Nogomet

Vodstvo Gorice održalo pressicu: 'Kao što je predsjednik igrao na all-in, i trener i ja smo to morali pratiti'

Petar Jenjić • četvrtak, 25.05.2023.
Vodstvo Gorice održalo pressicu: 'Kao što je predsjednik igrao na all-in, i trener i ja smo to morali pratiti'
Foto: Pixsell

Sportski direktor Gorice Mario Brkljača i predsjednik Nenad Črnko održali su press konferenciju uoči kraja natjecateljske sezone. Ostanak je osiguran kolo prije kraja, a sada slijede novi izazovi sa Željkom Sopićem na klupi momčadi...

Press konferenciju za medije održala je HNK Gorica. Uvodnu riječ imao je predsjednik kluba Nenad Črnko koji se osvrnuo na cijelu sezonu, ali i manjak prisutnosti medija unutar kluba posljednjih mjeseci.

Igraj na Dinamo - Gorica na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Imali smo vrlo tešku i turbulentnu sezonu i unaprijed se želim ispričati medijima jer smo napravili određene korake koji možda medijski nisu popularni, ali definitivno smo u tom trenutku željeli zaštititi momčad i potpuno se fokusirati na teren i na ono što se tu događa. Isprika medijima, još jednom. Pojasnio sam svima situaciju koja se događala jer u takvim situacijama, ali u situaciji "rata", morate zaštititi klub i momčad od izbacivanja fokusa izvan svlačionice i terena. Sad kad je završilo onako kako smo htjeli, možemo reći da smo bili u pravu. Naše su namjere isključivo bile usmjerene prema klubu i u ovom trenutku mogu reći da su bile dobre s aspekta da smo uspjeli zaštititi svlačionicu i fokus prebaciti na teren."

Gorica je promijenila nekoliko trenera.

"Bilo je dosta grešaka ove sezone, ali koliko god radite, morate učiti iz njih. U ovom trenutku možemo govoriti samo ovom proljeću koje je bilo na razini Gorice koju smo gledali prošlih sezona i očekivali u ovoj. Na kraju smatram da je, sve ono što je momčad napravila, iako imamo i ženski nogometni klub koji je izborio prvu ligu te mlade konkurencije koji igraju najviši rang, znamo da je prva ekipa u fokusu medija i javnosti. Želim se zahvaliti sportskom direktoru Mariju Brkljači koji je odradio dobar pripremni period u studenom i prosincu te potvrdio da je moja odluka bila ispravna kad sam mu dao puno povjerenje u ovom segmentu. Njegov izbor bio je Sopić i s njim je selektirao sve igrače unutar zimskog prijelaznog roka. Moje puno povjerenje i povjerenje svih struktura imaju sportski direktor i trener da na temelju svega ovoga što smo imali, pokušamo zadržati kadar na koji se fokusira naša struka i da u toku sljedeće sezone ostvarimo sljedeće sezone. Prvo smiriti sezonu i ne boriti se za ostanak", nastavio je.

Riječ je dobio sportski direktor Mario Brkljača.

"Šutimo i radimo, na kraju smo uspjeli. Sad kad se sjetimo pressice prije šest mjeseci s trenerom. Da nam je dao netko papir i da napišemo scenarij kako će ovo izgledati, mislim da ne bismo mogli bolje napisati. Filmska polusezona i ponosni smo na ovo što smo napravili. Zahvaljujem se predsjedniku na prilici, nadam se da smo je opravdali. Rezultatski jesmo. Gorica ima zavidnu kulturu i imamo obavezu u budućnosti s nadam se još višim ciljevima uveseljavati navijače."

