Fanatik

Koliko ima Modrića, Kovačića, Perišića, a koliko se pojede paste?

Sportnet, Petar Jenjić • petak, 14.06.2024.
Koliko ima Modrića, Kovačića, Perišića, a koliko se pojede paste?
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Davno je rečeno da svi putovi vode u Rim. Mi bismo rekli, ovog lipnja i srpnja svi putovi vode u Njemačku - domaćina 17. Europskog prvenstva u nogometu...

Nakon što je prošlo prvenstvo Staroga kontinenta održano u pandemijskim uvjetima, nema sumnje da će ovo privući osobito mnogo ljubitelja nogometa.

Igraj na Španjolska - Hrvatska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Zemlju domaćina stanovnici Hrvatske rado posjećuju, a to potvrđuje i podatak da je u 2023. godini, u organizaciji hrvatskih putničkih agencija, na višednevnim privatnim putovanjima u Njemačkoj bilo 16 290 domaćih turista.

Mnogi koji se zapute u Njemačku zasigurno će tamo degustirati neka od njihovih poznatih piva, a to piće konzumirat će se i kod kuće pri gledanju utakmica hrvatske reprezentacije pa spomenimo da smo u 2023. iz Njemačke uvezli čak 14,3 milijuna litara piva.

Iako će biti zanimljivo pratiti i prvu utakmicu na otvaranju Eura, sigurni smo da svi obožavatelji hrvatskog nogometa s nestrpljenjem očekuju utakmicu s našim prvim protivnikom na terenu - Španjolskom.

Brojčano su itekako nadmoćni, kad se uzme u obzir da prema Eurostatovim podacima za 2023. Španjolska ima 48,1 milijuna stanovnika, no što njihovi nogometaši mogu napraviti u 90 minuta utakmice? Nadamo se da će pelota više puta završiti u španjolskom golu.

Idući protivnik hrvatske reprezentacije bit će Albanija. Hoće li se tada grickati nokti ili grickalice, nismo sigurni, no u kafićima i domovima širom Hrvatske zasigurno ih neće nedostajati jer smo 2023. uvezli 5612,8 tona kikirikija, 8215,8 tona suncokretovih sjemenki i 900 tona prženih badema i pistacija. Spomenimo i to da je prema popisu 2021. u Hrvatskoj bilo 13 817 Albanaca.

Poredak u skupini te prolazak u iduću fazu natjecanja vrlo će vjerojatno odlučiti utakmica protiv Italije. Po hrvatskim trgovima možda će se tada čuti i poneko zazivanje vittoria! ili traženje calcio de rigore jer je prema popisu 2021. godine stanovnika Hrvatske, kojima je materinski jezik talijanski, bilo 12 890.

Mi ipak želimo da lopta bude dalje od hrvatskoga gola, a naša pobjeda može se proslaviti jednim bogatim tanjurom paste, koju Hrvati itekako vole, što potvrđuje podatak da smo 2022. pojeli prosječno 6,5 kg tjestenine po članu kućanstva.

Poznato je i da u Hrvatskoj živi 3,9 milijuna nogometnih izbornika, ali DZS donosi zanimljivu statistiku s brojem osoba koje prema Popisu iz 2021. dijele prezime s našim reprezentativcima. Tako da u Hrvatskoj ima 1.336 Perišića, 2.555 Petkovića, 1.236 Kramarića, 9.649 Kovačića, 1.681 Modrića, 1.003 Majera, 28 Gvardiola, 742 Šutala, 250 Erlića, 758 Stanišića, i 68 Livakovića. test

Izvor: Državni zavod za statistiku

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Fanatik

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!