Nogomet

Čitatelji Sportneta (1): "Govorite u naše ime"

Sportnet • petak, 22.06.2007.

Čitatelji Sportneta imaju gotovo nepodijeljeno mišljenje: proširivanje 1. HNL na 16 klubova uništilo bi i prvoligaški i drugoligaški nogomet u našoj zemlji. Stotine e-mailova koje smo dobili potvrdile su dojam da hrvatska javnost ne želi novo eskperimentiranje za koje nema ni jednog pravog argumenta, a ni uvjeta. U prvoj turi objavljujemo neke od e-mailova koje smo dobili, a podaci o autorima poznati su redakciji. E-mailove ili njihove dijelove ćemo objaviti u originalu kakvi su stigli u našu redakciju minulih dana, uz opasku da Sportnet.hr ne odgovara za njihov sadržaj, niti za gramatičke ili pravopisne pogreške...

pohvale za dobar osvrt na kaos koji ce nam opet zavladati nogometom... jedini moj prijedlog je da se ovakvim člancima (koji su dosta češće i važniji od pukih vijeti) da bombastičniji i jasniji naslov, tako da i oni kojima se ne da čitati (a ima ih puno) shvate da se radi o Ligi 16, koju zbilja treba jasno prikazati kao čisto - sranje.


Ako će po SN prva i druga liga imati 16+16 klubova to je 32 kluba, tu nema kvalitete. Ali ako se kvaliteta skoncentira u 10 klubova prve lige, a ostatak u drugoj e to je nešto. Zašto se samo govori o prvoj ligi, treba osigurati da i druga liga bude što kvalitetnija


Liga 16 bi teoretski mogra biti dobra za razvoj mladih igrača i jačanje repke ali nakon određenog doba bi se smanjila kvaliteta klubova zbog kvantitete klubova pa ti talenti nebi imali barem nekakve pristojne utakmice za razvitak svojeg nogometnog umijeća već bi i sami upali u sivilo i jedino bi se isticali igrači super talenta,a ostalo bi sve postao prosjek. Repka bi nam nakon par godina postala slabija jel nema igraca koji svojom kvalitetom igraju na razini europskih igrača vec razini jedne mađarske lige itd. Liga 10 pak bi svojim manjim brojem klubova sabirala igrače iz svih slabijih liga te tako bi kalitetni igrači imali manji izbor klubova u koji mogu ići što bi pojačalo tih 10 klubova koji igraju u 1. ligi. Automatski bi utakmice postale jače te bi mladi igrači imali utakmice večih kvaliteta u nogama. Repka ionako uzima igrače iz par hrvatskih klubva koji bi bili jači pa bi i repka bila jača i stabilizirala se u Top-15 svih reprezentacija.


Svaka čast na ovakvim inzistiranjima da se liga 16 ne dogodi jer to nema smisla. Za ligu 16 su svi klubovi osim dinama. Hajduk je zato jer želi promjene (!!) na bilo koji način misleći da će tako sustići i prestići dinamo i ima obvezu prema svojim "satelitima" koji su Štimca i instalirali na mjesto predsjednika udruge prve HNL. Ostali, mali klubovi bi ligom osigurali konstantnost u prvoj ligi, iako bi kvaliteta trpila. Zapravo onaj tko bi ispunio uvjete za dobivanje licence bi igrao u prvoj ligi jer 16 takvih klubova nemamo. Ali ono što je mene zgrozilo i ražalostilo je izjava trenera Gračana koji se zalaže za ligu 16 prvenstveno jer u toj proširenoj ligi bilo više trenera, a samim time i više mogućnosti za rad u prvoj ligi (dakako i za njega!). Žalosno je što se kvalitetom ne može potvrditi za trenera u prvoj ligi, pa mora na ovakav način tražiti mjesto pod suncem. I za kraj, Hrvatska ima 4,5 mil.stan. a imala bi 16 klubova, a Njemačka ima 80 mil.stan. a ima 18 klubova!!! A da ne spominjemo i ulaganja, gospodarstvo, infrastruktura, posjećenost na utakmicama i dr. te je bundesliga svjetlosnim miljama udaljena od "lijepe naše" HNL. Na kraju, mislim da je ovo latentni (ili ne) pokušaj Štimca da svrgne Markovića!!!!