"Kad sam donio odluku da se neću baviti sportskim pitanjima unutar kluba, a to je bilo nakon utakmice sa Slaven Belupom kad smo odigrali 1:1. Nazvao sam Brkljaču, našli smo se u Hiltonu i zamolio da mi da svoje viđenje kluba. Njegov sin, koji igra u kadetima, znao je reći da ga nikada ne bi bilo u Gorici, da ne igra u kadetima. Viđali smo se tu, pričali smo. Čuo sam i želio sam čuti mišljenja ljudi koji nisu toliko vezani za klub, a tu su, gledaju utakmice. Dotad, sve što sam htio napraviti u konzultaciji sa svojim ljudima, okretalo se u određenu negativu. S Mariom sam sjeo, popio kavu, zamolio da bi napiše neku viziju gorice u budućnosti. On je to napravio, a kad sam to vidio i obavio drugi razgovor s njim, ponudio sam mu ugovor. Tad je krenula operacija Gorica, to je bilo odmah nakon poraza od Istre", rekao je Črnko pa nastavio o treneru.

"Po pitanju trenera Sopića, mi ne skrivamo da nam je prvi izbor bio Sergej Jakirović, iako smo znali da su mu ambicije drugačije. Jedan je od prvih koji me nazvao nakon Varaždina i čestitao, on je stvarno vezan uz Goricu. S obzirom na obaveze u HNS-u, otišao sam u Dohu, a Mario je ostao sam, no bili smo stalno u kontaktu. Tražili smo trenera koji je sličan Jakiroviću, koji će probuditi svlačionicu, koji će 24 sata biti fokusiran i svojim nekakvih pristupom i životom mobilizirati sve nas. Kad je Brkljača predložio Sopića, moram priznati da mi nije bio ni u peti, ali sigurno u toku naše komunikacije počeo sam slagati stvari. Sjećao ga sam se, ali uz određene kontakte s ljudima gdje je bio, došli smo do spoznaje da je Sopić idealna osoba za nas. Pošten i bacit će se na glavu, no nije imao iskustva u HNL-u. To je bio naš rizik. Mario je rekao da garantira za njega, ali nema HNL iskustva, no ni Sergej Jakirović nije imao pa smo napravili odličan rezultat."

Gorica je bila u jako teškoj situaciji, imala velik zaostatak, no uspjela ga je nadoknaditi i izboriti ostanak u SuperSport HNL-u.

"S jedne strane imamo proračun koji bi nas zaštitio u drugom stupnju natjecanja, ali nisam siguran da bi klub protiv Gorice, ili bilo koji klub, može reći da će se vratiti i da će biti sve isto. Tada prođete sve 24 godine koje ste proveli u nogometu i znate da se nekad takve situacije moraju dogoditi. Znate da vas javnost tapša po leđima kad imate rezultat, ali s momčadi sam se izolirao od svega i nisam htio davati intervjue, već ću reći sve kad završi sezona. Nije lako, prvi put sam počeo piti Normabele prije spavanja. Nisam tip koji to radi, ali zbroji vam se sve. Mi smo klub koji osigurava sam sebe proračun. Zahvaljujemo se gradu, gradonačelniku i svima koji nas pomažu financijski. 2 650 000 kuna potpore grada, mi ni ne očekujemo više, mi smo svoje stepenice postavili. Naša nogometna škola je blizu sedam milijuna kuna, nama to ne pokriva niti funkcioniranje škole, da ne pričamo o kadetima, juniorima i ženske selekcije. Ispadanje iz tog stupnja natjecanja spušta sve selekcije, gubimo u egzistenciji nekih tri milijuna eura."

"Tko je čarobnjak koji će pogoditi igrače koji će doći igrati drugi rang natjecanja, a mnogi igrači nisu htjeli doći jer smo bili zadnji u zimskom roku. Garantiram vam da svi koji su u Gorici, pa čak i klinci koji su upisali jedan nastup za seniore u glavi misle i imaju to da bi mogli igrati prvu ligu negdje. Teško bismo ikoga uspjeli zadržati te u nekim situacijama morate imati plan A i B", dodao je Črnko.

Slijedi ljetni prijelazni rok i dosta posla za sportskog direktora.

