Ostali sportovi

Bliži se početak 67. Lipanjskog turnira: 'Čovjek i konj čine posebnu sinergiju koja ih povezuje u savladavanju svih prepreka'

Sportnet • četvrtak, 01.06.2023.
Bliži se početak 67. Lipanjskog turnira: 'Čovjek i konj čine posebnu sinergiju koja ih povezuje u savladavanju svih prepreka'
Foto: Davor Sajko

Približava se početak 67. Lipanjskog turnira u preponskom jahanju. Od petka do nedjelje hipodrom Zagreb opet se vraća građanima uz prezentaciju najljepših konjskih skokova koje možemo vidjeti u regiji...

Vrhunac trodnevnog natjecanja bit će utakmica za Pehar grada Zagreba. Prisjetimo se vremena kada su Zdravko Marušić, Radoslav Cimerman, Josip Koblar, Rajka Jurič, Mladen Gvajec i mnogi drugi velikani osvajali ovaj turnir u samim začetcima tradicije koja traje sve do danas. Kroz dugi niz godina Lipanjski turnir je bio omiljeno konjičko natjecanje za mnoge jahače iz regije, ali i samog srca najrazvijenijih Europskih konjičkih nacija.

Gledatelji će tijekom sva tri dana uživati u gracioznosti pokreta sportskog para konja i jahača koji svojom sinergijom postižu više i savladavaju sve prepreke koje se nalaze ispred njih. Kroz našu povijest konji su bili uvijek nešto više, nešto posebno, jedno živo biće koje prati svojeg jahača u svakom pogledu kako bi zajedno stigli do cilja.

Tijekom sva tri dana gledatelji će moći uživati u nastupu ponajboljih hrvatskih jahača koji će tražiti priliku za dokazivanjem sa svojim najboljim konjima. Konkurencija neće biti laka jer tradicionalno na Lipanjskom turniru sudjeluju jahači iz: Slovenije, Mađarske, Austrije, Srbije, Slovačke, Italije i brojnih drugih zemalja.

Zagrebački konjički savez, kao glavni organizator, pripremio je bogati program za sve gledatelje koji svoj vikend odluče provesti u prirodi. Već prvoga dana, 2. lipnja, uz natjecateljski dio, Zagrebački konjički savez pripremio je besplatno jahanje za djecu, animacijske programe, napuhance i crtanje lica u najdražim motivima naših najmlađih gledatelja i to sve od 11 do 15 sati.

U subotu, 3. lipnja natjecanje počinje u 8 sati, a uz animacijske programe, napuhance i besplatno jahanje građani će moći uživati u prezentaciji starih zanata. Naime, u sklopu projekta ZKS-a Eko zone svim okupljenim građanima prezentirat će se stari zanati i svestranost konja koji su pomagali ljudima kako bi uspijevali u svojim poslovima.

Besplatno jahanje i crtanje lica opet će biti između 11 i 15 sati. Gledatelji će moći uživati i u natjecanju potkivača koji će od običnog komada željeza morati ispred gledatelja izraditi četiri potkove u što kraćem vremenskom roku. Bit će tu utrka DVD-a u sastavljanju vatrogasnih cijevi i mnoge druge aktivnosti.

Najzanimljiviji dio zasigurno će biti utrka u vrećama za sve građane koji se žele okušati u savladavanju prepreka koje moraju savladati omotani u vreću, a najbolji ili najspretniji sudionik osvojit će prigodnu nagradu Zagrebačkog konjičkog saveza, a to je početni tečaj škole jahanja na zagrebačkom Hipodromu u vrijednosti 300 eura.

Zadnji i finalni dan natjecanja, u nedjelju, 4. lipnja, bit će posebno zanimljiv za sve gledatelje i natjecatelje. Uz bogati natjecateljski dio u programu Eko zone djeca će po treći dan moći uživati u animacijskim programima, besplatnim napuhancima, besplatnom jahanju za djecu (od 11 do 15 sati), izložbi slika, prezentaciji radionica šestinskih švelja, herihtera, remenara, heklera, izrada drvenih figura i namještaja.

Zagrebački konjički savez pripremio je u 12 sati upoznavanje gledatelja s konjskim pasminama koji će kroz defile konja naučiti nešto više o svakom konju, te o tome koji konj služi za koju sportsku disciplinu ili određen rad u poljoprivredi. Od 14.30 sati održat će se Ladies day, izbor najgracioznijeg damskog šešira kojem je pokrovitelj Adoro Jewelry s prigodnom ogrlicom u vrijednosti 300 eura.

Gledatelje će zabavljati tamburaški sastav, Hrvatsko seljačko pjevačko društvo "Sljeme3" Šestine-Zagreb i Marko Ivanović – Stoka uz Ritam Grada, a posebno iznenađenje za sve okupljene bit će skok padobranaca koje će izvesti Skydive Croatia, točno u 15 sati. Tim skokom otvorit će se natjecanje za Pehar grada Zagreba, na visini prepona 1,40 metara.

"Ponosan sam da je zagrebački Hipodrom opet postao mjesto okupljanja svih generacija Zagrepčana koji će moći uživati u prirodi u samom srcu grada. Lipanjski turnir kao konjičko natjecanja tradicionalno je natjecanje koje je u prošlosti okupljalo preko 20 tisuća gledatelja koji su s uzdasima uživali u nevjerojatnim skokovima naših najdražih pratitelja i prijatelja, a to su konji."

"Čovjek i konj čini jednu posebnu sinergiju koja ih povezuje u savladavanju svih prepreka, a tako i Zagrebački konjički savez želi napraviti sinergiju povezanosti između gledatelja i naših sportaša. Posebno me veseli projekt Eko zone koji planiramo razvijati kako bi naši gledatelji, osim samog natjecanja, mogli upoznati i stare zanate koji su zaboravljeni, a posebno oni koji su povezani s konjima. Nutricionistička prehrana, edukacija, usmjeravanje i sportsko nadmetanje naši su ciljevi koje planiramo ostvariti i zato vas pozivamo da nam se pridružite u najboljem konjičkom događaju na Hipodromu Zagreb", rekao je Damir Djelmić, predsjednik Zagrebačkog konjičkog saveza, koji je još dodao:

"Iako smo se nedugo pronašli pred zidom i Lipanjski turnir je bio pred upitnikom nastavka, jer je podrška SSGZ-a bila mizerna, mogu čak reći i nikakva, naši prijatelji i vjerni ljubitelji konja s upravom ZKS-a osigurali su fenomenalan fond nagrada od 12 tisuća eura. Zato će ovaj turnir od gradskog značaja doživjeti svoje povijesno 67. izdanje", zaključio je Djelmić.

Prvi Lipanjski turnir održao se 1955. godine, a prvi pobjednik bio je Zdravko Marušić. Među najuspješnijim hrvatskim jahačima na Lipanjskom turniru treba istaknuti Antu Šimlešu (pet puta pobjednik) i Denisa Gugića (četiri puta). Zanimljivo je da su samo tri jahačice osvajale Pehar grada Zagreba – Andreja Novak dvaput (1995. i 1998. godine), Rajka Jurić (1980.) i Janka Krašovec (2007. godine).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!