Liga 16 je u ovom trenutku najgore sto se moze dogoditi nasem nogometu. Taman kad se cinilo da se u nasoj slabasnoj ligi nesto pocelo kretati nabolje, onda se pojavila ovakva ideja koja bi sve to upropastila. Mislim da ligu treba smanjiti na 10 klubova, kako bi se povecao broj jakih utakmica i vise ljudi se zanimalo za HNL. U slucaju da se usvoji ideja o ligi 16, morala bi se mjenjati i druga liga koja nikad nije bila bolja nego sad. I jace lige od nasih nemaju vise od 10-12 klubova. Zato ako se hoce nesto napraviti s nasim nogometom, a potrebne su mu velike reforme, kompletni "remont", onda liga 16 ne bi trebala biti opcija!


ja sam osobno citao clanak u Sportskima i po meni nema apsolutno jedne dobre stvari u toj ligi 16! I taj clanak mi se vise cinio na placeni clanak nego na obican clanak napravljen od novinara...


Ako uzmemo u obzir broj stanovnika kao odlucan faktor za velicinu lige (iako si mi tepamo da smo jako sportska nacija), tu je Svicarska, sa 7,5 milijuna stanovnika i ligom od 10 klubova, Danska sa 5,5 milijuna st. i 12 prvoligasa, Finska 5,2 milijuna stanovnika i ligom od 14 klubova, Norveska 4,63 milijuna stanovnika sa ligom u kojoj se natjece 14 klubova.Bogatstvo navedenih drzava, infrastruktura i ulozen trud su toliko ociti da je pomalo smijesno spominjat ih u istoj recenici sa ovakvim Maksimirom,ili prvoligasima poput Kamena, Pule, Cibalije... Vec ovakav skromni i sumarni pregled daje naslutiti da liga 16 u drzavi od 4,5 milijuna stanovnika, gdje se posjecenost utakmica moze usporedjivati sa posjecenoscu stomatoloskih ordinacija, nema ni malo egzistencijalnog prostora.Osim infrastrukture samih prvoligaskih stadiona (a i samih gradova) ne zaboravimo vec poslovicni nedostatak kadrova,kronicnu besparicu i nekompetitivnost u europskim razmjerima.Sto je jos tuznije,ta situacija kopija je stanja u gospodarstvu.Ako nista drugo, zadrzavanje statusa quo bila bi puno manja steta od nakaradnih eksperimenata koji imaju sudbinski pecat propasti i prije nego zazive u praksi.


liga 16 = liga 4, 2 kluba bore se za naslov, a 2 kluba za ostanak, ostatak klubova ima pripreme za slijedeću sezonu !!!


Svaka čast vašoj redakciji na iniciranju akcije sprečavanja Štimceve sulude ideje. Imali smo već ligu 16 i bila je katastrofa, stvarno nitko ne želi gledat kako se Dinamo i Hajduk natječu tko će više dvoznamenkastih pobjeda postić tijekom sezone. A Štimcev argument da bi u ligi 16 bilo manje stresno za male klubove i tako bi se afirmirali mladi igrači je glupost, pa već u našim klubovima igraju mladi igrači, npr. NK Osijek nastupa gotovo s juniorima ako izuzmemo Vuicu i Jukića ili Varteks ili čak i Dinamo ima vrlo mladu momčad. Liga 10 bi bila super, možda bi nam čak trebala liga 8 jer cilj bi trebao biti koncentracija kvalitete u pojedinim klubovima tako da dobijemo Hajduk, Dinamo i još 6 klubova jačine Slaven Belupa, NK Zagreba ili Rijeke koji mogu s vremenom konkurirati i za sam vrh. Time bi nam i 2.HNL ojačala i proizvodnja mladih igrača ne bi patila. Škoti igraju s 12 klubova, klubovi im igraju u europskim kupovima, liga ima isto 2 kluba koji su iznad svih kao kod nas Dinamo i Hajuk, al svejedno se tu i tamo ubace Aberdeen ili Heartsi, a takvi klubovi nama fale. Protiv lige 16 imate podršku i mojih kolega s faksa koji prete naš nogomet i samo tako nastavite, možda baš ova akcija urazumi te ljude koji odlučuju o našoj vikend zabavi na stadionima!


Svaka čast na ovoj inicijativi! Ja sam osobno protiv lige 16 i mislim da su većina njihovih argumenata u biti protuargumenti, tipa da će liga 16 donijeti manje stresa mi se više čini da će veliki dio prvoligaša osigurati ostanak do Božića a poslije kako bude itd.


