Nogomet

Čemu sve to?

Vedran Attias • srijeda, 16.12.2009.
Čemu sve to?
Foto: Bruno Karadža

Kako uopće početi pregled polusezone Croatia Sesveta? Jednostavno, onako kako je počela - rasulom; stanjem koje je prešlo u lajtmotiv posljednjih nekoliko mjeseci. Uoči sezone Sesvete su ostale bez trenera, prijetilo im je izbacivanje iz natjecanja zbog duga, a igrački kadar bio je sve samo ne riješen - zapravo, stanje vrlo slično onome danas...

Nogomet se igra zbog navijača, klubovi zarađuju na ulaznicama, dresovima, sponzorima i nagradama od postignutih uspjeha, a sve ovo Croatia Sesvete - nema. Prvoligaš iz Sesveta ostanak u društvu najboljih izborio je u doigravanju protiv Hrvatskog Dragovoljca i to u posljednjim minutama kada je Čižmek zabio iz slobodnog udarca što je ujedno bilo i posljednje slavlje te momčadi na "domaćem" terenu; naravno, domaćem ide pod navodnike jer Croatia već dugo nije igrala utakmica na pravom domaćem terenu u Sesvetama.

Teško je reći je li to razlog zašto utakmice Sesveta u petnaestak kilometara udaljenoj Kranjčevićevoj gleda rijetko kad više od 50 gledatelja, no sigurno je kako pomicanje u metropolu nije pomoglo. Dakako, kada bi nogomet koji pružaju igrači Sesveta na nešto zapravo i sličio - gledatelji bi možda i došli. U obranu igrača treba reći kako je teško uigrati momčad kada uoči sezone, po drugi puta, trener Ljupko Petrović jednostavno ode, potom ga ne naslijedi Zoran Vulić zbog dugova prema igračima da bi na Petrovićevo mjesto sjeo prezimenjak mu Anto. Kada bi tu bio kraj, to bi bio najmanji problem, no umjesto Petrovića je na klupu došao i potom s nje naravno otišao Nenad Gračan da bi momčad opet uzeo (ne)sretni Anto Petrović dok mu nije na svim razinama prekipjelo pa je momčad predao Ivici Zelenbrzu. Svatko će se složiti kako ovo sve skupa više izgleda kao meksička sapunica, a ne ozbiljan prvoligaški klub.

Kaže se "svako zlo za neko dobro", no stvarno bi se čovjek trebao dobro, dobro potruditi kako bi našao nešto dobro u posljednjih nekoliko mjeseci što se tiče Sesveta. Evo... Nije nešto, ali poslužit će. Naime, Sesvete će biti zauvijek upisane u povijest HNL-a po tome što su protiv Karlovca igrale prvu utakmicu prve hrvatske lige u gradu na četiri rijeke. Kada je to najpamtljiviji trenutak polusezone jednog kluba - zaista se dalje nema što raspravljati.

Što se tiče osvojenih bodova, Sesvete su ih uspjele skupiti cijelih sedam. Jedina pobjeda bila je ona u Zaprešiću gdje su gosti jednostavno na temelju zakona velikih brojeva neku utakmicu i pobijedili dok su u većini ostalih uglavnom bili promatrači. Lakoća kojom je Dinamo slavio u Kranjčevićevoj ili utakmica na Poljudu gdje su gosti protiv rijetko lošijeg Hajduka trebali dobiti barem deset golova najbolje oslikavaju tmurnu jesen za Sesvete, a bolno lagani domaći porazi od Karlovca, Rijeke ili Cibalije - prešli su u svakodnevicu. Ako niste bili na utakmici Sesveta onda je zaista teško opisati kako "igraju" u obrani izabranici Zvonka Zubaka i kakve golove dobivaju Sesvete; jednostavno - neopisive. S druge strane, kada imaju loptu i napadaju Sesvete su zaista neugodne jer imaju nekoliko brzih igrača koji znaju s loptom, prije svih Miljenka Bošnjaka, no nemoguće je zabiti koliko obrana Sesveta može primiti. Naime, dovoljno je reći kako Sesvete češće iz kornera ili prekida dobiju gol nego što se obrane.

Kada je igrački kadar u pitanju - nemoguće je reći s kime će Sesvete ući u nastavak sezone. Gotovo svaku utakmicu u zapisniku se pojavio neki igrač kojem je to bio prvi nastup, a par kola prije kraja jesenskog dijela iz kluba su zbog (pre)velikih ugovora i(li) loših igara potjerani Vedran Celiščak, Tomislav Labudović, Renato Pilipović i Stjepan Jukić. Teško je u Sesvetama govoriti kako je neki igrač zapravo zadovoljio obzirom na loše ukupne rezultate, no dojam je bio kako je baš lijevi bočni Celiščak gotovo svaku utakmicu bio među najboljima u poraženoj momčadi, ali financije u klubu su takve kakve jesu i puno razgovora nije bilo.

Da ne bi baš sve bilo crno, Sesvete imaju nekoliko igrača koji su pokazali kako mogu igrati prvu ligu, a to su već spomenuti Bošnjak, Puškarić, Guja pa sigurno i gotovo cijelu sezonu ozlijeđeni Antun Palić, no samo pogled na ljestvicu ili pak 20 minuta bilo koje ovosezonske utakmice pokazuju kako Sesvete imaju čitav niz igrača koji sigurno nisu za ovaj rang natjecanja, a pitanje je jesu li i za rang ispod gdje će Croatia, ne dođe li do pravog čuda, igrati sljedeće godine.

Uprava kluba ima želje i ambicija napraviti od Croatije stabilnog prvoligaša, no pitanje je imaju li i znanja, a odgovor ćemo dobiti već na proljeće jer ne uspiju li složiti momčad koja će ostati u društvu najboljih - vrlo je lako moguće kako će gazda "zatvoriti pipu", staviti ključ u bravu i reći: "dobro je dečki; probali smo i jednostavno ne ide." Naravno, planove za nastavak sezone trebali bi raditi od drugog kola kada im u Kranjčevićevu dolazi Međimurje koje jednostavno moraju dobiti, a potom idu u goste Istri gdje poraz nije opcija. Ako Croatia iz te dvije utakmice izađe sa četiri ili čak šest bodova - imaju šanse za ostanak. Sigurno se pitate zašto se trebaju pripremati za drugo kolo? Jednostavno - prvo dolaze u Maksimir izgubiti od Dinama.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.12.2009. u 22:00
    ma šta vrijeđaš tšk! tšk je na polusezoni imao duplo više bodova od ove lige danas, imao ih je 14,dakle više i od sesveta i od istre, a jednako kao jedan zagreb. Tšk je nakantao tada jaki varteks 4:1, taj varteks je ranije nakantao aston villu, koja je nakantala manchester united, koji je nakantao... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Lomax16.12.2009. u 19:06
    mislio sam da goreg ot tšk nečemo imai ali sam se prevario
    Lomax