Košarka

Split i Zadar otvaraju finalnu seriju, Subotićeva momčad dugo nije bila bliže tituli

Branimir Korać • utorak, 30.05.2023.
Split i Zadar otvaraju finalnu seriju, Subotićeva momčad dugo nije bila bliže tituli
Foto: FaH

Očekuje se odlično finale između Splita i Zadra u koje Splićani ipak ulaze kao blagi favoriti. Zadar je dovoljno kvalitetan i iskusan da poremeti planove Subotićevoj momčadi...

Nakon što su uspješno odradili posao u polufinalu doigravanja, danas u utrku za naslov prvaka Hrvatske kreću Split i Zadar. U dalmatinskom finalu Split će imati prednost domaćeg parketa i blagu ulogu favorita.

Igraj na Split - Zadar na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Iako je teško nešto prognozirati uoči ove serije osim da nas očekuje vjerojatno izjednačena i do kraja napeta borba, teško se oteti dojmu da je Split možda za nijansu bliži tituli prvaka i da već dugo vremena nije imao ovakav postotak šansi za osvajanje titule.

No, Zadar se ni slučajno ne smije otpisati ili podcijeniti. Danijel Jusup je iskusan i dobar stručnjak koji zna kako pripremiti momčad za tako teške i izazovne utakmice. Uostalom, malo tko je vidio Zadar u borbi za doigravanje u ABA ligi, pa je svejedno došao najboljih osam.

Splićani su ove sezone pogodili s Amerikancima i s njima dobili dodatnu kvalitetu te su nerijetko upravo oni predstavljali prevagu u jakim utakmicama. Međutim tu je i Dominik Mavra koji se sve više diže i u pravo vrijeme ulazi u visoku formu, napredak su pokazali još neki igrači i Srđan Subotić ima razloga za optimizam.

U polufinalu doigravanja Split je bio vrlo uvjerljiv protiv Cedevite Junior, a Zadar je odigrao dvije potpuno različite utakmice protiv Cibone. U svojoj dvorani nije bio dobar i slavio je tricom u zadnjoj sekundi, ali onda je odigrao sjajnu utakmicu u Domu Dražena Petrovića i upisao visoku pobjedu.

U svakom slučaju i jedni i drugi imaju svoje adute u ovoj utrci i mogu se nadati kako će baš oni otići do kraja.

Što su rekli

Srđan Subotić, trener Splita: "Tjedan dana imali smo za pripremu, slijedi jak ritam za koji smo se osvježili. Sve utakmice koje smo odigrali sa Zadrom bile su guste i rješavale su se u posljednjim minutama. Očekujem da će biti teško i u finalnoj seriji. Imamo prednost domaćeg terena, ali godinama i mi dobro igramo u Zadru i oni u Splitu, tako da to ništa ne treba značiti. Želimo pobijediti u prvoj utakmici kako bi odredili ton serije. Velika bi stvar bila osvojiti prvenstvo, ali idemo kao u cijelom prvenstvu, utakmicu po utakmicu."

Danijel Jusup, trener Zadra: "Nama je dobro došlo ovih par dana odmora, da ne moramo igrati treću utakmicu protiv Cibone, odmorimo se, osvježimo i pripremimo za Split. Osim što moramo biti na energetski visokoj razini, jedna od ključnih stvari je rješavanje njihovog napadačkog skoka, jer je to jedna od rijetkih momčadi koja ih ima više od nas. Igraju čvrsto u kontaktima i traženju pozicije za napadački skok, trebat će nam čvrstina i koncentracija u zaštiti lopte nakon defanzivnog skoka."

Mjesto, vrijeme

Split, Gripe, 20 sati

Nedostaju

Split: -

Zadar: -

Prošli međusobni dvoboj

Prošli put Split i Zadar susreli su se sredinom travnja na Gripama, a Split je odnio pobjedu 85:76. Gostima nije pomogla sjajna večer Luke Božića (24 poena, deset skokova, sedam asistencija) i Marka Ramljaka (22 poena, 12 skokova).

Prognoza

Gripe će biti krcate, Split ima jako dobru i poticajnu atmosferu, igra dobro i favorit je u ovom susretu.

FOTO: HINA/ Zvonko KUCELIN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!