Nogomet

Veliki okršaj u Istanbulu: Guardiola ide po dugo očekivanu titulu, Inter ne želi propustiti priliku

Branimir Korać • subota, 10.06.2023.
Veliki okršaj u Istanbulu: Guardiola ide po dugo očekivanu titulu, Inter ne želi propustiti priliku
Foto: EPA

Danas završava klupska sezona za najveći dio Europe i to finalom Lige prvaka. U Istanbulu se sastaju Manchester City i milanski Inter, dvije momčadi koje su uspješno preskočile sve prepreke...

Otkako su Arapi preuzeli Manchester City, priča se uglavnom o osvajanju Lige prvaka. Ogromna sredstva su od tada uložena, nitko nije potrošio toliko na slaganje momčadi koja još uvijek nije uspjela ostvariti taj dugo sanjani cilj. Ove sezone čini se da nisu nikada bili bliže tituli.

Igraj na utakmice Lige prvaka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ova momčad je dosegnula svoj vrhunac i sve osim osvajanja titule prvaka Europe bio bi veliki neuspjeh. Dosad je City ostajao uvijek malo prekratak, uvijek je negdje zapeo, nešto mu je nedostajalo, a ove sezone jedan od kotačića koji su nedostajali za veliki rezultat, Erling Haaland, izmijenio je sliku momčadi i pomogao Cityju da se bori za vrh.

Međutim nije tu samo Haaland, sjajnu sezonu ima najveći dio momčadi, malo je onih koji nisu odigrali u skladu s očekivanjima. Baš ta sjajna forma, uigranost momčadi do krajnjih granica i općenito visoka kvaliteta stavljaju City u ulogu favorita.

Inter je bacio sve karte na Ligu prvaka, nije uspio obraniti titulu prvaka Italije, Napoli je imao gotovo savršenu sezonu, a Inter je pak dosta oscilirao i nije bio u pravom izdanju dobar dio sezone. No u Ligi prvaka je iskoristio sve što mu se ponudilo i došao je do borbe za titulu prvaka Europe.

Možda mu i podatak da ga svi stavljaju u ulogu autsajdera bude od pomoći. City je taj koji je u Istanbulu pod većim pritiskom, od njega se očekuje da završi posao i podigne trofej, ali Inter je protivnik baš iz one skupine koja je sposobna poremetiti sve planove.

Inter je iskusan, kvalitetan, čvrst i opasan. U igri prema naprijed ima jake adute, elitne igrače koji mogu probiti svaku obranu. Ako Interova obrana izdrži pritisak Cityja, a vezni red uspije u što dužim dijelovima susreta uspostaviti ravnotežu, moglo bi biti vrlo zanimljivo.

Što su rekli

Pep Guardiola, trener Cityja: "Ne mogu kontrolirati što ljudi govore ili misle. Sve će ovisiti o nama i o Interu. Pobjednik će biti najjača momčad: ako podigne trofej, Inter će biti veći od Cityja. Računa se samo igra. Postoji uvjerenje da talijanske momčadi znaju samo kako se braniti, ali Inter može učiniti mnogo drugih stvari. Acerbi, Darmian, Bastoni i Onana vrlo su učinkoviti u ponovnom pokretanju igre, a svi napadači od Lautara do Corree znaju biti opasni. Inter ima sposobnost zadržati loptu i završiti, znaju napadati kroz sredinu i s bokova. Pokušat ćemo se obraniti što bolje."

Simone Inzaghi, trener Intera: "Bit će nam ovo 57. utakmica, to je jako dug put koji nam omogućuje prvih 56. Imali smo teških trenutaka, u njima smo najviše rasli. Prolazili smo od zasluženih poraza i nezasluženih, ludo smo se trudili i zahvaljujući tome stigli u Istanbul. U posljednjem periodu smo imali malo vremena razmišljati o tome što smo napravili, morali smo odraditi posao u Ligi prvaka, finale talijanskog kupa do kojeg nam je bilo jako stalo. Tek sada shvaćamo što smo napravili, borit ćemo se centimetar po centimetar."

Mjesto, vrijeme, sudac

Istanbul, Atatürk Olimpiyat, 21:00

Sudac: Szymon Marciniak (Poljska)

Nedostaju

Manchester City: Benjamin Mendy (suspendiran)

Inter: Dalbert (ozljeda)

Prošli međusobni dvoboj

Prošli međusobni dvoboj Inter i City odradili su još 2011. godine i to pripremni dvoboj uoči početka sezone. Pobjedu je odnio City s 3:0 golovima Marija Balotellija, Edina Džeke i Adama Johnsona.

Prognoza

City je favorit, a kako će se susret razviti dosta će ovisiti o prvih 20-ak minuta. Ako Inter izdrži taj početni pritisak, šanse će mu narasti. No ako se City razigra, moglo bi to biti nezanimljivo finale u smislu neizvjesnosti.

FOTO: EPA/ADAM VAUGHAN

Liga prvaka, nokaut faza

finale

Manchester City1:0Inter

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!