Ostali sportovi

Novo zlato u taekwondou: Marko Golubić osvojio naslov svjetskog prvaka!

HINA, Petar Jenjić • subota, 03.06.2023.
Novo zlato u taekwondou: Marko Golubić osvojio naslov svjetskog prvaka!
Foto: Pixsell

Marko Golubić stigao je do zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u taekwondou. U kategoriji do 74 kilograma otišao je do kraja, a u finalu je svladao Srbina Stefana Takova...

Hrvatski 22-godišnji reprezentativac Marko Golubić novi je prvak svijeta u taekwondou. Do svoje prve seniorske medalje stigao je na Svjetskom prvenstvu u Bakuu u kategoriji do 74 kg pobijedivši u finalu u tri runde Srbina Stefana Takova.

Član zagrebačkog Metalca tako je postao tek drugi borac u muškoj konkurenciji, uz Filipa Grgića (2007.) koji se domogao zlatnog odličja na svjetskim prvenstvima, a četvrti ukupno, uz Anu Zaninović i aktualnu dvostruku svjetsku prvakinju Lenu Stojković.

Za Golubića je bilo važno preskočiti četvrtfinalnu prepreku jer je na velikim natjecanjima triput upravo tamo "zapinjao" i tako ostajao na korak do medalje. U jutarnjem dijelu subotnjeg programa, u glavnom gradu Azerbajdžana, to mu je konačno uspjelo kad je na putu do polufinala svladao Meksikanca Navu (9:6, 16:3), Čeha Sitteka (14:1, 17:5) i domaćeg predstavnika Eltaja Gafarova (4:6, 7:0, 17:5).

Kako je završio jutarnji dio, Golubić je nastavio i u poslijepodnevnom programu, kad je u polufinalu uvjerljivo svladao Australca Leona Serjanovica (21:4, 15:9).

U dramatičnom finalu Golubić je dobio prvu rundu protiv srpskog reprezentativca Takova 4:3, a druga je pripala njegovom suparniku (6:9). U odlučujućoj rundi hrvatski borac je poveo, da bi s istekom vremena Takov izjednačio na 8:8.

Zlato je ipak završilo oko Golubićevog vrata, zbog pravila o većem broju bodova osvojenih zahvaljujući izvedenim udarcima, a takvih je Golubić imao više, jer je Takov dva boda zaradio na opomenama za hrvatskog reprezentativca.

Za Hrvatsku je to drugo zlato u Bakuu, a ukupno peta medalja na ovom Svjetskom prvenstvu na kojem je Lena Stojković obranila naslov svjetske prvakinje, Ivan Šapina postao svjetskim doprvakom, a bronce su osvojile Matea Jelić i Bruna Duvančić.

FOTO: Josip Regovic/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!