Konferencijska liga, nokaut faza, Finale, 07.06.2023, 21:00 h, Eden Arena - Prag
Suci: Carlos del Cerro Grande, Pau Cebrián Devís, Guadalupe Porras Ayuso (Španjolska)
Fiorentina
Fiorentina
Giacomo Bonaventura 67'
1:2(0:0) West Ham
Said Benrahma 62' (11m)
Jarrod Bowen 90'
West Ham

Čekićari slave Jarroda Bowena, West Ham osvaja Konferencijsku ligu!

Mihaela Bradovski, Petar Jenjić • srijeda, 07.06.2023.
Čekićari slave Jarroda Bowena, West Ham osvaja Konferencijsku ligu!
Foto: EPA

Pogotkom u 90. minuti, nogometaši West Hama stigli su do naslova pobjednika Konferencijske lige. Finalni dvoboj u Pragu zaključen je rezultatom 2:1, a junak za naslov prvaka bio je Jarrod Bowen...

Fiorentina
West Ham
Fiorentina
West Ham
1
Pietro Terracciano
2
Dodô
3
Cristiano Biraghi
4
Nikola Milenković
5
Giacomo Bonaventura
7
Luka Jović
(do 46')
16
Luca Ranieri
(do 84')
22
Nicolás González
34
Sofyan Amrabat
38
Rolando Mandragora
(do 90'+3')
99
Christian Kouamé
(do 61')
Pričuvni igrači
9
Arthur Cabral
46'
8
Riccardo Saponara
61'
98
Igor
84'
72
Antonín Barák
90'+3'
Trener
Vincenzo Italiano
13
Alphonse Areola
4
Kurt Zouma
(do 61')
5
Vladimír Coufal
9
Michail Antonio
(do 90'+4')
11
Lucas Paquetá
20
Jarrod Bowen
22
Said Benrahma
(do 76')
27
Nayef Aguerd
28
Tomáš Souček
33
Emerson
41
Declan Rice
Pričuvni igrači
24
Thilo Kehrer
61'
8
Pablo Fornals
76'
21
Angelo Ogbonna
90'+4'
 
Trener
David Moyes

Ime Jarroda Bowena bit će zlatnim slovima upisano u povijesnim knjigama West Hama. Engleski nogometaš postao je junak Čekićara koji su osvojili naslov pobjednika Konferencijske lige protiv Fiorentine.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Bowen je postigao pobjednički gol za 2:1 u 90. minuti i tako svojoj ekipi donio prvi europski trofej još od 1965. godine te prvi trofej uopće još od daleke 1980. godine i FA Kupa. S druge strane, Fiorentina ostaje na Kupu pobjednika kupova iz 1961. godine.

Već u 38. sekundi susreta stigao je prvi udarac na gol, Michail Antonio s 20 metara testirao je budnost Pietra Terracciana. Bio je to sasvim solidan početak utakmice s obje strane - agresivno i otvoreno, kako priliči jednoj ovakvoj utakmici.

Uslijedila su dva udarca, po jedan sa svake strane. Pokušao je i izvana Rolando Mandragora, vrlo snažno, ali malo pokraj gola. Isti ishod na drugoj strani imao je i pokušaj Declana Ricea. Najveća opasnost u narednom periodu nije bila za gol, nego za igrača Fiorentine.

U 33. minuti Cristiano Biraghi je pokušao izvesti korner, engleski navijači zasuli su ga čašama s tribina, pogodili u glavu, a zatim mu je potekla i krv. Već su Englezi s tribina gađali igrače Fiorentine, ali ovo je baš težak incident.

Sama završnica poluvremena i odlična prilika za Fiorentinu, nakon ubačene lopte Christian Kouame je pucao glavom, lopta pogađa vratnicu i odbija se do Luke Jovića koji je šalje u mrežu. Pogodak ipak nije priznat zbog zaleđa srpskog nogometaša.

Nakon točno sat vremena igre, izuzetno ključna situacija. Biraghi je igrao rukom, a sudac nakon VAR provjere dosudio najstrožu kaznu. Siguran je s 11 metara bio Said Benrahma. Međutim, ta je prednost trajala svega pet minuta.

Viole su se vratila nakon jedne dubinske lopte u 16 metara. Nicolas Gonzales glavom je spustio loptu za Giacoma Bonaventuru koji izvrsno pogađa suprotni kut za izjednačenje. Uslijedio je manji pritisak Fiorentine, a najbolju šansu imao je Mandragora, ali njegov udarac s 14 metara nije bio najprecizniji.

81. minuta donijela je dobar udarac Tomaša Součeka kojeg odlično brani vratar talijanske momčadi. I onda kada se očekivalo da ćemo gledati produžetke, stigao je novi pogodak - novi pogodak u mreži Fiorentine.

Sjajno proigravanje Lucasa Paquete za Jarroda Bowena koji utrčava u kazneni i matira protivničkog vratara za ludnicu na sektoru navijača Čekićara.

Rezultat se do kraja nije promijenio, a Fiorentina je, nakon Rome, i druga talijanska momčad koja je izgubila europsko finale ove sezone. Sve je sada ostalo na Interu i Ligi prvaka u subotu.

Josip Brekalo nije ulazio u igru za Fiorentinu.

Konferencijska liga, finale:
Fiorentina - West Ham 1:2

FOTO: EPA/FILIP SINGER

Konferencijska liga, nokaut faza

finale

Fiorentina1:2West Ham

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!