"Nema odmora, pripremamo sljedeću sezonu u nekim fazama. Pokušat ćemo zadržati ove senatore, momci su nam dali ruku, došli su ovdje. Nitko ne voli ispasti i gubiti, to je mrlja na karijere. Kao što je predsjednik igrao na all-in, ja sam to morao pratiti, i trener također. Samo rezultat daje za pravo da si u pravu, sad je lakša situacija nego na zimu. Napravit ćemo sve da si ne dozvolimo prošlu sezonu. Vidjet ćemo s aktualnim kadrom, nešto ćemo i trgovati, tako da ćemo se pripremati u fazama. Pripreme počinju 15. lipnja, sezona je 22. srpnja. Već radimo i nadamo se mirnijoj sezoni", kaže Brkljača.

"Sad su i ti momci zaintrigirali druge klubove, pokazali su da mogu više. Gorica nema kupovnu moć da konkurira Dinamu, Hajduku pa ni Osijeku i Rijeci, a da ne govorim o nekim stranim klubovima. Smatramo da imamo dovoljno dobre resurse da složimo dobru momčad. Moja je odgovornost da trener ima bar 90 posto kadra posloženog i da možda čekamo kraj prijelaznog roka gdje smo mi drugi, treći ešalon da dobijemo nekog igrača koji možda na početku nije htio doći. Mislim da je Gorica ove sezone pokazala da momčad osvaja bodove pa ćemo se i dalje voditi time."

Borba za ostanak nagnala je vodstvo kluba da posegnu za iskusnijim igračima.

"Ovo je bila specifična situacija i morali smo posegnuti za iskustvom. Smatram da moj posao se ocjenjuje po sportskom rezultatu pa onda po profitu prodaje igrača, odnosno od čega će klub živjeti. Napravit ćemo balans između mlađih i starijih. Ja uvijek kažem figurativno da mladi cvijet ne može izrasti bez starog štapa i smatram da mladima treba iskusan igrač koji će im pomoći. Smatram da su profitirali i Pršir i Krizmanić i Jurić prije ozljede, Mitrović... Slažem se da moramo pomladiti ekipu, ali jedno bez drugog ne ide", dodao je Brkljača.

Igrači nisu dobivali posebne premije za ostanak.

"U situaciji koju smo imali, imamo određeni sustav premija koji je vezan za rezultat i ciklus od četiri kola. Nismo ga mijenjali i nismo dogovarali dodatne opcije za ostanak. Dogovaranje premija za takve stvari, za klub koji je imao ambiciju kucati na europska vrata, jest podcjenjivanje samih igrača. Svi koji su došli znali su svoje obaveze i nitko od njih takva pitanja nije postavljao. Sretan sam što unutar ovog dijela smo u šest mjeseci uspjeli stvoriti ono što smo imali tri, četiri sezone, a to je određena obiteljska atmosfera. Nitko od njih nije došao zaraditi novac za svoju egzistenciju. Oni na zalascima karijere došli su igrati u situiran klub i znali su da će sve potpisano biti ispoštovano. Mlađi su znali da je Gorica dobra stepenica za određeni iskorak u karijeri, povijest je to pokazala."

"Sopić ima puno veće ambicije za Goricu od mene, a ne što se tiče nekih njegovih. Kad sam rekao da sam za njega dobio informacije i o njegovim ljudskim karakteristikama, da je jako pošten i da će tim poštenje možda na neki drugi način, nekim drugim nastupom koji se možda medijima više ili manje sviđa, dati neku drugačiju sliku. U ugovoru stoji da, ako Gorica ostane u ligi, Sopić ostaje trener. Isto tako su i Mario Brkljača i Željko Sopić imali klauzulu da se ugovor automatski raskida, ako ispadnemo, ali to ne znači da ne bismo sjeli za stol i da ne bismo razgovarali. Kao predsjednik koji, na neki način, štitim proračun kluba, moram napraviti. U ovom trenutku Željko Sopić niti u jednom trenutku nije postavio pitanje redefiniranja ugovora, nego se drugi dan nakon Varaždina bacio na glavu da pripremi Goricu kakva bi trebala izgledati u sljedećoj sezoni. To cijenim iznad svega. Sopić i Brkljača su sada tu gdje su bili do sada. Idemo probati napraviti nešto bolje", dodao je Črnko.

Photo: Igor Soban/PIXSELL

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!