Nogomet

Martinac odlučio: Hajduk - H. dragovoljac 0:3!

Sportnet • srijeda, 08.03.2000.

Povjerenik Prve hrvatske nogometne lige Ante Martinac napokon se očitovao o "slučaju Andrić". Sporna situacija igranja Hajdukovog igrača Srđana Andrića s tri žuta kartona na utakmici 20. kola Prve HNL u Splitu protiv Hrvatskog dragovoljca, koju je Hajduk dobio 1:0, u konačnici je riješena na štetu Splićana. U Hrvatskom dragovoljcu govore da je to jedino bilo moguće rješenje, u Hajduku najavljuju žalbu, sigurni da su u pravu...

Dugo, po nekima i predugo, je povjerenik Lige Ante Martinac donosio odluku u vezi "slučaja Andrić". Dok jedni tvrde da je sve bilo sasvim jasno, drugi su mišljenja da niti sada nisu svaka na svojem mjestu, te da se Hajduk može žaliti - sasvim osnovano.

Da podsjetimo na tijek događaja. Na utakmici između Hajduka i Hrvatskog dragovoljca, 28. veljače ove godine na Poljudu, svoj je doprinos u pobjedi Hajduka 1:0 dao i Srđan Andrić, povratnik u redove "bilih", igrač koji je polusezonu proveo na posudbi u drugoligašu Mosoru. Problem je bio što je Andrić na spomenutoj utakmici zaigrao sa tri žuta kartona, a jedan, onaj sporni, zaradio je u dresu Mosora.

Uslijedila je reakcija uprave Hrvatskog dragovoljca, tražili su da se utakmica registrira u njihovu korist, pošto Andrić nije imao pravo nastupa na toj utakmici. Krenula je i lavina nezadovoljstva na račun Hajduka (najviše od strane simpatizera kluba) da kako se jedna takva administrativna greška desila klubu koji cilja i na naslov prvaka i smatra se velikim klubom...

U međuvremenu je zasjedala Komisija za propise HNS-a, od nje je Martinac tražio savjet kako tumačiti pravila. Osnovno pitanje je bilo - da li se kartoni prenose između različitih razina sustava natjecanja?

"Komisija za žalbe nije bila konkretna, morao sam sam donijeti ovu neugodnu odluku", rekao je jučer Martinac novinarima u prostorijama HNS-a, prije nego što je pročitao rješenje.

Sada je sve jasno: Hajduk ostaje bez bodova, utakmica se registrira rezultatom 0:3 za Hrvatski dragovoljac, bodovi se pišu, postignuti golovi brišu, kartoni s te utakmice ostaju. Uz to, Hajduk se može žaliti Komisiji za žalbe HNS-a u roku od tri dana. Njihova odkuka je drugostupanjska i konačna, ali ne i definitivna. Nakon toga, Hajduk se može žaliti Komisiji za propise, koja će u slučaju da ima "materijala" stvar uputiti na Izvršni odbor. Naravno, tada će već debelo krenuti treći krug natjecanja, i bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi se prekrajalo i poništavalo odigrano u slučaju takvog rješenja situacije. Zato je lakše povjerovati da će priča završiti onako kako odluči Komisija za žalbe.

I žalit će se Hajduk, tvrde u klubu. Pritom će uplatiti pristojbu od 4.000 kuna. "Martinac niti sam nije siguran u svoju odluku, zato je ona toliko odgađana", rekao je Paško Viđak, član UO-a Hajduka zadužen za odnose s HNS-om. "Mi smo sigurni u ispravnost naših poteza, tako da ne sumnjamo da će se ova odluka poništiti."

S druge strane, u Hrvatskom dragovoljcu kao da se čude što se oko ovog slučaja digla tolika prašina. Sportski direktor kluba, Ivan Cvjetković, rekao je: "Odluku je Martinac trebao donijeti odmah. U Hrvatskoj na stotine igrača u svakoj sezoni prijeđe iz jednog u drugi rang natjecanja i uvijek se prenose i kartoni. U ovom slučaju uopće nije bilo ničeg spornog."

U subotu se igra posljednje kolo drugog kruga natjecanja, stvari do tada moraju biti čiste, potrebno je napraviti raspored natjecanja za treći krug. Zato će brzo reagirati i Komisija za žalbe: Ernest Gnjidić (Zagreb), Josip Fak (Zagreb), Slobodan Stipandžija (Šibenik), Vlado Zec (Požega) i Boris Lacković (Samobor). Lako moguće da će oni i odlučiti tko će u treći krug s prve, a tko s druge pozicije. Jasno, uz onu utakmicu u Maksimiru u subutu: Dinamo - Hajduk.

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 2954:23+3163
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 2932:39-733
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Nogomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.12.2018. u 03:11
    aaa
    Obrisan korisnik