Nogomet

Malo dobrih stvari

Marin Pintur • ponedjeljak, 21.12.2009.
Malo dobrih stvari
Foto: Sandro Donda

Vrlo turbulentna polusezona je napokon iza nogometaša Rijeke. Svašta se događalo, od smjena trenera i uprave, velikih transfera do ponekad neobjašnjivo loših igara i poraza. Kao i uvijek, u nastavak sezone koji donosi 2010. godina se gleda s optimizmom i nadom u radosno proljeće.

Nakon odigranih 17 kola, dakle nešto više od polovice prvenstva, Rijeka zauzima deveto mjesto na ljestvici. Nimalo zadovoljavajuće, posebno ako se primijeti da momčad s Kantride za trećim mjestom koje sigurno vodi u Europu, dijeli deset bodova, dok ih npr. od zone ispadanje bježe devet bodova. Zanimljivo, Rijeka ima četvrti napad lige, ali krunski problem je podatak da riječki nogometaši na gostovanjima nisu ni približno efikasni kao na Kantridi. Naime, na terenima širom Hrvatske postigli su samo četiri pogotka u osam utakmica! Takva je igra rezultirala s osvojenih samo pet bodova od mogućih 24.

Sezona je za Rijeku pod vodstvom Roberta Rubčića počela dosta rano zbog obveza u kvalifikacijama Europske lige. A počela je s velikom sramotom za Rijeku i hrvatski nogomet, Rijeka je posrnula na gostovanju kod luksemburških amaterea iz Differdangea. Puno se stvari događalo prije i poslije tog dvoboja, od Armadinih ekscesa, priča o klađenju riječkih nogometaša protiv sebe do sukoba između Rubčića i vratara Radmana. Ipak, na Kantridi je Rijeka na krilima tog dana raspoloženog Anasa Sharbinija došla do prolaza. Sljedeći protivnik, ukrajinski Metalist je bio prejak i Rijekin europski nastup je završio već u kolovozu.

Bez Sharbinija se mora i može

Prva tri kola u HNL-u su razbudila maštu navijača Rijeke. Osvojeno je sedam bodova s gol razlikom od 10:2. Međutim, uslijedio je veliki šok za iste te navijače. Financijska je situacija opasno prijetila funkcioniranju kluba i jedini se izlaz vidio u prodaji Anasa Sharbinija koji je prvo bio na korak do prelaska u Dinamo. Iako su Anasov odlazak nekako i unaprijed preboljeli, navijači nikako nisu očekivali da će otići i njegov brat Ahmad Sharbini. No, ono što je dodatno pogodilo najžešće navijače Rijeke, je prodaja najboljih igrača Hajduku, po njima najgoroj mogućoj opciji. Vrijeme je pokazalo da je Rijeka bez braće Sharbini, usudili bi se reći, dvostruko slabija nego s njima.

Kakvu takvu zadovoljštinu Riječani su dobili u petom kolu kada su na Kantridi svladali Hajduka s nevidljivim Sharbinijima u sastavu. Rujan je bio možda i najburniji mjesec u tmurnoj riječkoj jeseni. Nakon što je Ivan Vanja Frančišković podnio ostavku na mjesto predsjednika Rijeke, izabrana je nova uprava na čelu s riječkim poduzetnikom Ivanom Turčićem. Nakon što je momčad zaredala s nekoliko loših rezultata, sve je kulminiralo i odlaskom trenera Rubčića koji je sidro podigao nakon primljenih šest komada u Maksimiru. Novi čovjek na riječkoj klupi je postao Zoran Vulić.

Vulić i Rijeka nisu bili jedno za drugo

Vulićeva se era može podijeliti u dva dijela. Čudno, ali bolje je rezultate postizao na početku mandata s osvojenih osam bodova u četiri prvenstvene utakmice. Od početka se činilo kako Riječani ne žele velikog hajdukovca na svojoj klupi, što se i pokazalo točnim. Kombinacija toga i zaredanih loših rezultata, dva poraza u prvenstvu i ispadanje iz Kupa od Šibenika, nagnali su Vulića da spremi kofere i u dogovoru s predsjednikom napusti Kvarner.

Uprava riječkog prvoligaša je brzo reagirala i samo dan nakon Vulićevog odlaska, poznato je lice sjelo na klupu Rijeke. Nakon devet godina, pod stijene Kantride ponovo je došao Nenad Gračan, umalo šampionski trener Rijeke. S njim su riječki nogometaši osvojili četiri boda u tri prvenstvena ogleda. Međutim, pozitivno je što se Gračan čvrsto odlučio orijentirati na mlade igrače iz šireg riječkog bazena. Potvrda tome su i riječi predsjednika: ”Cilj ovoga dijela sezone je da stabiliziramo momčad s mladim igračima iz omladinskog pogona i regije kako bi u sezoni 2010/2011 mogli ozbiljnije ući u natjecanja te osvojiti više pozicije”, rekao je Turčić.

Okretanje mladima i regiji

Napravljeni su i prvi konkretni koraci što se toga tiče. S posudbe iz labinskog Rudara je vraćen Valentino Stepčić, talentirani 19 – godišnji ofenzivac. Uz njega, napokon je potpisan ugovor s lijevim bočnim Mikael – Davidom Yourassowskym, Belgijcem koji je na probu na Kantridu stigao još početkom studenoga. Također, može se očekivati i da će se Gračan zahvaliti nekolicini igrača.

Loša polusezona je iza riječkog prvoligaša. Iako uvijek može biti gore, realno je za očekivati da će Rijeka na proljeće krenuti uzlaznom putanjom nakon što Gračan sa suradnicima posloži neke stvari. Jedno je sigurno, navijači Rijeke će se opet morati oboružati strpljenjem.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.01.2010. u 19:32
    ma bitno je da se napokon neki počne koncentrirat na naše igrače
    Obrisan korisnik
  • Gomez6921.12.2009. u 21:46
    strpljenje-da, Gračan izdajica: treniral je i dinamo i hajduka i croatiju... gračan neče nikad ni bilzu postiči ono što je s rijekom postigao sezone 98./99.
    Gomez69