europskih sveučilišta. Utrka legendi uslijedila je kao kruna veslačkih nadmetanja u Splitu, a vesla su ukrstile legende Oxforda, Cambridgea i Splita.

Kulisom završnog dana Regate dominirali su nesvakidašnji prizori valovitog mora uz šum vjetra i šušur svih zaljubljenika u veslanje kojima je ova manifestacija ponovno ponudila jedinstven i nezaboravan doživljaj. Organizatori su pokazali domišljatost i upornost, a podržali su ih i uvaženi gosti iz javnog života Lijepe naše.

U prvoj utrci na (ne)mirnom moru koja je pokazala iznimnu vrijednost i važnost sveučilišnog sporta, pobjedu je odnijela ekipa Imperial Collagea. "Interkontinentalna utrka donijela je novu dimenziju Regati i zaista smo se odlično proveli utrkujući se sa sjajnim ekipama Afrike i Azije. Nakon jučerašnje bronce bili smo gladni za boljim rezultatom i zahvalni smo na prilici da veslamo sa posadama toliko različitoga stila veslanja. Željeli bismo zahvaliti svima u Splitu što su nam omogućili fantastično iskustvo, koje ćemo rado ponoviti", rekao nam je jedan od osam izvrsnih Engleza, Imperialac, Dan Kirwan.

Prvi put u dugoj povijesti, Regata Sveti Duje ugostila je afričku i azijsku posade što je samo potvrda međunarodne afirmacije i ugleda koji Regata uživa u svijetu. Slavio je osmerac Oxforda, dok su sjajni Afrikanci iz Johannesburga zauzeli drugu poziciju, a ekipa iz daleke Koreje, ništa manje vrijedno, treće mjesto.

Već tradicionalno, Utrka legendi Oxforda, Cambridgea i Splita u čijim čamcima leže brojne olimpijske, svjetske i europske medalje, privukla je alumnije i danas uspješne poslovne ljude, ali u srcu veslače, da ponovno uskoče u čamac, zaveslaju i prisjete se slavnih i nezaboravnih uspomena. Toni Gamulin, jedan od osnivača i organizator ove utrke, zahvalio se svim sudionicima, a posebno je zadovoljan i vremenom:

"Obzirom na vremenske neprilike, današnju utrku morali smo održati na Spinutskoj stazi. Naravno da postoji žal što revijalne utrke i Utrka Legendi nisu tradicionalno održane na najljepšoj veslačkoj stazi na svijetu, ali ovakva infrastruktura i oprema jednostavno nam to nisu dozvolili. Neupitno je da smo i ove godine, po 21. put napravili fantastičnu sportsku manifestaciju bez obzira na sve poteškoće koje su nas zatekle. Dokazali smo da je ova manifestacija nešto što Split izdvaja od drugih gradova te ga pozicionira na turističkoj mapi svijeta na specifičan i poseban način."

Sjajni engleski olimpijac, dvostruki zlatni na dvjema igrama, Alex Gregory, prisjetio se svoje zaista impresivne karijere i izdvojio: "Imao sam priliku u karijeri biti dio najvećih veslačkih događaja na svijetu i sa sigurnošću mogu reći da je regata Sveti Duje među boljima što se tiče organizacije i emocije koju svi u Splitu osjetimo. Sigurno se vidimo i iduće godine!"

Završni dan Regate Sveti Duje u Spinutu su ispratili i brojni gledatelji, a uz kišobrane i kabanice kao neizostavan modni dodatak su još jednom pokazali svoju ljubav prema veslanju, Splitu i Dalmaciji. Kao prvenstveno međunarodno sveučilišno sportsko natjecanje, Regata je i ove godine poslala najljepše razglednice iz srca Splita diljem Lijepe naše, ali i cijele kugle zemaljske. Još jednom je stavila pečat na svoje iskonske temelje te ponosno i časno, u svoju povijest upisala još jedno uspješno poglavlje, veslali smo zajedno 21. put. Ambicije su i dalje postojane pa s nestrpljenjem očekujemo vidjeti što nam budućnost nosi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!