Svaka vam čast na ovoj akciji.... podrška iz slovenije:) I nadajmo se ligi 10


Prije svega, pozdrav redakciji sportneta. U potpunosti podržavam ovaj vaš apel cjelokupnoj hrvatskoj javnosti koja voli sport i koja je najveće trenutke radosti provela uz sportske uspjehe sportaša ove zemlje. Mislim da kod Igora Štimca vidimo primjer čovjeka koji je bio izvrstan nogometaš, ali sada jednostavno nije netko tko može promjeniti stvari u hrvatskom nogometu. Ovo ne govorim zato što sam dinamovac, jer ni dinamov Vrbanović nije napravio nekakve velike stvari. Ova ideja o ligi 16 mi se čini potpuno besmislenom jer to bi značilo da će klubovi poput Belišća, Solina, Novalje i sličnih biti povremeni prvoligaši, dok će Pula i Cibalia biti stabilni prvoligaši. Pa je li nam to cilj?? Klubovi koji dinamu, hajduku, pa ni rjeci ne mogu uzeti bod ni pod razno. Zar će na takav način stasati novi bobani, šukeri? Ja sam u svakom slučaju protiv lige 16. Nogomet se igra zbog navijača, a siguran sam da je 95% nogometnih zaljubljenika za ligu 10. Ukoliko štimac i ekipa ustraju u ligi 16, mislim da mi trebamo organizirati peticiju za ligu 10, a bojkotirati ovu besmislicu.


Promjene na bolje se ne događaju preko noći, treba dati priliku i ovoj ideji, probati par sezona, do tada će se stvoriti 10-tak klubova ravnopravnih sa svim ostalima u ligi, osim sa 2 najbolja koji će uvijek odskakati od ostatka lige, što je sad svedeno na svega 5 klubova Zagreb, Osijek, Varteks, Slaven Belupo i Rijeka uz vodeći dvojac i pokoje iznenađenje (npr. Šibenik ove sezone) tvori vrh, borbu za Europu i mogućnost neke zarade, a ostali se bore za ostanak, proširenjem lige povečat će se broj onih stalnih prvoligaša, kao što su ovih 5 nabrojanih, koji će se s vremenom moći ukljućiti u borbu za vrh, jer će se bez obzira na veličinu lige za opstanak uvijek boriti 5-6 najslabijih.


Pozdrav sportnetu! Zelim vam u ime svih fanova domaceg nogometa zahvaliti na vasoj "borbi" protiv Lige 16. Sama pomisao da bi se mogli vratiti u vrijeme TSK-a, Dubrave, Pazinke i slicnih (bez uvrede ikome) ulijeva mi strah u kosti. Strah da ce nam se liga definitivno spustiti u rang Moldavske, Crnogorske ili Estonske. Nastavite lobirati protiv te besmislene ideje, imate podrsku vecine navijaca HNL.


Potpuno Vas podržavam u Vašoj borbi protiv sulude i megalomanske ideje o proširenju lige. Apsolutno ste u pravu kada navodite argumente protiv toga proširenja i zasigurno, ponovnoga zatiranja kvalitete koja je u posljednjih 2-3 sezone sramežljivo počela rasti. Zaista ne mogu shvatiti da ijedan imalo upućen sportski djelatnik može podržati tu ideju i tvrditi da je to u interesu sveukupnog boljitka hrvatskog nogometa. Kao argument protiv ću navesti poznatu izreku: "Pametni uče na tuđim greškama, a budale na svojim". I za kraj prijedlog. Ako je povećanje broja klubova u Prvoj HNL put za boljitak nogometa, zašto stati na samo 16 klubova? Pa ima kod nas puno mjesta koja imaju 1000 i više stanovnika. Zašto ne bismo formirali svoju nogometnu NBA ligu sa, recimo 28 klubova? Koliki bi tek to boljitak bio? Vjerojatno u prvoj sezoni odmah polufinale LP, i dva četvrtfinala Lige UEFA.


Liga 10 četverokružno nudi jednu novu mogućnost. Više kvalitetnih igrača u manjem broju klubova. Veći broj derbija između Hajduka i Dinama. Zar mislite da bi Hajduku i Dinamu bilo lako pobijediti sedmu momčad prvenstva u gostima. Zamislite svako kolo jedan derbi tipa Rijeka-Hajduk; Osijek-Dinamo,Varteks-Zagreb;Rijeka-Zagreb;Varteks-Osijek. Zar ne mislite da derbi Zagreb-Rijeka(npr. peti protiv trećeg ne bi privukao bar 5-6 tisuća gledatelja). Ali nije problem samo u prvoj ligi. Da bi ona imala smisla treba nam jaka druga liga. Ove sezone je druga liga ponudila zanimljivo prvenstvo. Međutim iako je bilo dobro prvenstvo trebalo bi i tu ligu skresati na ligu 10 četverokružno a tek onda trećeligaši da igraju lige 16 po regijama. Jaka druga liga je pravi temelj za jaku prvu. Takve lige 10 bi i prvoligašima i drugoligašima donijele puno. Sponzori bi pokazali zanimanje za takva natjecanja. Gledatelji također. Jako natjecanje sa velikim brojem kvalitetnih utakmica (u ovom slučaju 36) izbacilo bi velik broj kvalitetnih igrača. Liga 12 nam je u Europi pokazala da ne vrijedimo više ništa. Liga 16 bi nas spustila na razinu Malte i San Marina. Subotom pratimo utakmicu prve HNL. Nakon toga nam HTV pusti utakmicu iz neke od najjačih europskih liga. Stalno gledam u daljinski da mi nije nešto uključeno kao ubrzana snimka. Zato mislim da Liga 16 nema šta radit u Hrvatskoj.


