Ostali sportovi

Predstavljeno 31. izdanje Zagrebačkog maratona: 'Trčanje je jedan od promotora zdravog načina življenja'

HINA, Mihaela Bradovski • utorak, 16.05.2023.
Predstavljeno 31. izdanje Zagrebačkog maratona: 'Trčanje je jedan od promotora zdravog načina življenja'
Foto: Pixsell

Novinarskom konferencijom u Hrvatskom narodnom kazalištu predstavljeno je 31. izdanje Zagrebačkog maratona koji će se održati 8. listopada ove godine.

Prepoznatljiv zvuk zagrebačkog Gričkog topa otvorio je u Hrvatskom narodnom kazalištu novinarsku konferencija u povodu 31. izdanja Zagrebačkog maratona koji će se održati 8. listopada ove godine i na kojem se ove godine očekuje više od 4.000 trkača.

HNK nije slučajno izabran za druženje s novinarima, naime upravo će zgrada Hrvatskog narodnog kazališta krasiti medalju zagrebačkog maratona, čiji je dizajner Siniša Mareković.

"Ovo je super priča koja traje jako puno. Ovo je najveći hrvatski i jedan od najvećih maratona u regiji. Počeo je u teškim uvjetima 1992. godine, kada je bio Domovinski rat, preživjeli smo i Covid i dalje nastavljamo s ovom super pričom," kazao je prof. dr. sc. Marko Jakopović, dr. med., direktor maratona i predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza.

"Cijeli vikend će biti festival trčnja. U subotu, 7. listopada u 16 sati je dječja utrka, a u nedjelju su utrka na 10 km, te polumaraton i maraton. Ove godine ćemo na glavnom zagrebačkom trgu imati i koncert, a nastupit će grupa Vatra, a Ivan Dečak uz naše maratonke postaje ambasador ovogodišnjeg zagrebačkog maratona. Uz stazu ćemo imati više navijačkih punktova, svirat će DJ i bendovi, bit će zabavno i trkačima i navijačima. Opet smo Prvenstvo Hrvatske u maratonu, što znači da će doći svi najbolji hrvatski maratonci," dodao je Jakopović.

Milan Čolić iz Gradskog ureda za obrazovanje sport i mlade, je istaknuo kako je zagrebački maraton sportska manifestacija od osobitog značenja za Grad Zagreb.

"Sjećam se prvog maratona koji je organiziran 1992. godine, bilo je to dosta mukotrpno i zahtjevno. Posebno je zadovoljstvo i privilegij što je maraton došao na ovu razinu. Trčanje je jedan od promotora zdravog načina življenja, a maraton bi trebao biti kruna svih tih aktivnosti koje su u gradu Zagreba i u Hrvatskoj," naglasio je Čolić, dok je predsjednik Sportskog savez Grada Zagreba Vjekoslav Šafranić istaknuo kako je "zagrebački maraton prepoznatljiv i cijenjen 30 godina diljem Europe i svijeta."

Frontmen grupe Vatra, Ivan Dečak se zahvalio organizatorima na pozivu da uveličaju ovu priredbu.

"Krilatica našeg benda je sport i glazba jer se dobar dio članova bavi raznim sportovima. Mi ćemo se odazvati da nakon koncerta otrčimo barem 10 km. Nećemo ovoga puta trčati preko Hendrixovog mosta, niti preko krova Četrnaestice, već prekrasnim zagrebačkim ulicama", dodao je sa smiješkom Dečak.

Zagrebački maraton prošle godine proslavio je 30 godina uspješne organizacije, nosilac je svjetskog priznanja World Athletics, čime ima status jedinog hrvatskog maratona na listi priznatih kvalifikacijskih utrka za velika natjecanja: Olimpijske igre, Svjetska i Europska prvenstva.

Član je i svjetske organizacije Abbot World Marathon Majors čime je uvršten na listu kvalifikacijskih maratona za sudjelovanje na maratonima u Bostonu, Chicagu, New Yorku, London, Berlinu i Tokiju.

Od 2022. godine sudjeluje i u Air Quality projektu Svjetske atletske organizacije kojim se mjereći kvalitetu zraka prije i za vrijeme utrke doprinosi stvaranju ekoloških karti gradova domaćina velikih sportskih natjecanja, objavljenoj na stranici World Athletics.

FOTO: Sandra Šimunović/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!