Tenis

Donna Vekić i Borna Ćorić otvaraju hrvatski put na Roland-Garrosu

Branimir Korać • ponedjeljak, 29.05.2023.
Donna Vekić i Borna Ćorić otvaraju hrvatski put na Roland-Garrosu
Foto: EPA

Donna Vekić i Borna Ćorić prvi su hrvatski predstavnici koji će nastupiti ove godine u glavnom ždrijebu Roland-Garrosa. Vekić i Ćorić na startu imaju protivnike koje bi trebali proći, ali neće biti jednostavno...

U nedjelju je startao drugi Grand Slam turnir ove godine, tradicionalno je to termin za tenis na pariškoj zemlji, a danas će u akciji biti i prvi hrvatski predstavnici. U rasporedu se danas nalaze Borna Ćorić i Donna Vekić.

Igraj na teniske mečeve na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nekada je hrvatski tenis znao imati znatno više predstavnika, ali u muškoj konkurenciji je ostao na Ćoriću, kod tenisačica tu su samo Vekić i Petra Martić, a i u konkurenciji parova broj sudionika je značajno manji.

Marin Čilić nedostaje i tek se očekuje njegov povratak poslije ozljede, u skoroj budućnosti u singlu u glavnom ždrijebu očekujemo i Bornu Goju koji napreduje, ali još uvijek ima male oscilacije, Dino Prižmić također bi trebao napraviti iskorak, no on je još uvijek praktički junior.

Kod tenisačica više je onih koje dolaze i tu su negdje u kvalifikacijama poput Petre Marčinko, Tare Würth, Antonije Ružić... Svi oni trebaju napraviti onaj dodatni iskorak, uhvatiti konstantu nastupa, a sve će to doći s igranjem većeg broja mečeva u seniorskoj konkurenciji što polako i dobivaju.

Situacija na prvi pogled nije dobra sa samo tri imena u glavnom muškom i ćenskom turniru, ali nije da nema potencijala ili onih koji bi trebali u budućnosti također biti u ovom krugu. Dok se to ne dogodi, morat ćemo biti strpljivi.

Ostaje za nadati se da su aktualni predstavnici došli u Pariz u optimalnom stanju, imali su dobrih rezultata, posebno Ćorić i Vekić, ali ne treba otpisivati Petru koja je znala imati lošije rezultate uoči velikog turnira pa onda eksplodirati.

Hrvati danas

Borna Ćorić

Treći meč dana protiv Federica Corije na terenu 12, prije njega igraju Kontaveit i Pera pa Bautista Agut i Wu.

Donna Vekić

Prvi meč dana na terenu broj osam protiv Ukrajinke Dajane Jastremske.

Zadnjih pet turnira

Ćorić

Rim - poraz u četvrtfinalu od Tsitsipasa
Madrid - poraz u polufinalu od Alcaraza
Banja Luka - poraz u drugom kolo od Đerea
Monte Carlo - poraz u drugom kolu od Jarryja
Miami - poraz u drugom kolu od Eubanksa

Vekić

Rim - poraz u osmini finala od Swiatek
Madrid - poraz u drugom kolu od Masarove
Stuttgart - poraz u drugom kolu od Pliškove
Miami - poraz u trećem kolu od Kvitove
Indian Wells - poraz u drugom kolu od Tsurenko

Prošli međusobni dvoboji

Iako Federico Coria nije Borni Ćoriću nepoznanica, nisu se još susretali. No i Argentinac je već dugo na Touru i imao ga je Ćorić gdje upoznati.

Donna Vekić je pak igrala protiv Dajane Jastremske i to četiri puta te je tri meča izgubila. Poražena je 2017. godine u St. Peterburgu predajom kod 6:3, 2:0, zatim u Zhuhaiju dvije godine kasnije sa 7:6, 6:2 te u Adelaideu 2020. godine sa 6:4, 6:3. Jedinu pobjedu Donna je upisala prošle godine u Eastbourneu sa 6:0, 6:2.

Prognoza

Na papiru su i Vekić i Ćorić favoriti, ali to tek trebaju potvrditi na terenu. Ćorića očekuje zemljaš koji je vrlo naporan protivnik s kojim treba dosta strpljenja dok Donna igra protiv nepredvidljive Ukrajinke koja u dobrom danu može svakoga pobijediti.

FOTO: EPA/ETTORE FERRARI

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!