Apsolutno sam za ligu 10-ali,po logici stvari u našoj zemlji ,čini mi se da će ipak prevladati opcija 16, bez obzira na to što u Hrvatskoj nema ni 8 klubova koji kvalitetom zaslužuju status prvoligaša(o stadionima,kvaliteti terena i sl. da i ne govorim). imam prijedlog da SVI klubovi budu u prvoj ligi pa će svi biti zadovoljni i sretni,nema ispadanja,kad nestane para ključ u bravu i u potragu za drugim biznisom,a dugove nek sanira tko hoće i ako hoće-a mladih igrača bit će napretek,jer,nije mala stvar igrati nogomet.Naročito prvoligaški-hrvatski!


Vratite cast i postenje u hrvatske lige! "Ljiga 16 " tako bi ja to nazvao jer takvi su i likovi iz price! Kosarkaska liga ne vrijedi pisljiva boba, bacena je u sjenu regionalne lige a tri puta je napetija i zanimljivija za gledanje. Puntamika ima vise gledatelja po utakmici od vecine tih pozeljnih nigometnih prvoligasa- livadara. Liga 10 pa nek nam se "tesaju" novi Modrici, Rukavine u pravim utakmicama!


Dragi Sportnet-ovci, iako mi vaš pokušaj spašavanja lige10 izgleda kao nemoguća misija, u potpunosti vas podržavam i nadam se da ćete uspjeti. Svaka čast!


Ja ne mislim da je Liga 16 ni idealno ni najbolje rješenje ali sigurno neće ništa pogoršati stvari a može pomoći razvoju nogometa u manjim sredinama, u tim istim sredinama iz kojih Dinamo i Hajduk crpe svoj igrački kadar. Mislim da glavni problem našeg nogometa uopće nije ni broj klubova ni format natjecanja nego nepostojanje sustavnog rada sa mladim igračima. HNS naša liga ne zanima već samo muška reprezentacija, klubovi najčešće sami nemaju dovoljno sredstava (istih onih s kojima sa HNS hvali), nogometom "upravljaju" svakojaki tipovi i stoga ne treba čuditi što Dinama u Zagrebu gleda samo par tisuća gledatelja u projeku. Da postoji planski rad sa mladima, oni bi bili bolji igrači, klubovi bi bili bolji (i bogatiji) i gledateljima bi to bilo zanimljivije.


liga 12 i liga 10 sigurno ce biti kvalitetnije nego liga 16 ali ce se ponavljati stvar koja je unistila hrvatski nogomet a to su snovi dinama i hajduka o europi.oni moraju shvatiti da za europu nisu a svoje tribine napunice ako igraju sa svojim igracima.evo neka se pogleda dinamo jer je zadnji prvak.da su u timu zagrebacki momci bilo bi im svaku utakmicu 10 000 ljudi.treba postojati djentlmenski sporazum izmedju svih klubova da se ne prodaju igraci pod ugovorom recimo izmedju tri i pet godina. talentirani igraci ostajali bi neko vrime u svojim klubovivima,dva nasa najveca tima pocela bi ponovo disati splitski i purgerski.iz godine u godinu ponavljaju se iste stvati.dinamo i hajduk napune tribine u kojoj europskoj utakmici a onda pusiona u prvenstvu na tribinama osim ako se hajduk ne bori za prvaka.svaki nogometni klu treba disati sa svojim gradom i obrnutu i to je rjesenje za hrvatsku ligu .hajduk i dinamo tribaju shvatiti da je bolje imati dvadesetak utakmica kuci po 10000 nego jednu utakmicu u europi od 30 000 a kada im se neke stvari poklopi,kada ojacaju i ikada budu izbacivati kvalitetne igrace iz svojih pogona onda ce i prezimiti u europi

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!