Nogomet

Viborg u borbi za najbolji plasman u povijesti protiv vodeće momčadi danske Superlige

Petar Jenjić • ponedjeljak, 29.05.2023.
Viborg u borbi za najbolji plasman u povijesti protiv vodeće momčadi danske Superlige
Foto: EPA

Pred nama je pretposljednja utakmica danskog nogometnog prvenstva i dvoboj prve i treće momčadi lige. Kopenhagen u borbi za novi naslov prvaka gostuje kod Viborga...

Do završnice sezone stigli smo i u danskoj Superligi gdje se moraju odigrati još dva kola u borbi za naslov najbolje momčadi u državi. Značajan dvoboj u tome imat će današnja utakmica Viborga i Kopenhagena.

Igraj na Viborg - Kopenhagen na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nakon 30 odigranih utakmica Viborg ima 50 bodova, pet manje od današnjeg protivnika te danas mora doći do pobjede kako bi zadržao nade za titulu. Između njih nalazi se Nordsjaelland koji je osvojio 54 boda.

Najviši rang izborio je tek prije dvije sezone, a samim time i borba za naslov prvaka Danske je veliko iznenađenje. Bez obzira na ishod zadnje dvije utakmice, trener Jacob Friis itekako može biti ponosan na svoje igrače koji su odigrali izvrsnu sezonu, praktički iznad svih očekivanja.

Za vratom im diše Aarhus s tri boda manje. Treće mjesto vodi u Konferencijsku ligu i nikako ga ne žele ispustiti, a to bi mu ujedno bio i najbolji plasman u povijesti, s obzirom na to da je 2000. i 2006. završavao četvrti. Nakon utakmice protiv Kopenhagena slijedi Nordsjaelland, neće biti lako, ali s obzirom na izvedbe ove sezone, ne bi nas toliko iznenadili ni pozitivni ishodi.

U prošlom kolu odigrali su 1:1 protiv Brondbyja, dok je njihov protivnik nakon preokreta na domaćem terenu s 4:3 svladao Aarhus. Kopenhagen itekako dobro zna kakav je osjećaj osvajati nacionalna prvenstva, s obzirom na to da ih je osvojio ukupno 14, a sedam puta su završili na drugoj poziciji.

Viborg i Kopenhagen ove sezone odigrali su četiri međusobne utakmice, a u svakoj je uspješniji bio domaćin. Kopenhagen je slavio dva puta s po 2:1, dok je Viborg kod kuće, na početku sezone, bio bolji rezultatom 4:2.

Prošlu sezonu zaključio je na prvom mjestu s tri boda ispred Midtjyllanda, a kako sada stvari stoje, slična će razlika biti i na kraju ove sezone. Tko će izaći kao pobjednik, ostaje nam saznati.

Što su rekli

Jacob Friis, trener Viborga: "Možemo samo biti ponosni na ono što smo do sada postigli. Super je što smo osigurali klubu odličnu poziciju, ali to ne znači da ćemo se predavati i da ćemo se time zadovoljiti. Ovo je uzbudljiva i poželjna situacija u kojoj se trenutno nalazimo i ne bismo je ni za što mijenjali. Da smo o ovome razgovarali prije početka sezone, svi bismo prihvatili ovu opciju."

Jacob Neestrup, trener Kopenhagena: "Puno puta ove sezone osporavali su nas, bez obzira radi li se o pojedinim utakmicama ili sveukupnoj borbi za naslov prvaka. Međutim, radna etika koju igrači pokazuju i mentalitet koji nas nosi pokazuje da uvijek postoji izlaz iz svega."

Mjesto, vrijeme, suci

Viborg Stadion, Viborg, 16:00

Sudac: Morten Krogh

Nedostaju

Viborg: Zan Zaletal (ozljeda), Nils Mortimer, Martin Agnarsson i Mads Lauritsen pod upitnikom

Kopenhagen: David Khocholava, Nicolai Boilesen, Zeca (ozljede), Andreas Cornelius i Akinkunmi Amoo pod upitnikom

Zadnji susret

U posljednjem međusobnom dvoboju odigranom prije mjesec i pol dana, Kopenhagen je na domaćem terenu slavio s 2:1. Golove su zabijali Mohamed Daramy i Viktor Claesson, dok je za Viborg zabio Elias Achouri.

Prognoza

Viborg igra jako dobru sezonu, jednu od najboljih ikada. Ipak, kako vrijeme odmiče, čini se da Kopenhagen potpuno hvata formu i da bi danas ipak trebao doći do pobjede.

FOTO: EPA/Liselotte Sabroe

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!